Un judici popular simulat sobre l’ús de l’aigua, principal novetat de la programació de la Festa de la Llum

Els administradors de la Llum, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa, conviden a l’home del temps de TV3 i Catalunya Ràdio, Francesc Mauri, per conduir i moderar aquest “judici”. Avui s’han presentat tots els detalls de la programació de la festa d’hivern, que arrencarà el  7 de febrer i s’allargarà fins al  4 de març.

imagen

(NOVA VERSIÓ DE LA NOTA, AMB ALGUNES CORRECCIONS DE DATES)

 

La Festa de la Llum, la festa d’hivern de Manresa,  ja escalfa els motors per a una nova edició que arrenca el 7 de febrer i finalitzarà el 4 de març. Un any més, l’Ajuntament de Manresa, l’Associació la Misteriosa Llum i l’entitat administradora d’aquest any, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa, han preparat conjuntament una programació molt àmplia, de qualitat, que combina cultura, tradició i un munt d’activitats lúdiques i esportives.

 

Una de les grans novetat d’aquesta edició serà  la celebració d’un judici simulat sobre l’ús de l’aigua a càrrec de més d’un centenar d’estudiants de secundària de l’Institut Lluis de Peguera. L’entitat organitzadora de l’acte, el Col·legi d’Advocats, ha convidat a l’home del temps de TV3 i Catalunya Ràdio, Francesc Mauri, perquè faci de presentador i conductor d’aquest acte.

 

Els detalls d’aquesta nova edició de la festa els han donat a conèixer aquest migdia, la regidora de Projecció de la Ciutat i Festes de l’Ajuntament de Manresa, Neus Comellas; el president del Col·legi d’Advocats, Abel Pié; el representant de l’Associació Misteriosa Llum, Toni Fornells; i el popular periodista català que guiarà el judici, Francesc Mauri. Els han acompanyat també els directors a Manresa del BBVA, Jordi Solé i Marc Dolera.

 

Neus Comellas ha mostrat la satisfacció per la presentació d’una nova edició de la Festa de la Llum i ha posat en valor el treball de les entitats de la ciutat, de les empreses col·laboradores i, especialment, dels administradors de la festa d’aquest any, el Col·legi d’Advocats de Manresa, que han tingut “l’encert” d’organitzar un acte on “la justícia és la protagonista, amb la participació de la ciutadania”. La regidora, que ha desgranat els principals actes programats, ha agraït també la presència de Francesc Mauri que contribuirà "a donar més força i visibilitat a aquest acte”.

 

Abel Pié ha avançat alguns detalls del judici simulat que tindrà lloc el 19 de febrer a les 6 de la tarda, al Teatre Conservatori.  El president del Col·legi d’Advocats ha subratllat el fet que “quan vam programar aquest acte no sabíem que el món de la justícia tindria tant protagonisme com ara”. En aquest sentit, Pié s’ha mostrat molt crític “amb la situació de la macrojustícia” i ha reivindicat “una justícia més propera, al servei dels ciutadans i per ajudar-los en la seva convivència”.

 

Mauri: “Serà un judici bonic i apassionant sobre un bé preuat com és l’aigua”.

 

Al seu torn, Francesc Mauri ha manifestat que havia rebut la proposta del judici “amb molta il·lusió” i ha avançat que el tema escollit –l’us de l’aigua- era “bonic i apassionant”. L’home del temps de TV3, recordant la història de la Sèquia i l’origen de la Festa de la Llum, ha posat èmfasi que la “manca de la regularitat de l’aigua ha estat una característica de la història i ho continua sent ara arreu del planeta. Sabem que l’aigua no és un bé abundant, i que cal vetllar per garantir aquest recurs preuat, ja que és una part essencial de la nostra vida”.

 

Mauri també  ha posat en valor el fet d’acostar la justícia als joves. “Jo quan era jove no pensava que aquest fos un tema important, i ara veus i ets molt més conscient de la seva importància i la necessitat de dedicar més recursos perquè funcioni molt més bé”.  Pel que fa a l’actualitat política Mauri ha reconegut que veus "com molts dels professionals de la justícia estan desconcertats i desmoralitzats del moment actual”.

