Una delegació de Manresa ha participat a les jornades “Societat civil, alimentació i ciutats sostenibles” celebrades a València

Va participar en grups de treball on es van presentar experiències d’interès d’algunes de les ciutats assistents com Saragossa, Madrid i València que van resultar molt enriquidores per a la delegació manresana.


imagen

Laura Escalé i Alba Rojas de Frescoop, SCCL (responsables del projecte mengemBages); Ton Armengol director de l’Escola Agrària de Manresa i, Montse Luque, tècnica de l’Anella Verda de l’Ajuntament de Manresa, han assistit recentment a València a les jornades “Societat civil, alimentació i ciutats sostenibles” on s’han debatut les estratègies de governança alimentària per a la sostenibilitat a les ciutats.

 

Aquestes jornades han estat organitzades pels Ajuntaments de València i Saragossa, en col·laboració amb la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, l’oficina de la FAO a Espanya, diverses organitzacions socials de la ciutat de València, ila Fundació Entretantos, com a responsable tècnic.

 

En una de les sessions va tenir lloc una reunió de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, en la qual es van fer les presentacions formals dels integrants de cada delegació, es van discutir els Estatuts dela Xarxa per tal d’avançar en la seva constitució legal i es van definir les prioritats de la continuïtat dela Xarxa pel 2018. Dins el marc d’aquesta reunió dela Xarxa, la delegació de Manresa va participar al Grup de Treball de Recolzament a l’emprenedoria agroecològica i accés a la terra i, al Grup de Treball de Xarxes Logístiques i de distribució locals. En aquests grups de treball es van presentar experiències d’interès d’algunes de les ciutats assistents com Saragossa, Madrid i València que van resultar molt enriquidores per a la delegació.

 

Posteriorment es van celebrar les jornades Societat civil, alimentació i ciutats sostenibles”. La primera jornada va consistir primerament en tallers de treball sectorials de l’Administració, dela Societat Civil, dela Universitat i del sector privat on es va debatre sobre les característiques i reptes per a una bona governança alimentària. En segon lloc, es van organitzar debats intersectorials per a desenvolupar conjuntament eines de bona governança alimentària. La segona jornada es va iniciar amb una taula rodona en la que es va dialogar sobre les relacions camp-ciutat per a una transició alimentària. Posteriorment, es va donar pas a una sèrie de microponències en la que es compartien experiències agroalimentàries d’entitats de la societat civil, microempreses o de l’administració.

 

Alba Rojas de MengemBages opina que va ser enriquidor veure que el tema de l’alimentació i la sobirania alimentària és una causa extensa. Van trobar a faltar més experiències concretes perquè l’enfocament es va moure més extensament en el terreny de les idees.

 

En paraules del director de l’Escola Agrària de Manresa “És engrescador observar com algunes ciutats valoren finalment el seu entorn agrari, reconeixent-lo com un patrimoni i el millor recurs per abastir-se d'una alimentació saludable i sostenible.”

 

Segons la tècnica de l’Anella Verda, aquestes jornades han estat un espai de trobada on intercanviar experiències agroecològiques i aprendre bones pràctiques sobre governança alimentària urbana.

 

Documents relacionats

  • imagen