Amb el lema “Manresa lliure d’agressions sexistes. No és No!” s’inicia una campanya per sensibilitzar contra la violència masclista. Paral·lelament, es fan accions també per promoure la venda i dispensació d’alcohol de forma responsable, i de prevenció contra les drogues. Són iniciatives de les regidories de Dona i Igualtat, Sanitat i Joventut.
L’Ajuntament de Manresa ha donat avui el tret de sortida a una campanya de sensibilització adreçada a conscienciar contra les agressions sexistes així com per continuar treballant contra el consum irresponsable d’alcohol i altres drogues durant la Festa Major de Manresa. Aquesta iniciativa està impulsada conjuntament per diferents regidories municipals (Dona i Igualtat; Sanitat i Joventut), amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i pretén posar les bases per a properes festes populars de la ciutat (Carnestoltes, Sant Joan, Cap d’any, festa major d’hivern, entre d’altres).
La campanya ha estat presentada aquest matí per la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas; la regidora de Dona i Igualtat, Cristina Cruz; i la regidora de Salut, Mercè Rosich. Han estat acompanyades també per la coordinadora municipal del Programa de la Dona, Laura Castany; i la tècnica municipal de Sanitat, Beatriu Almenar.
Neus Comellas ha fet esment de les línies generals de la campanya transversal que s’ha engegat des de diferents regidories de l’Ajuntament per sensibilitzar en diversos temes que han de contribuir a tenir una festa major “cívica, respectuosa, tranquil·la i molt gaudida”. La regidora Cristina Cruz ha detallat els objectius i totes les accions adreçades a sensibilitzar contra la violència sexista, una iniciativa que és una de les grans novetats de cara a la propera festa major. Finalment, Mercè Rosich ha explicat totes les accions que es duran a terme durant aquesta edició de la festa en l’àmbit de salut i l’objectiu de conscienciar i prevenir contra al consum irresponsable d’alcohol, i especialment entre els joves.
“Manresa lliure d’agressions sexistes. No és No!”
Amb el lema “Manresa lliure d’agressions sexistes. No és No!”, la campanya pretén sensibilitzar sobre el fet que és responsabilitat de tots i totes visibilitzar els comportaments sexistes i les agressions verbals o físiques per motiu de gènere, identitat o orientació sexual; i conscienciar que s’ha d’actuar contra les violències masclistes i implicar a la ciutadania per tal que no siguin còmplices d’aquest tipus de violències.
Cristina Cruz ha explicat que els objectius de la campanya són “sensibilitzar a la població de la problemàtica de les agressions sexistes en els espais d’oci; prevenir els comportaments sexistes i les agressions sexuals; fomentar la corresponsabilitat en prevenir i aturar possibles agressions; visualitzar les agressions sexistes que es donen en espais d’oci nocturn; treballar per trencar l’imaginari del cos de la dona com a objecte sexual; i articular l’actuació davant de les situacions d’agressió sexista”.
Aquesta campanya neix del Pla d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament de Manresa aprovat l’abril passat, que té una línia estratègica d’acció contra la violència masclista, amb l’objectiu de disminuir l’impacte de la violència masclista i avançar en la seva eradicació.
El Pla d’Igualtat indica com a acció que cal “dissenyar un protocol d’abordatge de les agressions, abusos sexuals i orientació sexual en espais d’oci i festes”. El document especifica que es duran a terme campanyes contra aquesta tipologia d’agressions per a les festes de major rellevància a la ciutat de Manresa. Aquesta campanya és un pas previ a l’elaboració d’un protocol més general.
Accions de la campanya contra les agressions sexistes
Entre les accions previstes dins la campanya contra agressions sexistes es preveu l’edició de pancartes amb frases de conscienciació; cartells informatius i preventius i falques d’audio entre actes i concerts, i formació als Àngels de Nit.
