El ple de la corporació municipal de Manresa va decidir ahir per unanimitat concedir el títol de Manresà Il·lustre al periodista Josep Maria Planes i Martí, assassinat el 1936, i incorporar-lo a la Galeria de Manresans Il·lustres. Al mateix ple es va donar compte d’una resolució de l’alcalde, amb el suport també de tots els grups municipals, per tal d’obrir expedient per a la retirada d’honors atorgats durant el règim franquista a persones o col·lectius per la seva filiació o tasca en benefici del règim dictatorial.
Josep Maria Planes i Martí, nascut al carrer de la Canal de Manresa i que fou un brillant periodista en l’època de la República fins al seu assassinat a mans d’un escamot anarquista, l’estiu de 1936 a la carretera de l’Arrabassada de Barcelona, és des d’ahir al vespre Manresà Il·lustre, i properament el seu retrat s’incorporarà a la Galeria de Manresans Il·lustres de l’Ajuntament. Així ho va determinar ahir l’Ajuntament de Manresa, amb el vot favorable dels regidors de tots els grups.
El maig de 2016, diverses entitats, encapçalades per la demarcació de la Catalunya central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Fundació Independència i Progrés, la Fundació Universitària del Bages i l’Associació Memòria i Història, i també persones a títol individual, van sol·licitar l’atorgament de la distinció a Planes, periodista i escriptor de reconeguda trajectòria, brillant, innovador, avançat a la seva època i pioner del periodisme d’investigador a Catalunya.
Al llarg de més d’un any, amb motiu també del 80è aniversari de l’assassinat de Planes, les entitats, constituïdes en la Comissió Planes, han dut a terme diverses activitats de record al periodista manresà i el maig passat es va donar compte al ple d’una resolució d’alcaldia per obrir expedient administratiu per a la concessió de la distinció. En l’informe emès per la instructora de l’expedient, la regidora de Cultura i Joventut, Anna Crespo, es deixa constància dels mèrits de Planes i per tant es proposa la seva incorporació a la Galeria de Manresans Il·lustres.
Ahir, tots els grups van votar favorablement l’acord de concedir la distinció a Planes, “en reconeixement a la seva trajectòria i a la seva actuació en benefici de la ciutat”, i també incorporar el seu retrat a la Galeria de Manresans. Prèviament al debat del dictamen, es va adreçar al Ple, en nom de la Comissió Planes, el president de la demarcació de la Catalunya central del Col·legi de Periodistes, Enric Badia.
D’altra banda, al ple d’ahir també es va donar compte d’una resolució d’alcaldia, per la qual s’obre expedient per determinar si concorren les circumstàncies per retirar els honors atorgats durant el franquisme per l’Ajuntament de Manresa a persones o col·lectius, per la seva filiació o tasca a benefici del règim dictatorial franquista o del feixisme. La iniciativa, promoguda inicialment per l’Associació Memòria i Història de Manresa, té el suport de tots els grups municipals i va en la línia d’altres mesures preses pel consistori, com ara l’acord de retirar la simbologia franquista encara existent a la ciutat de Manresa, pres en el ple del 22 d’octubre de 2015.
Els honors i distincions que es proposa retirar, el tipus de distinció i la data d’atorgament són els següents:
-Julio Pérez-Salas García. Fill adoptiu .1940
-Antonio Girón de Velasco. Medalla d’or i Fill adoptiu .1943
-Antonio Francisco de Correa Véglison. Medalla d’or i Fill adoptiu .1943
-Felipe Acedo Colunga. Medalla d’or.1952
-Juan Perelló Pou. Fill adoptiu.1952
-Excombatientes de la Cruzada de Liberación encuadrados en la Centuria Audina. Medalla de bronze. 1955
-Esteban Bilbao Eguía. Medalla d’or i Fill adoptiu.1957
-Ignacio de Despujol i de Sabater. Medalla d’or i Fill Il·lustre. 1957
-Banderín Delegación Local de Excautivos. Medalla d’or.1958
-Banderín Delegacion Local Excombatientes División Azul. Medalla d’or.1958
-Banderín Delegación Local Excombatientes. Medalla d’or.1958
-Antonio Ibáñez Freire. Medalla d’or i Fill adoptiu. 1967