Se celebraran a Manresa del 18 al 30 de novembre en el marc del projecte Manresa 2022 i tenen l’objectiu de donar a conèixer el Camí Ignasià, que va de Loiola a Manresa, i la seva gastronomia.
Manresa ja és a punt per a la segona edició de les Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià, una iniciativa que enguany se celebra del 18 al 30 de novembre i que va iniciar el seu camí l’any passat en el marc del projecte Manresa 2022. El seu objectiu és donar a conèixer el Camí Ignasià que uneix Loiola (al municipi basc d’Azpeitia) i la capital del Bages, i especialment promocionar l’oferta enogastronòmica de la comarca, posar en valor un dels actius turístics del territori, promoure a l’exterior la ciutat i el seu entorn i generar dinamisme comercial.
La segona edició de les Jornades ha estat presentada avui, a l’Espai Manresa 1522 – la ciutat d’Ignasi, pel regidor de Turisme de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; el director de la banca d’Institucions de CaixaBank a Manresa, Antoni Noguera; i el responsable de cuina del departament de Recerca de la Fundació Alícia, Jaume Biarnés. Hi ha assistit el gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda.
Joan Calmet ha manifestat la seva satisfacció per la continuïtat d’una activitat que “s’emmarca en el projecte Manresa 2022” i per poder “trobar recursos econòmics” així com “el suport, la garantia professional i la solvència contrastada de la Fundació Alícia”. El regidor ha agraït també la implicació dels sectors del territori implicats en la restauració i la voluntat de seguir reforçant “els actius turístics i la riquesa gastronòmica del nostre entorn”.
Al seu torn, Jaume Biarnés ha destacat que en aquesta edició de les Jornades “hem tancat files amb els restauradors de Manresa i Comarca. Hem treballat molt i estem molt units per oferir productes del Pelegrí”, productes que avui són una realitat i que “mostren la voluntat integradora de tota la comarca”. El responsable de cuina d’Alícia ha anat detallant la bona acollida dels productes “corals” dels diferents gremis (el dolç, el brou i els vins) així com els altres nous productes “associats” que,de la mà d’empreses privades, s'estan treballant en els seus productes del Pelegrí per oferir-los als seus clients.
Finalment, Antoni Noguera, ha volgut refermar l'aposta de la seva institució bancària per les Jornades Gastronòmiques i de ser al costat "d’un projecte de Manresa i comarca" així com “el compromís de continuïtat per als propers anys”.
Aquestes jornades, organitzades per l’Ajuntament de Manresa i desenvolupades perla Fundació Alíciaila Fundació Turisme i Fires de Manresa, amb el patrocini de l’Obra Social “la Caixa”, comptaran aquest any amb la celebració del Concurs dela Cuinadel Pelegrí dedicat a entrepans i carmanyoles (cuina dels caminants); i un acte central a l’Escola Joviat amb lliurament de premis del concurs, demostracions, xerrades i tast de productes pel Pelegrí.
Així mateix, 28 restaurants de Manresa i la comarca del Bages, durant dos caps de setmana de novembre, oferiran als seus clients degustacions amb receptes originals del temps de Sant Ignasi, a més del Brou del Pelegrí, vins i varietats dela DO Plade Bages i un dolç molt especial creat per forners artesans del territori.
Les Jornades i el projecte Manresa 2022
L’any 2022 tindrà lloc la commemoració del 500 aniversari de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa. Amb motiu d’aquesta celebració, l’Ajuntament de Manresa impulsa el projecte Manresa 2022, una aposta estratègica transversal i participativa per promoure la nostra ciutat a l’exterior i generar un dinamisme econòmic i social que permetin millorar la qualitat de vida dels manresans i les manresanes i del seu entorn. Una de les peces clau per incentivar l’activitat econòmica és la promoció i ampliació de l’oferta gastronòmica de Manresa i del Bages.
Concurs de la Cuina del Pelegrí
La temàtica del concurs: seran els entrepans i carmanyoles. És la cuina dels caminants, cuina per emportar, que es transporta i es pot menjar a qualsevol lloc. El termini per participar-hi és el 24 de novembre. Hi haurà tres premis per a cada categoria, consistents en experiències enogastronòmiques a l’entorn de Manresa.