Pel que fa a les pancartes se’n preveu editar 7, de mida 1,5 m x 2 m aproximadament en format vertical, en les quals hi haurà una frase i la imatge de la cara d’un noi o una noia. Cadascuna de les pancartes es penjarà a les següents places durant els dies de Festa Major: Plaça Sant Domènec, Plaça Europa, Plaça Gispert, Plana de l’Om, Plaça Major, Crist Rei i zona del carrer Nou/Born. Les pancartes s’han elaborat amb la col·laboració del cicle de formació d’Integració Social de l’IES Guillem Catà.
Les frases dels cartells són:
1- No ho entens o què? NO és NO
2- Quants cops t’ho he de repetir? NO és NO
3- Beure massa no és excusa. Respecta’m. NO és NO
4- Si ho veus, actua. No en siguis còmplice. No és NO
5- El sexisme no té lloc a les festes. No és NO
6- Si dic sí, triem el lloc, si dic no, bona nit! NO és NO
7- Prohibida la entrada a les actituds sexistes. NO és NO.
També s’hi ubicarà el rètol de “Manresa lliure d’agressions sexistes” i els telèfons del 112 i el 900 900 120 d’atenció a les dones en situació de violència.
Es preveu l’edició de cartells informatius i preventius de les agressions sexistes, que es distribuiran cartells en les zones més conflictives, als lavabos públics, a les parades de transport públic, entre d’altres punts.
També es retransmetran falques entre actes i/o concerts per tal d’explicar què és una agressió sexista, i què cal fer en cas d'assetjament i/o agressió sexual.
Formació als Àngels de Nit i al personal de les barres
El novembre passat es va fer formació amb els Àngels de Nit (joves que ofereixen informació) perquè puguin detectar comportaments sexistes i actuar per tal de prevenir-los. També disposaran de la informació dels serveis i recursos per atendre a persones que han rebut agressions i/o altres tipus de violència. Aquesta formació és va fer a l’alumnat del curs d’integració social del Guillem Catà. De cara al proper mes d’octubre està previst tornar a fer aquesta formació que inclou també temes de drogues, alcohol, afectivitat i sexualitat, LGTBI i sexisme.
D’altra banda, també es farà una formació al personal que treballa a les barres i oberta als cambrers i de la ciutat perquè puguin detectar comportaments sexistes i actuar per tal de prevenir-los. És important que els cambrers i cambreres siguin proactius en aturar situacions d’abús, sobretot en persones que estan molt perjudicades per l’excés d’alcohol o altres substàncies. El personal de les barres també disposarà de la informació dels serveis i recursos per atendre a persones que han rebut agressions i/o altres tipus de violència. La formació és de 3 hores.
Frase als gots reciclables i al programa de Festa Major
Als gots que s’utilitzaran a les barres s’hi imprimirà la frase “NO és NO”, com una altra via de sensibilitzar a la població i prevenir el sexisme.
Al llibret de la programació de la Festa Major també es destina una pàgina a sensibilitzar sobre aquesta problemàtica i a donar informació dels serveis i recursos que es pot acudir en cas de necessitar-ho.
Taller d’autodefensa personal
D’altra banda, en el marc del programa d‘Estiu Jove, ja s’ha dut a terme a terme un taller per a noies per aprendre a saber dir no amb la veu, l’actitud i la mirada, així com algunes tècniques físiques de defensa personal. En concret ha estat dilluns 10, dimecres 12 i divendres 14 de juliol, en horari de 10 a 12h, a l’Espai Joan Amades
Carpa de SOM NIT
La carpa de SOM NIT donaran informació, recursos i suport al tema de les agressions sexistes. Repartiran els fulletons i material que se’ls hi proporcionarà, i aplicaran el protocol d’emergències en cas d’agressió sexual (la carpa com a espai segur, suport a la persona, avisar a qui calgui i informar a la dona que ha d’anar urgències el més aviat possible i avisar a sem o policia). Se’ls oferirà la possibilitat de fer una formació i es farà una reunió de coordinació perquè tinguin clares les directrius a seguir.