 

Finalment, Antoni Fornells ha afirmat que la força de la Festa de la Llum “està en el treball i la continuïtat de la xarxa d’entitats de la ciutat, i el suport fidel dels espònsors que ens fan costat i ho fan possible”. També ha valorat “la singularitat que aporta en aquesta edició el Col·legi d’Advocats de Manresa amb l’organització d’aquest judici, un acte que ben segur podrà tenir continuïtat en les properes edicions”.

 

 Acostar la justícia i la figura dels advocats a la ciutadania 

 

El Judici de la Llum i l’Aigua té la voluntat d’acostar la justícia i la figura dels advocats a la ciutadania i posar de relleu la importància que té el plantejament d’una teoria i la seva defensa, basada en el raonament jurídic. Amb l’organització d’un judici simulat l’entitat vol generar un debat que sensibilitzi sobre les idees, tenint en compte que poden ser diverses, que no existeix una veritat absoluta i la diversitat de pensament que enriqueix la societat. 

 

Aquest acte de la festa s’emmarca en la història de la Sèquia i el record del miracle que, segons la tradició, el 21 de febrer de 1345 va posar fi al conflicte entre la ciutat i el bisbe per la construcció de la Sèquia, i que des del segle XIV, Manresa no ha tingut problemes per abastir-se d’aigua. El judici tractarà de debatre sobre quin ús en fem de l’aigua les manresanes i els manresans, si en paguem un preu massa car, sobre què n’opinen les empreses subministradores i l’administració pública.

 

Les parts de judici 

 

En el judici tindrà quatre defenses. Hi haurà l’advocat d’uns activistes socials, que consideren que l’aigua hauria de ser gratuïta en benefici de les persones. L’advocat d’un grup de comerciants i empresaris, que també defensen la gratuïtat de l’aigua, això abaratirà els productes i se’n beneficiaran els consumidors. Per altra banda, hi haurà l’advocat de l’Ajuntament, que denega aquesta gratuïtat, ja que si és gratuïta i se n’abusa, Manresa podria tornar a tenir els mateixos problemes d’aigua que va tenir a principis del s. XIV. Finalment, hi haurà l’advocat dels ecologistes, que consideren que si l’aigua deixa de tenir valor, quan l’aigua és un dels béns més preuats de la naturalesa. Per tant, hi haurà quatre posicionaments, dues defensaran des dels seus arguments que l’aigua ha de ser gratuïta i dues posicions defensaran el contrari, que l’aigua ha de tenir un cost per als manresans i les manresanes.

 

Els advocats

 

Els advocats són alumnes de primer de Batxillerat de l’Institut Lluis de Peguera de Manresa. Un total de 120 alumnes s’han dividit en quatre grups de 30 alumnes. Cada grup treballa una de les defenses. Per ajudar a cada grup, es comptarà amb la col·laboració de quatre advocats de l’Il·ltre. Col·legi d’Advocats de Manresa, que faran la funció de tutors. Cada grup disposarà d’una advocada o advocat que ajudarà a treballar l’argumentació i estratègia el dia del judici.

 

De cada grup d’alumnes, escolliran l’alumne que en el judici defensarà i argumentarà la posició del grup, assumint el rol d’advocada o advocat. Prèviament al dia del judici, cada grup presentarà a les oficines del Col·legi d’Advocats, dins el termini que es fixi, la demanda o escrit inicial, on es recollirà les argumentacions i fonaments jurídics que serviran per argumentar la defensa de la seva posició. En l’acte de judici, cada advocat podrà tenir dos assistents que li donaran suport.


El judici


Cadascuna de les quatre defenses exposarà en veu alta la demanda inicial que haurà presentat al Col·legi i que la Magistrada haurà tingut amb anterioritat.  Un cop exposades les quatre argumentacions, hi haurà un únic torn de resposta, que no pot ser superior als tres minuts per cada una de les defenses.

