La Cooperativa Som energia, els activistes mediambientals i cuines del món, seran experiències que es trobaran aquest cap de setmana a Ecoviure per compensar l’ús abusiu dels recursos naturals.
La Manresa Solidària es fa present aquest cap de setmana al Palau Firal de Manresa durant la celebració de la nova edició de la Fira Ecoviure, i ho farà proposant alternatives a les nostres formes de consum i relació amb la natura que siguin respectuoses i que compensin les preocupants xifres relatives al canvi climàtic.
Així, tant aquest dissabte com diumenge, hi haurà a l’abast dels visitants activitats que combinaran diferents formats: taller de cuina, concert-homenatge i conèixer de primera mà la cooperativa Som Energia. A més a més, es comptarà amb estands d’experiències de consum conscient: la botiga de comerç just del Bages, Yamuna i la Fundación Vicente Ferrer, que oferiran informació i productes respectuosos amb els drets humans i amb el medi ambient.
Taller Cuines del Món
El dissabte a les 12.30h, el taller Cuines del Món es permetrà conèixer directament la cultura de l’Equador a través de la seva gastronomia. El taller serà a càrrec de l’Associació d’Equatorians del Bages. Aquesta entitat, que precisament en aquestes dates celebra l’onzè aniversari, té l’objectiu de crear relacions d’amitstat i coneixement mutu entre la cultura ecuatoriana i la catalana.
El taller es centrarà en un producte de gran importància a Equador: el camaron. Es tracta d’un producte dels més exportats a Equador i que crea més de 200.000 llocs de treball. Malauradament, la producció no escapa dels impactes mediambientals: pluges torrencials i terratrèmols, estan passant factura.
El mateix dissabte a la tarda a les 18 h, es continuaran oferint alternatives em temes de forta actualitat: amb una taula rodona sobre l’us o abús de les noves tecnologies?. L’acte comptarà amb l’especialista i investigador de l’Escola Cultura de Pau de la UAB, Jose Royo. I amb l’experiència pràctica de Som Connexió. Aquesta cooperativa no és una operadora més de telefonia, sinó que construeix opcions respectuoses em el camp de les telecomunicacions. Els seus principis són: economia social i cooperativa, primer les persones que el capital, participació, sostenibilitat i transparència.
Josep Maria Royo Aspa és politòleg i analista sobre conflictes i construcció de pau, especialitzat en Àfrica Subsahariana. És investigador de l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des de l'any 2000. És membre del Grupo de Estudios Africanos (GEA) de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM), vocal de la Junta Directiva de Lafede.cat Organitzacions per la Justícia Global, i de la Junta de Govern del Memorial Democràtic, per la seva vinculació ala Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa. En paral·lel, ha estat actiu en altres iniciatives de caire social, agroecològic i del moviment per la pau a Catalunya.
Som Connexió és una companyia de telefonia que vol transformar un model de negoci injust, insolidari i insostenible que maltracta les persones i està acabant amb els recursos del planeta. A més vol ser un projecte de transformació social, en el qual les persones sín membres de la cooperativa i participen de les decisions que prenem conjuntament. Ser de Som Connexió és formar part d’una alternativa que no perpetua les desigualtats econòmiques i que busca el bé comú. Aquesta companyia vol canviar les regles del joc i oferir les millors condicions possibles: de proximitat, d’atenció, de confiança, de preu i de servei.
Diumenge, cafè –tertúlia sobre activisme medioambiental
El diumenge a les 11h. del matí, tindrà lloc un cafè-tertúlia en suport amb l’activisme mediambiental amb testimonis directes. Hi haurà la presència de Ligia Arriaga, exiliada panamenya per la defensa de la terra, i Laura Solé, autora de l’exposició Dona, Cos i Territori, que parlaran de resistències, sobirania i la força de les dones que, defensant la terra, defensen la vida. i la vida. La tertúlia estarà moderada per l’Associació Catalana per la Pau.
Finalment, el grup En Clau de Bages posarà el toc musical per mostrar la nostra solidaritat amb totes les persones que reben pressions i amenaces per defensar la terra per sobre d’interessos econòmics i estratègics.
Totes les activitats de la Manresa Solidària a l’Ecoviure en col·laboració ambla Casa Flors Sirera i comptem amb el suport de la Diputació.