SOM NIT és un projecte dels Departament de Salut de la Generalitat (Nits de Qualitat), en conveni amb Creu Roja. Des de NitsQ han incorporat plenament aquest tema de les agressions sexistes, per tant, ara també ho estan incorporant amb el projecte Som Nit. A la carpa, tocaran específicament el tema de la violència masclista en el context de la carpa informativa i faran una dinàmica anomenada “El Semàfor del Gènere”.
Atenció psicològica i social
El dia 29 d’agost, després de la Festa Major, el SIAD i l’ASSIR es reservaran unes hores per atendre qualsevol dona ja sigui perquè ha patit agressions a la festa major, com per fer alguna consulta per que ha conegut els recursos. Al SIAD, de 9 a 11 del matí, s’atendran les dones que hagin patit o vulguin informació sobre temes de violència masclista i al ASSIR, de 13 a 15 del migdia, s’atendran els casos d’agressions sexuals. Per altra banda, el dimecres 30 d’agost hi ha la tarda jove de l’ASSIR de 15 a 19 hores per a persones menors de 25 anys sense cita prèvia.
Campanya de prevenció del consum d’alcohol i drogues
La regidora Mercè Rosich ha manifestat que la campanya de prevenció contra el consum d’alcohol seguirà “les línies bàsiques de d’altres anys amb l’objectiu de promoure la venda i/o dispensació responsable d’alcohol en els comerços, bars i locals d’oci del centre i en les barres de la Festa Major; i promoure que els menors d’edat no consumeixin alcohol i que els joves no en facin un consum de risc”.
Seguint les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per una millor organització d’actes i festes, es faran accions adreçades als comerciants i locals dispensadors d’alcohol del centre ciutat que es concreten en una carta recordatori, signada conjuntament per la regidora de Salut i el regidor de Comerç, i de l’edició de cartells amb el lema “Jo no venc alcohol als menors ni permeto les actituds sexistes”.
Com en el cas de la violència sexista hi haurà accions adreçades a la formació del personal dispensador de begudes de les barres exteriors de la Festa Major, amb material de suport, i el fulletó “Decàleg de bones pràctiques pel personal de les barres de Festa Major”.
La campanya per pervenir el consum de alcohol o drogues entre menors ha inclòs una carta de la regidora d’Ensenyament adreçada a les AMPAs dels Instituts perquè la facin arribar a les famílies dels joves.
L’Ajuntament, com en els darrers anys, s’adhereix al programa SOM.NIT de Creu Roja Joventut, a través de Nits Q de l’Agència de Salut Pública (ASPCAT). La carpa-expositor serà present ala Plana de l’Om els dies 25, 26 i 27 d’agost, entre les 11 de la nit a les 3 de la matinada, on es fan la majoria de concerts pels més joves, i en els tres dies més concorreguts. Estarà atesa per voluntaris formats en prevenció i reducció de riscos en l’oci nocturn que oferiran informació i assessorament sobre salut, drogues, sexualitat i enguany s’incorpora la informació sobre violència sexista. També oferiran preservatius, ampolles d’aigua e informació del transport públic. Inclou informe final de resultats.
Els joves voluntaris Àngels de Nit també seran presents el divendres 25 i el dissabte 26 d’agost de les 00.30 h a les 2.30 h de la matinada per donar suport i informació. També reparteixen aigua, barretes energètiques, informació del bus nocturn i un targeter amb un preservatiu i la tarja de la Oficina Jove i el servei Assessoria de salut: drogues i addiccions a les pantalles. També realitzen acompanyaments als serveis d’assistència si hi ha alguna persona jove que ho necessita.
A més a més, hi haurà cartells de la campanya de prevenció distribuïts per la ciutat amb missatges de prevenció del consum d’alcohol que es distribuiran per les principals places i carrers del centre com ara: “No et beguis la festa, gaudeix-la!”; “Sense alcohol, tu mesures, tu controles”; i “Conduir + alcohol o altres drogues, el pitjor viatge”.