Abans de finalitzar l’any és previst que comencin a executar-se els projectes d’urbanització de la Baixada dels Drets i del tram comprès entre el carrer Vidal i Barraquer i la via de Sant Ignasi. Entre aquesta setmana i la vinent, els projectes queden aprovats per la Junta de Govern de l’Ajuntament de Manresa, que els posarà a exposició pública. Les actuacions representaran una inversió de gairebé 2 milions d’euros, que finançarà Criteria Caixa, en el marc de la modificació de les càrregues urbanístiques del sector Fàbrica Nova.
Millorar la qualitat urbana, els espais per a vianants i les condicions d’accessibilitat, dotar els espais de vegetació, renovar les xarxes de servei... Són alguns dels criteris en què es basen les actuacions a la baixada dels Drets i a Via-Sant Ignasi-carrer Vidal i Barraquer, que s’aproven entre aquesta setmana i la vinent el Junta de Govern i que han estat presentats avui pel tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme i Llicències de l'Ajuntament de Manresa, Marc Aloy.
Ambdós projectes, de renovació de l’espai urbà, situats a l’entorn de l’Antic Col·legi de Sant Ignasi, donen resposta al document del “Text Refós de la Modificació Puntual del Pla Especial Fàbrica Nova”, de juliol del 2016. En aquest document, es modificaven les càrregues urbanístiques del Sector Fàbrica Nova, definint-se una sèrie d’actuacions sobre l’espai públic extern però adjacent al Sector que substituïen l’execució del Pavelló Esportiu PAV-3.
Els projectes sumen una inversió de 1.973.190 euros, a càrrec de Criteria Caixa i han estat elaborats pel despatx d’arquitectura Batlle i Roig, experts en projectes d’espai públic i paisatgisme.
PROJECTE D’URBANITZACIÓ DE LA BAIXADA DELS DRETS
Objectius
L'objectiu d’aquest projecte es el de renovar les diferents xarxes de serveis que hi passen, millorar les seves condicions de seguretat i accessibilitat i proporcionar al nou carrer un nivell de qualitat urbana adient pel Centre Històric de Manresa.
L’àmbit d’actuació inclou la totalitat del carrer existent més les superfícies necessàries a tots dos extrems per tal de relacionar la nova ordenació degudament amb el seu entorn urbà més proper.
El projecte té un àmbit d’intervenció de 1.062,28 m² i un pressupost de 688.840,50€ (IVA inclòs).
Els principals condicionants que ha hagut de resoldre aquest projecte són els següents:
- Millorar les prestacions del carrer en relació a l’accessibilitat a través d’una rampa contínua sense graons i garantint l’accessibilitat a totes les finques.
- Renovar la pavimentació donant compliment al Document de Criteris d’Urbanització del Centre Històric de Manresa.
- Actualitzar les xarxes de serveis existents al carrer.
- Promoure la presència de vegetació dins de l’àmbit.
A més a més, i donat que el carrer es troba en un àmbit històric de la ciutat s’han previst mètodes d’excavació que minimitzin les vibracions sobre el terreny i un seguiment arqueològic durant les obres d’excavació.
La proposta
L’esquema bàsic de la proposta resultant resol el desnivell sense fer ús d’elements mecànics. Es manté un recorregut principal de pujada al 16% amb una amplada sempre superior a 2,4 metres. A banda i banda d’aquesta rampa es van succeint els replans d’accés a les diferents finques. Aquest replans es resolen de manera unitària com un successió de grades que per la seva configuració sempre habiliten un accés al replà a peu pla amb una amplada superior a 1,2 metres. Cal destacar que, a diferència de l’estat actual, cap accés a finca es farà a través d’una escala i sempre hi haurà un recorregut accessible d’amplada mínima 1,2 metres fins a la rampa principal.
A la banda nord del carrer s’hi situa una barana i els desnivells es resolen amb murs vegetals.
Finalment, a la parta alta del carrer, es crea un petit amfiteatre, una placeta de lleure i miradors que han de servir per millorar sensiblement la qualitat urbana del carrer.
