L’Ajuntament de Manresa i l’Associació Manresa de Festa presenten la imatge que acompanyarà la Festa Major d’enguany. El dissenyador gràfic manresà Xevi Victori n’ha estat l’autor.
Manresa ha engegat avui els motors dela Festa Major d’estiu amb l’acte de presentació de la imatge representativa del cartell d’aquesta edició i que enguany tindrà el Lleó de Manresa com a protagonista en commemoració del seu primer any d’existència com a nova figura de la imatgeria festiva de la ciutat.
L’acte de presentació de la imatge s’ha fet avui al matí a Casa Caritat i ha anat a càrrec del regidor deCulturade l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; del dissenyador gràfic manresà, Xevi Victori; i del president de l’Associació Manresa de Festa, Joan Orriols. Els ha acompanyat també Quim Manzano, membre de l’Associació Manresa de Festa. L’acte ha comptat amb la presència física del Lleó de Manresa, figura de la imatgeria i protagonista que ha inspirat el cartell.
La imatge ha estat creada per Xevi Victori, dissenyador gràfic manresà i autor del cartell de Festa Major de Manresa en d’altres ocasions. El dissenyador manresà sempre ha intentat utilitzar persones o icones de la festa major, des d’una àvia per reivindicar que la festa major va destinada a tots els públics, passant per un nans, etc.
Un treball que uneix modernitat i tradició
Joan Calmet ha agraït ha qualificat el treball de Victori com “magnífic” que uneix “modernitat i tradició”. Per al regidor de Cultura i “la imatge del cartell dóna un toc manrusiònic de ritme i marxa i alhora dóna una sensació de serenitat”. Calmet ha agraït a Victori aquest treball “que ens ho va proposar i que ho ha fet desinteressadament”.
Per la seva part, Xevi Victori ha manifestat que “estic molt content d’aportar el meu grafisme a la Festa Major i fer-ho inspirat de la figura del Lleó, de la qual em vaig enamorar l’any passat durant la seva presentació com a nova figura de la imatgeria de Manresa”.
Estèticament, l’autor ha optat per un disseny sobri i minimalista per fugir una mica dels cartells coloristes i molt plàstics dels darrers anys. Amb el color blanc com protagonista, s’ha optat per la imatge del Lleó amb un tractament puntillista que té un doble efecte òptic ja que si es mira de prop té un punt més abstracte, mentre que si es mira de lluny es reconeix perfectament la imatge del lleó. Victori ha afirmat que “en aquesta obra he buscat la sobrietat i trencar una mica amb el que s’havia fet anteriorment”.
Xevi Victori és llicenciat en Disseny Gràfic ala Universitat RamonLlull de Sabadell i combina el seu estudi gràfic, encarat bàsicament a la gràfica de la cultura i l’espectacle, amb una productora d’events.
Al seu torn, Joan Orriols ha afirmat que amb la presentació de la imatge es dóna el primer pas per a la celebració de la festa que es celebrarà entre els dies 23 d’agost i 1 de setembre de 2014 “si bé hi haurà actes també inclosos que es faran abans i després d’aquestes dates”. El president de l’Associació Manresa de Festa ha afegit que la propera edició tindrà una “estructura molt similar que l’any passat”, si bé no ha volgut avançar els detalls ni les novetats de la programació fins a la presentació oficial de la festa que es farà a finals de juliol o primera setmana d’agost.
La difusió
La imatge de Festa Major serà utilitzada en 45.000 programes que es repartiran per les bústies i punts cèntrics de la ciutat, a l’entorn del 15 d’agost. Així mateix, s’editaran també 4.000 exemplars d’un programa de butxaca. Mupis, banderoles i altres completaran els elements de difusió dela Festa
La figura del Lleó
L’any 2013 l’entitat Geganters de Manresa va celebrar el seu 30è aniversari tot i recuperant la figura del Lleó. El Lleó de Manresa és una antiga figura, documentada el segle XVII, que pertanyia al gremi de blanquers i assaonadors de la ciutat. La nova figura va ésser construïda pel terrassenc Jordi Grau; els ulls de vidre han estat fets per l’empresa Joka de Collbató, la corona és una aportació artesanal de Joieria Uró i la confecció dels complements tèxtils i brodats són de Joaquima Porta. Aquesta figura com totes les de la imatgeria de Manresa, té ball propi amb música d’Alba Logan Sallent i coreografia de Joan Manel Miquel.