Amb el lema “Manresa lliure d’agressions sexistes. No és No!” Manresa porta a terme aquesta Festa Major una campanya per sensibilitzar contra la violència masclista. Paral·lelament, es fan accions també per promoure la venda i dispensació d’alcohol de forma responsable, com ara el curs de dispensació responsable d'alcohol que s'ha fet aquesta setmana. Són iniciatives de les regidories de Dona i Igualtat, Sanitat i Joventut.
Aquesta setmana ha tingut lloc, a dependències municipals, el Curs de dispensació responsable d’alcohol i de prevenció de les violències sexistes organitzat per la Unitat de Sanitat de l’Ajuntament de Manresa i que forma part de la campanya de prevenció impulsada conjuntament per diferents regidories municipals (Dona i Igualtat, Sanitat, i Joventut), amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Aquesta formació va adreçada a totes les persones que durant els dies de la Festa Major de Manresa són darrera una barra dispensant begudes pels carrers, places i parcs de la ciutat o locals d’oci.
L’objectiu del curs és donar a conèixer les conductes de risc derivades d’un consum excessiu de begudes alcohòliques i poder evitar-les perquè no es converteixin en situacions conflictives, tant pel propi usuari com pels ciutadans, així com donar pautes de primers auxilis bàsics. Igualment, es treballen en profunditat aquests tres temes considerats fonamentals: Impedir el consum d’alcohol als menors, refusar seguir dispensant alcohol a clients intoxicats i evitar la conducció sota els efectes de l’alcohol.
Enguany, com a novetat respecte als anys anteriors, s’ha incorporat el temari de ‘prevenció en les violències sexistes’ amb la intenció de sensibilitzar als assistents de la problemàtica de les agressions sexistes en l’oci nocturn i de fomentar la coresponsabilitat en prevenir-les i aturar-les, així com conèixer el protocol a seguir, els serveis i recursos per atendre a les persones que han rebut agressions o altres tipus e violència.
La formació ha estat impartida per Irian Álvaro, psicòloga del SIAD (el Servei d’informació i Atenció a les dones Montserrat Roig) i Anton Uró, formador del programa Nits de Qualitat de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Els assistents són cambrers i responsables dels diferents establiments i entitats que dispensen begudes a les barres de la Festa Major, els quals han fet una valoració molt positiva del curs. Des de l’Ajuntament es vol reconèixer la tasca d’aquests professionals en la prevenció de problemes derivats del consum excessiu d’alcohol en aquests dies de festa i agrair la seva assistència.