L’empresa PYMSA, ubicada al barri de Valldaura, i el consistori manresà han consensuat el cessament definitiu de l’activitat productiva d’impregnació de creosota a partir del proper 5 de desembre. L’empresa s’ha compromès a sol·licitar en un termini de 10 dies hàbils una modificació de la llicència d’activitat en què expliciti la renúncia a la utilització del tractament amb aquesta substància.
Les negociacions entre l’Ajuntament de Manresa i Postes y Maderas SA, PYMSA, ha donat com a resultat que l’empresa s’ha compromès a cessar definitivament l’activitat productiva d’impregnació de pals de fusta amb creosota que des de 1916 porta a terme a les seves instal·lacions al barri de Valldaura de Manresa. En una instància presentada a l’Ajuntament, l’empresa manifesta la voluntat de deixar de dur a terme aquesta activitat de manera definitiva el proper 5 de desembre.
En el mateix escrit, PYMSA es compromet a, en un termini de 10 dies hàbils –abans del 23 d’octubre– sol·licitar la modificació de l’activitat amb la renúncia a la part de la llicència relativa a l’activitat d’impregnació i tractament de pals de fusta amb creosota, i que suposarà la impossibilitat de seguir treballant amb aquest producte a partir del 5 de desembre.
Davant del nou escenari, l’Ajuntament ha acceptat la petició de PYMSA de suspendre cautelarment l’executivitat de les resolucions que ordenaven el tancament de l’activitat productiva de l’empresa. De fet, en aquest moment el tancament subsidiari ja es troba en suspens, arran de la interlocutòria dictada el 28 de setembre pel jutjat Contenciós Administratiu número 14, que ordena la suspensió de l’execució subsidiària de l’ordre de clausura parcial de l’activitat.
L’Ajuntament també ha presentarà als òrgans judicials del contenciós administratiu de Barcelona la sol·licitud de suspensió de les actuacions judicials en curs fins que es produeixi, la legalització de l’activitat restant, en els terminis fixats.
El final de l’activitat d’impregnació de pals de creosota a Manresa serà possible gràcies al contracte que PYMSA ha signat amb una empresa basca per tal d’externalitzar el tractament de la creosota, i que ha fet arribar a l’Ajuntament. En aquest marc, l’empresa sol·licita a l’Ajuntament poder mantenir l’activitat d’impregnació i tractament de pals de fusta amb creosota fins el 5 de desembre, data en què l’esmentada empresa basca podrà assumir el cent per cent de l’activitat de l’empresa manresana.
Un cop sol·licitada i autoritzada la modificació de la llicència, PYMSA només podrà dur a terme, a les instal·lacions manresanes, l’activitat d’impregnació i tractament de fusta amb sals hidrosolubles, una activitat qualificada de baixa incidència ambiental, subjecte a comunicació i no pas a llicència ambiental.
També caldrà garantir que no se sobrepassin els valors límit de soroll permesos per la llei. L’excés en les immissions de soroll va portar l’Ajuntament a obrir un expedient sancionador a l’empresa i imposar-li dues sancions de 15.001 euros el passat mes de setembre. La previsió és que en la nova etapa, el soroll mantindrà dins els límits legals, com a conseqüència de la reducció de l’activitat productiva.
L’alcalde, Valentí Junyent, i el regidor d’Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, s’han reunit aquest matí tant amb els veïns com amb els grups municipals de l’Ajuntament de Manresa per informar-los detalladament d’aquesta nova situació.
El nou escenari arriba després de mesos d’intenses negociacions entre l’Ajuntament i els representants de l’empresa, i permetrà posar fi amb un litigi que ha durat dècades i que ha generat un fort rebuig veïnal. La solució permetrà la continuïtat de l’empresa i dels llocs de treball.
L’Ajuntament també ha informat veïns i grups polítics de la tasca que s’està duent a terme per tal que l’empresa pugui traslladar tota l’activitat que porta a terme a Manresa en uns terrenys adequats.