La definició dels paviments de la proposta s’ha fet seguint el document de Criteris d’urbanització del Centre Històric de Manresa. D’aquesta manera, s’aconsegueix que aquest projecte tingui una continuïtat amb les carrers adjacents recentment urbanitzats com és el cas dels carrers Sobrerroca i Joc de la Pilota.
Els paviments emprats a la proposta són bàsicament dos:
- Lloses de pedra granítica: s’utilitzen tant a l’espai central com a les rampes d’accés als habitatges de la banda sud. Aquest material és l’utilitzat a l’espai públic interior a les antigues muralles.
- La llosa prefabricada de formigó gris: aquest material s’utilitza a les plataformes més properes a les façanes de la banda nord. És el material utilitzat en els ravals medievals de la ciutat, fora muralles.
A banda d’aquests paviments principals hi ha altres elements de remat i vorades.
Enllumenat i xarxes de serveis
La Baixada dels Drets ja disposa de xarxa d’enllumenat públic. Tot i així, el projecte preveu la renovació dels punts de llum incorporant-hi la tecnologia LED.
Pel que a fa a la resta de xarxes de servei (aigua, llum, gas i clavegueram) es renovaran totes. També s’instal·larà una xarxa de reg per garantir el creixement del a vegetació.
La vegetació
El projecte incorpora tres àcers a la part alta del carrer i els murs i desnivells estan vegetats amb diverses espècies arbustives i enfiladisses.
Antecedents
Durant la redacció de l’avantprojecte es van analitzar diferents alternatives pel que fa a la implantació d’elements mecànics (escales o rampes mecàniques, ascensors, etc.) que ajudessin a millorar l’accessibilitat de carrer. D’entre les diverses alternatives analitzades, cal destacar dues propostes que van ser presentades davant dels veïns juntament amb la que es desenvolupa en el present document i també en un acte públic a l’Espai Memòries del Museu Comarcal, el juliol del 2016.
La primera feia ús de diversos trams de rampes mecàniques per salvar tot el desnivell, mentre que la segona combinava rampes mecàniques amb un ascensor a la part alta.
Finalment, la tercera alternativa, la present, desenvolupava la proposta sense la presència d’elements mecànics. L’alt cost dels elements mecànics, juntament amb els grans condicionants d’ocupació que generaven al carrer resultant van fer optar per la tercera de les alternatives. Cal destacar però, que aquesta actuació es complementarà amb l’execució d’un nou ascensor vertical per connectar el carrer Santa Llúcia amb la plaça Major.
PROJECTE D’URBANITZACIÓ DEL CARRER VIDAL I BARRAQUER I LA VIA DE SANT IGNASI
L'objectiu d’aquest projecte es definir a nivell constructiu tots els elements que configuraran la reurbanització de l’Àmbit de la Via Sant Ignasi – Via Vidal i Barraquer, per tal de poder actualitzar les diferents xarxes de serveis que hi passen, millorar les seves condicions d’accessibilitat i proporcionar al nou carrer un nivell de qualitat urbana i cívica adient pel casc antic de Manresa.
L’àmbit d’actuació inclou el tram de la Via de Sant Ignasi entre la plaça Sant Ignasi i les Piscines municipals i el carrer Vidal i Barraquer.
La superfície d’intervenció és de 4.594,00 m2 i té un pressupost de 1.284.350,55€ (IVA inclòs).
Els principals condicionants que ha hagut de resoldre aquest projecte són els següents:
- Ampliar i millorar els recorreguts per a vianants.
- Resoldre adequadament la cruïlla de la via de Sant Ignasi amb el carrer Vidal i Barraquer.
- Racionalitzar els accessos a les Piscines Municipals i dotar l’àmbit d’uns espais especials per les parades de bus i zones de càrrega i descàrrega.
- Completar la dignificació de l’espai públic a l’entorn de l’antic Col·legi de Sant Ignasi.
