L’11a edició del festival literari se celebrarà del 19 al 29 d’octubre. Com és habitual, tornarà a oferir un excel·lent programa amb desenes d’activitats i amb la participació d’un munt de creadors i noms propis de referència en el món de les lletres.
Després de la celebració l’any passat d’una especial desena edició, el festival literari “Tocats de lletra” torna a desembarcar a Manresa de forma puntual en una cita imprescindible impulsada per empreses i institucions que, liderades per l’Ajuntament de Manresa i el Gremi de Llibreters de Catalunya, dissenyen una programació plenament consolidada en el calendari cultural de la ciutat i d’autèntica autèntica referència a Catalunya,
Enguany, amb el títol suggerent de “Transparents”, s’ha elaborat un programa d'activitats excel·lent, extens, tranversal i variat, amb propostes innovadores i amb la presència de noms propis de referència en el món de les lletres que, del 19 al 29 d’octubre, seran els protagonistes convidats de 35 actes de qualitat contrastada per acostar la poesia i la literatura a tots els públics i, enguany, adreçat amb un interès especial per als més joves i en la commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa.
Aquest migdia s’ha fet la presentació del programa d’aquest any, a l’Espai Òmnium del carrer Sobrerroca. Hi han assistit la regidora de Cultura i Joventut de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; la directora dela Institucióde les Lletres Catalanes de la Generalitat, Laura Borràs; el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura; el representant d’Òmnium Bages i membre de la comissió organitzadora Jaume Puig, a banda d’altres representants dels artistes participants i de les entitats col·laboradores.
Un programa variat i de qualitat
Anna Crespo ha donat la benvinguda a la nova edició del festival que “malgrat els temps convulsos que viu el país torna a oferir un programa de qualitat obert a tots els públics”. La regidora ha recordat a gran trets, que la nova edició de la programació de “Tocats” destaca per seguir la línea de fer produccions conjuntes amb altres institucions (Festival Nacional de poesia de Sant Cugat, Associació d’Escriptors amb Llengua Catalana, PEN Català); continuar i ampliar el compromís amb el PEN Català (en el seu programa de escriptors refugiats), unint en un mateix recital poesia i filosofia i apostant per un espectacle adreçat especialment pels IES (públic jove) i, a banda de continuar amb el recitats consolidats i celebrar l’Any Palau i Fabre, l’Any Bertrana i l’Any Glòria Fuertes.
Per la seva part, Laura Borràs ha fet esment de les dificultats de la Institució de les Lletres Catalanes arran del darrer control del seus comptes a càrrec del Ministerio de Hacienda, si bé ha afegit que aquest no afectava a Tocats de Lletra. La directora de la institució ha agraït la col·laboració de tothom per fer-lo possible. A l’hora de valorar el sentit i el contingut del festival literari i poètic, Borràs ha fet esment a les paraules del músic Jordi Savall que deia que “l’art i la música si no està relacionada amb la vida de les persones, no té cap mena de sentit”. Finalment, ha recordat que enguany se celebra el 80è aniversari de la Institució de les Lletres Catalanes que "ja aleshores va intentar preservar la cultura i la llengua catalana de les amenaces".
Al seu torn, Antoni Daura ha destacat “la continuïtat” durant onze anys del Tocats i la importància de mantenir “un festival de cultura i llengua a la nostra ciutat, fet que ens enorgulleix”. Finalment, Jaume Puig ha subratllat el suport d’Òmniun Bages de forma particular amb el Tocats de Lletra i de forma col·lectiva amb “qualsevol iniciativa per preservar la llengua i la cultura catalana”. També ha tingut unes paraules d’agraïment al treball que desenvolupa any rere any el professor Jordi Estrada a l’hora de preparar els textos.
Noms consagrats al costat de noms emergents
La nova edició del Tocats de Lletra ens ofereix la presència a la ciutat de noms consagrats de la literatura que seran al costat de valors emergents; ‘maridatges’ inèdits entre textos literaris i músiques creades per a l’ocasió; així com actors coneguts pel gran públic recitant poesia i activitats als instituts.
Com sempre, l’edició del 2017 ens proposa un conjunt d’espectacles amb la poesia i el sentiment com a protagonistes. Amb transversalitats entre les diverses arts, i amb molts estímuls per al públic i molta creativitat. Al programa d’aquest any hi ha, a més, un increment del vincle amb la filosofia, una voluntat més gran d’arribar als joves, i també un acte dedicat al 125è aniversari de les Bases de Manresa.
D’activitats concretes n’hi ha per triar i remenar. En el centenari del naixement de Josep Palau i Fabre, l’acte inaugural es dedicarà a la seva poesia; serà un espectacle amb Joan Crosas, Llibert Fortuny i Manel Camp (dia 19, al teatre Kursaal).
Ala Planade l’Om, Emma Vilarasau i Jordi Bosch recitaran poemes de Màrius Torres, acompanyats pel Quartet Sound Boulevard (dia 21), i l’actriu i cantant Mone cantarà poemes de Guillem d’Efak, amb Joan Martorell al piano (dia 28).
Un acte molt especial tindrà lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament, el dia28 ales 7 de la tarda. L’actor Fermí Reixach, acompanyat del guitarrista Eduard Iniesta, recitarà poemes d’Àngel Guimerà, al mateix escenari on l’escriptor participà en la redacció de les Bases de Manresa, fa 25 anys.
Altres propostes destacades són l’espectacle d’homenatge a Gloria Fuertes, amb Sílvia Comes i Simone Lambregts; el muntatge “País petit” al refugi antiaeri dela Renaixença; la conversa entre Carme Riera i Anna Guitart, amb lectures de Mingo Ràfols; la presentació dels poemes d’autors de la “Darrera fornada” al forn de pa Codina; el concert-recital de Borja Penalba i Mireia Vives, o l’espectacle per als instituts “Més que paraules”. També hi haurà el cercatasques poètic; la conversa entre Laura Borràs i Lluís Calderer amb motiu de l’any dedicat a Aurora i Prudenci Bertrana; l’espectacle “Nocturns”, amb 7 veus poètiques contundents i la música de Celeste Alías i Marco Mezquida; o bé el muntatge TransVersos, amb el grup de teatre dels Carlins, entre moltíssims d’altres.
El cicle és organitzat per l’Ajuntament de Manresa i el Gremi de Llibreters de Catalunya, amb la col·laboració del PEN Català, Òmnium Cultural, llibreries, empreses i nombroses entitats locals.