 

Cada part exposarà quins mitjans de prova pensa utilitzar. No es podrà portar més d’un testimoni i d’un perit per a cada part. Per tal de no allargar el període de prova, la magistrada podrà limitar el número de preguntes que es poden realitzar.


Quan s’hagi finalitzat la prova, cada defensa podrà fer les seves conclusions, en un temps màxim de quatre minuts.

El judici es realitzarà al Teatre Conservatori de Manresa, que és un teatre clàssic a la italiana, amb un escenari de 140 m2, i amb una capacitat per a 497 localitats.


El dia de l’acte serà el dilluns 19 de febrer, a les 18 hores, amb una durada prevista de 120 minuts.  

El jurat


Hi haurà un jurat que estarà format pel degà i un membre de l’Il·lustre Col·legi d’advocats de Manresa, un magistrat, un fiscal, un procurador, un representant de l’Ajuntament de Manresa i un representat de l’Associació de la Misteriosa Llum.


El jurat valorarà l’argumentació jurídica, l’exposició, l’oratòria i l’estratègia que s’ha seguit, i proclamarà un primer i un segon premi.

Pregons infantils i institucional

 

El pregó infantil tindrà lloc divendres, 16 de febrer a les 11 del matí i enguany anirà a càrrec de les escoles Joviat i Valldaura. El pregó institucional tindrà lloc a les 19.30 h, i serà a càrrec d’Anna Carranza i Esteve, una de les primeres dones que va exercir l’advocacia a Manresa.


La imatge

 

La  imatge del cartell de la Festa de la Llum és una obra conjunta de dos estudiants de l’institut Lluis de Peguera, Lorena Belea i Gullem Caballol. Lorena Belea és estudiant de 2n de batxillerat artístic. Guillem Caballol és alumne de 4t d’ESO i s’està introduint en el món professional del disseny audiovisual, realitzant petits encàrrecs.

 

La imatge realitzada, en la seva forma geomètrica romboide, fa referència a les muntanyes de Montserrat, la llum i el riu. La part de sota, combinat amb formes geomètriques, fa referència a una balança, en representació de la justícia, atès que aquest any els administradors de la Festa d ela Llum són l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa.

 

La identitat de la festa

 

En el programa de la Festa de la Llum 2018 hi destaquen el seguit d’actes que, repetits any rere any, constitueixen la identitat de la festa. Són els que es desenvolupen el dia 21 de febrer, dia de la Misteriosa Llum. Aquests actes comencen a les 10.15h, amb el Seguici d’autoritats des de l’Ajuntament fins l’església del Carme, on hi haurà la Solemne celebració eucarística, presidida per Josep M. Soler, abat de Montserrat, amb la participació de la  Capella de Música de la Seu, Cor Parroquial de Sant Josep i Coral Font del Fil, dirigits per Antoni Garriga Giralt i acompanyats per Bernat Bailbé Cristau a l’orgue. A continuació la Colla Castellera Tirallongues de Manresa farà la Pujada i baixada del pilar de quatre a les escales del Carme i, posteriorment, des de l’església del Carme fins la plaça Major hi haurà la Desfilada de la imatgeria de Manresa. A la plaça Major es procedirà a la tradicional Tronada a la Manresana i, tot seguit, a la Ballada de Gegants, Nans, Lleó, Àliga i Cavallets de Manresa, la ballada participativa del Ball del Rossinyol i del Ball de la Bolangera de Manresa (acompanyats per la cobla Ciutat de Manresa, dirigida per Xavier Planes Gorina), i la Ballada de Sardanes  Un sentiment de Dolors Viladrich Pascual i La Llum de Manresa, de Francesc Juanola Reichac, acompanyats també per la cobla Ciutat de Manresa. Enguany amb motiu del 25è aniversari de la Colla Castellera Tirallongues hi haurà un pilar commemoratiu d’aquesta celebració.