La proposta
La nova ordenació de la Via Sant Ignasi es caracteritza per la configuració d’una nova calçada més estreta, de 7m amb dos carrils de circulació, un per cada sentit de la marxa. Aquesta reducció de la calçada, perdent el cordó d’aparcament que hi ha actualment, permet l’ampliació d’ambdues voreres. En el cas de la vorera del costat del casc antic, aquesta passa a ser sempre superior a 3m i arbrada. La vorera contrària, en relació al Museu Comarcal té una amplada sempre superior a 2.5m.
Pel que fa a la nova ordenació del carrer Vidal i Barraquer, cal destacar que aquest s’amplia substancialment des dels poc més de 13.5m que té actualment fins als 25m d’amplada. Això s’aconsegueix mitjançant la reconfiguració del solar de les piscines municipals tal com ja preveia el planejament.
La nova amplada del carrer permetrà la següent secció:
- La vorera en contacte amb el Museu Comarcal tindrà una amplada constant de 5m i serà arbrada.
- Una calçada de 6 metres d’amplada amb un carril de circulació en sentit sud i un espai destinat als busos i càrrega i descàrrega.
- La part central del carrer estarà ocupada per una mitjana arbrada i vegetada de 4m d’amplada.
- Una segona calçada de 6m, també amb un carril de circulació, en aquest cas en sentit nord, i un espai reservat als busos i descotxaments.
- Una nova vorera de les piscines amb una amplada constant de 4m i arbrada.
La proposta contempla l’enderroc dels tancaments actuals del solar de la piscina, els nous accessos a l’equipament esportiu i la recol·locació del sistema de barreres a la seva nova ubicació i la configuració del nou tancament de les Piscines.
Els paviments emprats a la proposta són bàsicament tres:
- Paviment de lloses prefabricades de formigó gris: s’utilitza a la vorera de la via de Sant Ignasi (banda de ponent).
- Paviment de lloses de granit gris flamejat: s’utilitza a la vorera que envolta l’edifici de l’antic Col·legi Sant Ignasi.
- Paviment de panot de 9 pastilles: s’utilitza a la vorera de Vidal i Barraquer i Via Sant Ignasi (banda llevant).
La vegetació del projecte responen a criteris de sostenibilitat. Així totes les espècies utilitzades són adaptades a les condicions climàtiques de la zona.
A la Via de Sant Ignasi s’hi plantaran pereres de flor, uns arbres de port mitjà-petit.
Al carrer Vidal i Barraquer es plantegen tres fileres de plàtans (Platanus x hispanica), a les dues voreres i al parterre central. Aquests plàtans incorporen el plàtan monumental que formava part de la històrica plataneda de la piscina i que està protegida pel catàleg d’arbres i arbredes de la ciutat i que el Pla especial determina que s’ha de recuperar.
Sota dels plàtans del parterre central, es plantaran espècies arbustives que aportin floracions diferents al llarg de l’any. Així es plantarà la festuca (Festuca glauca), la Spiraea (Spiraea cantoniensis), la muhlenbergia (Muhlenbergia capillaris), la perovskia (Perovskia atriplicifolia), i el carex (Carex testacea).
A més a més la vorera de les piscines comptarà amb una jardinera continua en contacte amb la nova tanca que permetrà la plantació diverses espècies d’enfiladisses com el fal+ç gessamí (Trachelospermum jasminoides), la vinya verge (Parthenocissus tricuspidata robusta) i l’heura (Hedera hélix) . Es tracta de plantes enfiladisses perennes i caduques, que aportaran variabilitat cromàtica a cada estació.
S’instal·larà un reg per degoteig per arbustives i arbres automatitzat amb programadors elèctrics, amb un sistema de telegestió.
La mobilitat
Aquest projecte també resolt la cruïlla de la via Sant Ignasi i el carrer Vidal i Barraquer, mitjançant una semaforització completa, i els conflictes d’accés a la piscina, definint uns nous accessos. A més a més, al carrer Vidal i Barraquer s’habiliten espais en els dos sentits de circulació per resoldre adequadament les parades del bus urbà i de servei a les Piscines i al Museu Comarcal, així com els descotxaments puntuals.
Finalment, la proposta incorpora nous passos de vianants per racionalitzar i millorar els recorreguts per a vianants.