El saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, ple de gom a gom, ha celebrat aquest vespre un emotiu acte per lliurar al dirigent sindical i veïnal la Medalla la Ciutat al Mèrit Cívic per la seva trajectòria vital de compromís social.
En un Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa ple de gom a gom i acompanyat de la seva família, els seus amics i un munt de representants del món veïnal, sindical, social i institucional, Josep Rueda Cruz ha rebut aquest vespre de mans de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent,la Medalladela Ciutatal Mèrit Cívic, una concessió aprovada per unanimitat per tots els grups polítics del consistori per reconèixer la seva reconeguda trajectòria i activisme en el món veïnal i sindical.
La llarga trajectòria de Rueda, centrada principalment al barri de la Font dels Capellans, d’on ha estat president de l’associació de veïns durant 38 anys, ha estat reivindicada en un acte molt emotiu, en què el mateix Rueda ha volgut fer extensiu el reconeixement a les persones que han format part de les juntes de l’associació i que han col·laborat amb ell. “Això no és per al Rueda i prou, és per a molta gent”, ha reblat en el seu parlament.
L’alcalde, Valentí Junyent, ha estat l’encarregat d’obrir l’acte i donar pas a les intervenció d’Enric Martí, president dela Federaciód’Associacions de Veïns (FAV) de Manresa; i Lluís Vidal Sixto, responsable d’Acció Sindical de CCOO Vallès Occidental–Catalunya Central, en representació de les entitats promotores de la concessió de la Medalla, entre les quals hi havia també l’AV Fonts dels Capellans.
Lluís Vidal Sixto ha recordat el compromís sindical de Rueda des de l’època de la clandestinitat i el seu paper destacat en el conflicte de la Lemmerz, els anys 81-82, com a membre del comitè d’empresa i de comitè de vaga. També s’ha dirigit a Rueda per donar-li les “gràcies pel compromís. Gràcies per ocupar-te i preocupar-te dels drets de les persones. Gràcies per ser un ciutadà exemplar, per ser com ets”.
Al seu torn, Enric Martí Saumell ha fet un recorregut per la trajectòria personal i l’activisme de Rueda, i ha recordat que “algunes de les millores i reivindicacions històriques del barri de la Font dels Capellans han estat fruit de la seva feina”. Entre aquestes, ha remarcat la urbanització dels espais interiors de la Font, la coberta de la pista esportiva, les millores als habitatges, el mercat dels dimarts o la dotació de servei. Martí ha posat en valor “la dignitat i la coherència amb que Josep Rueda ha entomat els reptes, ha defensat criteris i ha presentat propostes”.
Martí ha llegit també una carta dirigida a Rueda signada per Agustí Perramon, també dirigent veïnal i reconegut també amb la Medalla de la Ciutat, absent de l’acte per motius familiars. En el text, Perramon es mostra molt satisfet “del merescut reconeixement ciutadà” a Rueda, de qui diu que “sempre he admirat la tasca, i sé segur que els seus veïns també l’admiren i l’estimen”.
Tot seguit, ha estat la periodista manresana Pilar Goñi, directora del Grup Taelus, qui ha fet la glossa sobre el guardonat. Goñi ha destacat la dificultat de glossar la figura de Josep Rueda amb objectivitat, “ja que ens uneixen un munt d’estones, moments i emocions”. A Goñi i Rueda els uneix una estreta amistat personal de molts anys i ambdós són veïns del barri dela Fontdels Capellans.
Durant la glossa, Goñi ha fet un resum de la vida personal i pública de Rueda, des de la seva arribada a Manresa als 8 anys d’edat procedent d’Almeria, els seus inicis laborals (“als 10 anys ha portava paquets de la botiga Costa Blasi de la plaça Gispert”), l’entrada al món sindical i la seva trajectòria coma líder sindical i la seva experiència en el món polític i les millores aconseguides al llarg dels anys al barri dela Fontdels Capellans. La periodista ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar el treball de les persones que formen part de les associacions de veïns per als barris de la ciutat, una feina que ha qualificat de “voluntariat amb majúscules” i “un pilar fonamental de les ciutats, l’eina necessària perquè un barri funcioni”. Durant el seu discurs, Goñi ha posat en valor “la “il·lusió” de persones com Josep Rueda, “perquè sense il·lusió no es pot lluitar ni fer res. I al davant de tota entitat hi ha d’haver un líder, que, en aquest cas, és en Josep Rueda”.
La periodista manresana ha definit Rueda com “un home tossut, amable, sensible, agosarat en les seves decisions, generós i amb una gran personalitat”, i ha recordat que durant gairebé 40 anys ha encapçalat el moviment veïnal a la ciutat.
Goñi ha destacat algunes de les fites de Rueda al capdavant del barri de la Font, com la continuïtat del mercat dels dimarts; les escales contra incendis a les torres; l’impuls del teixit social, cultural i esportiu; la residència per a la gent gran; les festes del barri; la llar d’infants; la sala polivalent o la Font Solidària, que ajuda persones que ho necessiten, entre altres.