 

Actes destacats

Actes previs: 20 de febrer

D’entre els actes previs al dia de la Llum, en destaquen els que es duran a terme la vigília, el dia 20:


III Marxa de les Cinc Mil Canes i rebuda simbòlica de l’aigua de la Sèquia. Dimarts, 20 a les 16 h, al parc de l’Agulla es concentraran els participants en la Marxa de les Cinc Mil Canes amb activitats infantils i inflables pels assistents. A les 16.45 h el Club Atlètic Manresa realitzarà l’acte  de rebuda simbòlica de l’Aigua de la Sèquia que farà arribar al monument de la Llum de la Plaça Infants. La sortida de la caminada popular amb torxes serà a les 17 h. Les inscripcions prèvies es poden fer a www.goo.gl/Y3kPse


Jardins de la Llum, dimarts, 20 de febrer, de les 18.30 a les 22 h els carrers del Centre Històric seran testimonis de l’itinerari efímer d’art entorn de la Llum i l’Aigua que organitzen anualment l’Associació Misteriosa Llum, Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central i Ajuntament de Manresa.

 

Enguany els projectes seleccionats han estat:

 

-Llums d’esperança,  del col·lectiu Caolí

-Dispersió de la Llum, dels estudiants d’Eina Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (adscrit a l’UAB)

-Sons de Llum, d’Instròniks i EDN de Navàs

-Pensaments de Llum i Aigua, de Marga Madrigal Criado

-Proyecciones en el agua: recuerdos del pasado de Raquel Sánchez

-Il·luminant el so de l’Aigua de Toni Asensio

 

La Llum de l’esplendor medieval, dimarts, 20 de febrer, a les 19 h. Recorregut guiat pel patrimoni medieval manresà. Es tracta d’una activitat gratuïta, però amb places limitades, i cal inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme de Manresa (plaça Major, 10): 938784090. Més informació www.manresaturisme.cat


Encesa de la Nova Llum, dimarts, 20, a les 19 h a la plaça de Sant Domènec, on s’iniciarà l’Encesa de la Nova Llum amb l’encesa de milers d’espelmes pel centre històric de Manresa.

 

El Misteri de la Llum és una obra de teatre litúrgic a semblança medieval, amb música de Manel Camp i Jordi Badia, a partir d’una idea original del col·lectiu Jueus de l’Aixada, i compta amb la participació de nombroses entitats manresanes i participants de la Fira de l’Aixada. El Misteri de la Llum és una representació en tres actes que desenvolupa la relació entre personatges simbòlics que encarnen el concepte diví del misteri de la Santíssima Trinitat i els sentiments humans de la ciutat de Manresa.  En finalitzar la primera representació del Misteri, es farà la processó d’espelmes fins al monument a la Llum, on hi haurà l’Arribada de la Llum, l’Aigua i la Concòrdia. El Misteri de la Llum també es representarà els dies 24 i 25  de febrer a les 20 h. Enguany, la direcció musical del Misteri serà de Dani Vallejo.

 

Altres actes destacats

 

Concert de la Llum. XIXè Memorial Maria Comas, dimecres 21, a les 18.30 a l’església del Carme.  A càrrec de la Coral Font del Fil i l’Orquestra Simfònica Juvenil del Conservatori Municipal de Música de Manresa.

 

Fem memòria de la Festa de la Llum, dilluns 26, a les 19:30 h a l’Espai Plana de l’Om. Taula rodona, amb la intervenció de Fina Rovira, de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Bages, Berguedà i Solsonès; Antoni Fornells, president de l’Associació Misteriosa Llum, Antònia M. Gorgas i Glòria Ballús.

 

Lliurament del 18è Premi Joaquim Amat-Piniella. Premi literari de la Llum. Dijous, 22 de febrer, a les 19 h a l’Espai Plana de l’Om tindrà lloc el lliurament del 18è premi Amat i Piniella de novel·la històrica amb l’actuació musical dels germans Arnau i Ferran Barrios.

Activitats esportives

Amb els anys s’han anat incorporant i consolidant activitats esportives dins els actes de la Festa de la Llum:

7a trobada d’escoles de Bàsquet Festa de la Llum, el 17 de febrer, a partir de les 9.30, al Complex Esportiu Municipal Vell Congost.