L’alcalde Valentí Junyent i el regidor Marc Aloy han presentat aquesta tarda a la premsa el contingut de l’acord. Valentí Junyent, ha considerat “una notícia molt positiva que, després de mesos de treball, s’hagi arribat a aquest consens que permeti la continuïtat de l’activitat de l’empresa i el manteniment de llocs de treball”. El regidor Marc Aloy ha manifestat el seu agraïment als equips tècnics municipals que ho han fet possible, i també a l’empresa, i ha afirmat que l’acord permet “que no sigui un cessament traumàtic, sinó pautat i consensuat. D’aquesta manera evitem la via judicial i ho resolem de manera administrativa”.
Els antecedents
Per resolució de data 30 de juny de 2017, es va instruir expedient sancionador a Postes y Maderas SA, per la presumpta comissió de dues infraccions de caràcter molt greu segons la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica.
L’expedient es va obrir arran d’un nou mesurament d’immissió de sorolls dut a terme pel Servei d’Avaluació i Gestió de la Contaminació Acústica de la Direcció General de Qualitat Ambienta i Canvi Climàtic, amb la col·laboració dels serveis tècnics municipals de l’Ajuntament de Manresa.
A més a més, l’Ajuntament va ordenar, com a mesura provisional, el cessament i clausura parcial de l’activitat pel que fa als processos i a la part productiva de l’activitat d’impregnació i tractament de pals de fusta que l’empresa duu a terme al carrer del Bruc, per tal d’assegurar l’eficàcia de la resolució final d’acord amb l’article 32 de la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica fins l’acreditació de l’execució de les mesures correctores necessàries adreçades al compliment dels valors límit d’immissió que li corresponen.
Així mateix, es va atorgar un tràmit d’audiència de 10 dies a l’empresa per tal que pogués formular al·legacions i un termini màxim d’una setmana per executar voluntàriament el cessament i clausura parcial de l’activitat.
El 26 de juliol de 2017, es van desestimar íntegrament les al·legacions presentades per l’empresa i es va reiterar l’ordre, com a mesura provisional, de cessament i clausura parcial de l’activitat pel que fa als processos i a la part productiva de l’activitat. També es va advertir l’empresa que els serveis tècnics municipals procedirien a verificar el compliment de l’ordre i que s’iniciarien actuacions per executar-la subsidiàriament en el cas d’incompliment.
El 3 d’agost, arran de la inspecció efectuada pels serveis tècnics municipals, es va constatar que s’havia dut a terme l’ordre de cessament i clausura parcial provisional de l’activitat de forma voluntària dins del termini establert. I en una nova inspecció el 8 d’agost es va constatar que l’empresa havia tancat per vacances.
El 28 d’agost, PYMSA va posar en coneixement l’Ajuntament de la presentació d’un recurs contenciós administratiu al jutjat contra la resolució de l’ordre de 26 de juliol amb petició de mesura cautelar de suspensió de la seva executivitat. Així mateix, va sol·licitar a l’Ajuntament que no executés la mesura provisional mentre el jutjat no resolgués la petició sobre l’aixecament de la mesura cautelar.
El 29 d’agost, segons es desprèn d’una acta de la Policia Local, es va comprovar que l’activitat es trobava en funcionament. Per tal de comprovar de manera fefaent que l’empresa havia reemprès l’activitat de manera normal els serveis tècnics es van dur a terme noves inspeccions tant des de fora com des de dins de l’empresa els dies 30 d’agost i 4 i 7 de setembre. En totes elles es va fer evident que s’havia recuperat l’activitat productiva. A més a més, el 6 de setembre, PYMSA va entrar un escrit a l’Ajuntament fent constar que l’empresa mantenia el funcionament de les seves instal·lacions.
És per tots aquests motius que l’Ajuntament va concloure que no s’havia donat compliment voluntàriament, ni de forma efectiva ni en la seva totalitat a l’ordre de cessament i clausura parcial de l’activitat pel que fa als processos i la part productiva i considera continuar amb la tramitació de l’expedient.
Finalment, l’Ajuntament va desestimar la petició de l’empresa de no executar la mesura provisional mentre no es resolgués al jutjat, va resoldre l’expedient sancionador i va iniciar els tràmits per a l’execució subsidiària.
Els darrers dies, el jutjat del contenciós administratiu ha suspès el tancament subsidiari i, alhora, empresa i Ajuntament han acordat la finalització de l’activitat de tractament amb creosota.