El lliurament de premis es farà el dijous 30 de novembre a les 18.30h a l’Escola Joviat de Manresa. No és necessària una inscripció prèvia. Un cop s’hagi elaborat la recepta, s’introdueix els ingredients, l’elaboració i una fotografia del plat en un document (en format word o pdf) i s’envia la següent adreça de correu electrònic: cuinadelpelegri@alicia.cat. En aquest correu caldrà indicar el nom, correu electrònic i número de telèfon per tal que l’organització és posi en contacte en el cas d’arribar a ser finalista del concurs.Bases del concurs a: www.manresaturisme.cat
Acte de cloenda de les Jornades
Se celebrarà el dijous 30 de novembre a les 18.30 h a l’Escola Joviat de Manresa. Durant l’acte, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, lliurarà els premis del concurs de cuina.
L’Escola Joviat farà una demostració de cuina d’entrepans i carmanyoles originals i creatives i la Fundació Alícia parlarà sobre al·lèrgies i intoleràncies i els mites que els envolten.
Finalment es farà un tast dels productes del Pelegrí per a tots els participants.
Restaurants amb Menú del Pelegrí
Caps de setmana del 18 al 30 de novembre
Aquests són els restaurants on es podrà degustar la gastronomia ignasiana durant els tres caps de setmana de novembre. Receptes originals del temps de Sant Ignasi, el Brou del Pelegrí, vins de varietats locals dela DOP Pla de Bages i un dolç molt especial que han creat els nostres forners artesans.
Restaurants a Manresa
Vermell
Piques, 3 / Tel. 93 013 17 14
Traster
Parquing Saclosa, s/n / Tel. 93 872 56 36
Maïami
Muralla St Domènec 1-3 / Tel. 93 876 92 16
La Cuina
Alfons XII, 18 / Tel. 93 872 89 69
Las Vegas
Born, 28 / Tel. 93 872 11 14
Circus
Passeig Pere III, 36 / Tel. 93 876 92 26
Gretta Gogó
Barcelona, 75 / Tel. 638 82 96 68
Cube
Polígon industrial Els Trullols, Agustí Coll, 2-12 / Tel. 93 877 35 21
Turó de la Torre
Sallent s/n (Masia Torre Alberni). Tel. 93 873 32 86
L’Ermitanet
Camí Tovots, 21 / Tel. 93 873 18 62
Cibus
Av. Bases de Manresa, 84 / Tel. 93 876 92 34
Complex Congost
Plana del Pont Nou, s/n (Zona Esportiva el Congost) / Tel. 93 007 55 14
Aligué
Ctra. Vic El Guix, 8 i 10 / Tel. 93 873 25 62
Establiments a Manresa amb menús per emportar:
Ca l’Arpellot
Carrió, 31 / Tel. 93 872 17 27
Av. Bases de Manresa, 82 / Tel. 93 876 28 71
Restaurants al Bages
L’Ó
Camí de Sant Benet de Bages. Sant Fruitós del Bages / Tel. 93 875 94 01
Casa l’Agulla
Casa Pairal l’Agulla, s/n. Manresa Tel. 93 875 77 26
Hostal Soler
Major, 87. Sant Joan de Vilatorrada Tel. 93 875 19 07
Tesi
Verge de Juncadella, 1. Santpedor Tel. 93 832 16 25
Can Patoi
Plaça d’Anselm Clavé, 12. Navarcles Tel. 93 831 00 28
Hostal Muntané
Carrer Fortià Solà, 1. Navarcles Tel. 93 831 04 40
El Mirador de Montserrat
Boix, 2. Santpedor / Tel. 93 832 02 07
La Fonda
Camí de St. Benet, s/n. Sant Fruitós de Bages Tel. 93 875 94 04
Mas de la Sala
Ctra. C-16, sortida 59, Plans deLa Sala. Sallent/ Tel. 93 837 08 77
Can Ferreroles Nou
Ctra. Castellbell a Marganell bv-1123 Km. 2,5. Castellbell i el Vilar / Tel. 93 835 71 88
Rosa Mar
Creu 16, Balsareny / Tel. 93 820 02 51
Restaurants que disposaran de productes del Pelegrí:
L’Om
Alfons XII, 26. Manresa / Tel. 93 872 51 72
Kursaal espai gastronòmic
Passeig Pere III, 35, 1a planta. Manresa Tel. 639 20 73 88
Cal Jaume
Sant Esteve 38, Marganell. Tel. 93 835 71 50