L’acte, que ha tingut lloc aquest matí al Saló de Sessions, dona el tret de sortida oficial a la Festa de la Llum 2018. L’alumnat que ha protagonitzat el pregó infantil ha escenificat i narrat els fets històrics que va viure la ciutat al segle XIV posant èmfasi especial en l’aigua com a valor preuat de vida.
El valor de l’aigua, com a font indispensable de vida, i els fets que van propiciar la construcció de la Sèquia, han estat el centre del pregó infantil que s’ha dut a terme aquest matí en un Saló de Sessions ple a vessar amb més d’un centenar d’alumnes, mestres, regidors i personalitats.
Alumnes de 6è de primària de l’escola Joviat i 5è de primària de l’escola Valldaura han estat els encarregats de donar vida a una representació teatral que ha discursat els fets que es van produir a la capital del Bages, quan a l’any 1333, una sequera terrible va començar a malmetre les collites i va portar la fam i la malaltia als ciutadans i ciutadanes. Aquests van decidir anar a veure el rei Pere III per demanar-li permís per construir una sèquia que portés l’aigua del riu Llobregat, des de Balsareny fins a Manresa.
Els menuts han plasmat les vicissituds que van viure aquelles persones a causa dels problemes amb el bisbe Galceran Sacosta, que va vetar les obres de la sèquia, fins que una llum, misteriosa i resplendent, va entrar per la finestra de l’església del Carme. Entesa com un missatge diví, el bisbe de Vic va canviar d’idea i va donar via lliure a la construcció de la sèquia que va tornar el color i la vida a la ciutat de Manresa.
20a edició del pregó infantil
L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha obert l’acte donant la benvinguda als presents i ha remarcat que enguany “és la 20a edició del pregó infantil, això vol dir que des de l’any 1999 alumnes de diferents escoles han passat per aquest saló per commemorar l’efemèride”, ha reblat la màxima autoritat de la ciutat.
Seguidament, l’alcalde ha cedit la paraula a Rosa M. Arderiu, diputada 2a de la Junta de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa, entitat administradora de la Festa dela Misteriosa Llumd’aquesta edició.
Arderiu s’ha adreçat als menuts per explicar-los en què consisteixen els drets i deures de les persones. El dret a ser escoltat, a expressar una opinió, a rebre educació; però també, el deure de respectar els altres, d’anar a l’escola, etc. “Cal ser valent i no conformar-se amb menys, s’ha de lluitar pels drets justos fins a aconseguir-los”, ha transmès la diputada.
Un cop finalitzada la interpretació del pregó, l’alcalde de la ciutat ha lliurat un obsequi d’una reproducció de l’escultura La Ben Plantrada de Josep Clarà als alumnes i també a les dues directores de les escoles, Gemma Guerra i Clara Molina.
Posteriorment, Valentí Junyent ha fet el parlament de cloenda, on ha volgut, a més de felicitar l’alumnat, remarcar conceptes apareguts al pregó, com l’esforç, la perseverança, l’esperit col·lectiu i el treball en equip per assolir objectius, “tal com van fer els manresans i manresanes que van lluitar 44 anys fins aconseguir construir la sèquia”. L’alcalde també ha posat en relleu la importància de mantenir les tradicions que donen singularitat a les ciutats i als seus habitants.
L’acte ha conclòs amb el cant del Goigs de la Llum, a càrrec dels alumnes de les dues escoles i de tots els assistents, sota la direcció musical de Maria Mas. Abans de marxar, però, nens i nenes de cada escola han signat el Llibre d’Honor de la Ciutat de Manresa.