La periodista ha tancat el seu parlament remarcant la importància del lliurament de la Medalla al mateix saló de sessions on es van aprovar les Bases de Manresa, i on Josep Rueda es va casar amb la seva parella actual, l’Andrés. “Avui hi tornes per rebre el màxim honor de la ciutat per la teva contribució a millorar la vida dels manresans”.
Posteriorment, el tinent d’alcalde d’Habitatge i Barris de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, ha llegit l’acord del Ple dela Corporacióde 18 de maig de 2017, aprovar per unanimitat per concedirla Medalladela Ciutatal Mèrit Cívic a Josep Rueda Cruz “per la seva reconeguda trajectòria personal i professional i, especialment, la intensa dedicació i compromís amb els drets i el benestar de les persones des de la seva activa participació en el món sindical i veïnal que ha incidit en la millora de les condicions dels barris i de la ciutat de Manresa en general”.
Després de rebre la medalla, Rueda, visiblement emocionat, ha agraït aquest guardó i, en el seu parlament, l’ha volgut fer extensiu al conjunt de persones que han format part de la junta de l’Associació de Veïns de la Font, als voluntaris i també als tècnics “que s’impliquen més del que els correspon pel sou que cobren” i les persones que l’han acompanyat al llarg de la seva trajectòria. “Això d’avui no és només pel Rueda, és per moltes persones, pels tècnics, per tot un barri, per tota la gent que dona un cop de mà”.
També ha tingut paraules d’agraïment a la família: als seus fills, “que tenien 10, 8 i 4 anys quan vam arribar a la Font i mai no m’han retret que hagi dedicat tantes hores a temes del barri i a reunions. Al contrari: quan una cosa ha sortit bé, sempre m’han dit: ole papa!”. I també molt especialment al seu company Andrés, “un suport les 24 hores del dia, que m’ha acompanyat, també en els moments difícils que ha tocat passar”.
Rueda ha tingut paraules d’agraïment també pel departament d’Oncologia d’Althaia, que l’ha tractat de la seva malaltia,: “ens queixem quan les urgències o algun servei no funciona. Avui i aquí també cal dir que hi ha magnífics professionals que t’ajuden a lluitar contra el càncer”.
Finalment, ha reiterat que de totes les activitats que ha dut a terme (“avui aquí s’han dit coses que no recordava: sí que n’he fet, de coses!”), d’allò que se sent més orgullós és de la seva trajectòria al capdavant de l’entitat veïnal de la Font dels Capellans, un barri “que m’ha donat tota la formació, que m’ha fet el que sóc”.
En acabar la intervenció de Rueda, l’alcalde ha estat l’encarregat de posat el colofó a les intervencions fent un agraïment públic a la trajectòria personal de Rueda. L’ha definit com “un home valent, generós, compromès, treballador i capaç, defensor del treball en equip”. L’alcalde ha afirmat que a les ciutats hi ha actius històrics, patrimonials i personals: “Josep Rueda és un actiu personal molt valuós, que ens ha permès aprendre al seu costat”.
Junyent ha afirmat que Rueda “no és només un activista ciutadà, també és una persona compromesa amb les causes que defensa”, i ho va demostrar “atrevint-se també a presentar-se a les eleccions, cosa que alguns aleshores no van entendre”. Junyent ha agraït a Rueda “el seu mestratge” i ha reiterat que ha acumulats “innombrables mèrits pels quals ningú no pot dubtar que és mereixedor de l’honro que avui ha rebut de la seva ciutat”.
L’acte s’ha completat amb una intervenció musical de la cançó “Mediterráneo” de Joan Manuel Serrat, a càrrec de Ricard Cots i Steem Knudsen.
Josep Rueda
Va néixer a Almería l’any 1945 i va arribar a Manresa l’any 1954, i s’ha significat en la defensa dels drets dels treballadors i pel benestar de les persones en el marc de la lluita veïnal. A la fàbrica Lemmerz, Josep Rueda va formar part del comitè d’empresa i més tard va ser delegat sindical de l’empresa per Comissions Obreres, sindicat del qual també va formar part de l’executiva local.
El 1978 entra com a vocal a l’Associació de Veïns dela Font dels Capellans i a principis dels anys 1980 n’és escollit president, càrrec que ha ocupat fins el mes de març passat. Paral·lelament, va forma part dela FAVIBC (Federació d’Associacions de Veïns d’Habitatge Social), on va ocupar diversos càrrecs fins al 2004 i on va desenvolupar diverses tasques com a responsable de polítiques social dels Plans de Desenvolupament Comunitari de Catalunya.
Entre 2005 i 2007 va ser president dela FAVM(Federació d’Associacions de Veïns de Manresa). Ha participat en diversos àmbits i projectes de la ciutat de Manresa com el Projecte Educatiu de Ciutat (PEC), el Consell de Districte de Llevant o el Programa Transversal d’Inclusió Social, entre d’altres.
La trajectòria de Josep Rueda defineix en bona mesura allò que representa el món veïnal. Un món complex i ple de matisos, on la lluita per uns barris dignes i amb uns serveis a l’alçada de les persones que hi viuen seria el denominador comú.
En els darrers anys ha dut a terme una tasca formativa amb conferències ala Universitatde Barcelona sobre les polítiques socials dutes a terme des dela FAVIBCi a diverses associacions de veïns sobre el moviment veïnal.