Manresa acull un exposició i diverses activitats sobre l'esclavitud laboral en el sector tèxtil

La mostra fotogràfica que porta per títol “Maquiles, l’esclavitud laboral del segle XXI”, es podrà veure fins el dia 19 de juliol a la Biblioteca de l’Ateneu Les Bases i del 21 al 30, al CAP Bages. Paral·lelament, aquest dimecres, 9 de juliol, hi ha programat un taller de customització i una taula rodona, també a l’Ateneu Les Bases.

imagen

L’exposició fotogràfica “Maquiles, l’esclavitud laboral del segle XXI”, organitzada a la capital del Bages pel Consell Municipal de Solidaritat i l’Ajuntament de Manresa, mostra 30 imatges fetes a les maquiles de Nicaragua sobre les condicions laborals, totalment precàries i en règim d’explotació, dels treballadors i treballadores del sector tèxtil.

La mostra es podrà veure fins el dia 19 de juliol a la Biblioteca de l’Ateneu Les Bases i del 21 al 30, al CAP Bages.

Activitats dimecres 9 de juliol

Paral·lelament, aquest dimecres, 9 de juliol, a l’Ateneu Les Bases s’ha programat una jornada de tarda, que amb el nom “La nostra moda té tela” proposa diferents activitats per conèixer la realitat d’aquesta forma de producció tancada i amb tan poques garanties de traçabilitat, i a la vegada, donar alternatives per revertir aquest sistema tan abusiu.

A les 7 de la tarda es durà a terme un taller de customització d’una samarreta, a càrrec de Najoua El Maghraoui, per demostrar com es pot allargar la vida útil de moltes peces de roba que per una raó o una altra ja no s’utilitzen. Per assistir al taller cal inscripció prèvia trucant al 93 872 44 96 o bé escrivint a casaflorsirera@altecom.cat.

Més tard, a les 8 del vespre, tindrà lloc una taula rodona que palesarà diverses experiències entorn el món del tèxtil; des d’una vessant més pràctica com els tallers de Càritas, a la costura de supervivència, passant per l’innovador projecte de Cotó Roig que busca controlar la cadena de producció des del cultiu de la matèria prima fins a la confecció, creant roba de cotó quilòmetre 0.

També es comptarà amb “Dona Kolors”, una iniciativa d’inserció laboral de dones en risc d’exclusió social a través de la confecció artesanal de roba.

“Maquiles" centres de treball indignes

Les maquiles, ubicades en zones franques allunyades dels nuclis urbans, estan promogudes majoritàriament amb capital estranger i produeixen per encàrrec de grans multinacionals, bàsicament del sector tèxtil. Les maquiles fan una part específica del treball dins del procés complert de fabricació d’un producte. Sovint subcontracten part de la seva producció a petits tallers i a famílies que realitzen la feina des de casa.

La seva finalitat és l’abaratiment dels costos de producció per poder obtenir beneficis econòmics que no tindrien en els seus països d’origen, gràcies a la implantació d’un model productiu que es basa, per una banda, en la inexistència de drets laborals, i per l'altra, en el gaudi de privilegis fiscals que els proporcionen els governs respectius.

Promocionar el consum conscient

Des del Consell Municipal de Solidaritat es vol continuar aprofundint en el consum conscient, reconeixent que com a consumidors i consumidores es pot decidir què comprar i a on, però entenent, alhora, les limitacions en el sector de la moda.

Les grans empreses posen al mercat la roba que s’ha de dur i les opcions es concentren en unes poques marques que utilitzen cada cop menys canals de distribució. Aquesta concentració i control del sector dificulten que es pugui triar, amb total llibertat, la roba i les botigues on fer la compra.

Documents relacionats

  • imagen