-VIII Futbol dual: Partit de la Llum (partit de futbol on es juga amb dues pilotes), el 24 de febrer, a les 20.00 h, a l’Estadi Municipal de Futbol del Congost.

-Caminada de la Llum, des del monestir de Montserrat fins a l’església del Carme. Diumenge 18 de febrer, amb sortida a les 9.00 des de l’estació d’autobusos. A les 10 hi haurà l’”encesa de la Llum” al cambril de la Mare de Déu de Montserrat. Cal inscripció prèvia abans del 15 de febrer, al local del Centre Excursionista Comarca del Bages (carrer Urgell, 16, tel 938722912, de dilluns a divendres, de 19 a 21 h.)

-Pedalada pels entorns de la Sèquia. Diumenge, 25 de febrer, amb inici del recorregut a les 10.00 h al carrer del Bruc, 59. Cal inscripció a mbici@mbici.cat o al telèfon 938725828 i 629321760 (preu de l’activitat: 10 €)

-34a Transèquia, on l’aigua esdevé camí. Diumenge, 4 de març. Caminada popular festiva, familiar i no competitiva que ens porta a resseguir el camí de la Sèquia. Cal inscripció prèvia (informació i inscripcions: 938772231, info@transequia.cat i www.transequia.cat).


Altres activitats lúdiques

-Campionat de Ral·li Slot de la Llum, divendres 23 a partir de  les 20.30 h, a Llum Llamp Club Slot (carrer de Bilbao, 13 baixos).

-10è Torneig de Carcassone de la Llum, dijous 22 de 21.00 a 24.00, al Cafè del Taller (carrer de Sobrerroca, 14). Es tracta d’un joc de taula ambientat en l’època medieval. Inscripcions prèvies a www.cae.cat

-Tirada de la Llum pistola esportiva (30+30). Dissabte 24, a les 9.30, al Club de Tir Precisió Manresa (carrer d’Edison, 32, pol. ind. Bufalvent)

-XV Ciutat de Manresa “memorial Jaume Arnau” de Billar a tres bandes. Dissabte 17 i  diumenge 18 de febrer  fases prèvies i  dissabte 3 i diumenge 4 de març fases finals,  a les 9.30 h  al Passatge dels Dipòsits Vells, 4

-Joc de ciutat de la Llum: les Bases de Manresa Divendres16 de febrer , a les 16.00 h. La participació en aquest joc es farà en equips de 3 a 5 persones, amb inscripció prèvia a www.cae.cat

-Observació de la Lluna i el cel d’Hivern, dissabte 24 a les 20 h, al Parc de Puigterrà.


Exposicions

 

Del 6 al 24 de febrer

90 anys: 1927-2017 de l’Institut Lluís de Peguera

Vesíibul de la Biblioteca del Centre Cultural El Casino

Horari: dilluns de 16 a 20.30 h; de dimarts a divendres de 10 a 20.30 hores i dissabte de 10 a 20.30 h

 

Del 7 al 21 de febrer

XXIV Premi Joan Vilanova de Dibuix i Gravat

Centre Cultural El Casino Espai 7

Horari de dimarts a diumenge i festius de 18 a 21 h.

Del 12 de febrer al 2 d’abril

Els fonaments del catalanisme polític. Bases de Manresa, 125 anys

Centre Cultural El Casino

Horari de dimarts a diumenge i festius de 18 a 21 h. Matins visites concertades (Divendres Sant, tancat)

 

Del 17 de febrer al 20 de maig

Del PTV al TDK. Com vivíem a Manresa entre els anys quaranta i noranta

Museu de la Tècnica de Manresa

Horaris: de dimarts a diumenge de 10 a 14 h

 

Del 25 de febrer al 4 de març

Exposició 57è Concurs de pintura ràpida de la Llum

Espai7 del Centre Cultural El Casino

Horaris: de dimarts a diumenge i festius de 18 a 21 h

Documents relacionats

  • imagen