La celebració tindrà dos actes rellevants: la projecció de la pel·lícula Inch’Allah d’Anaïs Barbeau-Lavalette, una de les cineastes més prestigioses del cinema del Québec; i la nova comèdia musical Formidable! Aznavour, homenatge a un dels representants més grans de la cançó francesa.
Manresa es prepara per la 19a edició de la Francophonie, una commemoració que, anualment a l’entorn del 20 de març, celebren més d’una setantena de països francòfons de primera llengua o antigues colònies. Així, la capital del Bages se suma un any més a una efemèride que té l’objectiu de continuar defensant i promovent l’educació de la llengua i de la cultura franceses així com altres valors associats a la tradició republicana del país veí com són la solidaritat, la diversitat i la democràcia.
En aquesta edició la commemoració tindrà dos actes rellevants: la projecció de la pel·lícula Inch’Allah i la representació de la comèdia musical Formidable! Aznavour. Els actes estan organitzats per l’Associació de Professors de Francès de Catalunya amb la col·laboració de l’Ambaixada Francesa i el Bureau du Québec a Barcelona i l’Ajuntament de Manresa, i s’emmarquen en la programació de Manresa, Capital de la Cultura Catalana 2018.
Els detalls de la programació han estat presentats avui per la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; de l’organitzadora de la Francophonie i catedràtica de francès, Anna Rotllan; i del coordinador d’El Galliner, Joan Morros.
Anna Crespo ha mostrat la satisfacció de presentar una nova edició d’un esdeveniment important per a la ciutat “que s’emmarca dins la programació de la capitalitat cultural de Manresa atès que és una iniciativa que de forma pionera s’impulsa fa molts anys des de Manresa amb la voluntat d’estendre ponts culturals amb la llengua i cultura francesa i els seus valors”.
Joan Morros ha animat també a assistir als actes programats i assistir al l’espectacle sobre la música d’Aznavour “que com el seu nom indica, és formidable i d’una gran qualitat, que agradarà i sorprendrà als espectadors”.
Al seu torn, Anna Rotllan ha posat en valor una celebració “on Manresa té un paper pioner a Catalunya, ja que és a la ciutat on aquesta commemoració s’ha consolidat plenament. Després de 19 anys que es va començar a obres de teatre en francès, any rere any, hem anat aconseguint més seguiment i ara, gràcies a la música i al meravellós teatre Kursaal, aquest esdeveniment ha aconseguit que el públic participi, gaudeixi i hagi entès l’autèntic esperit de la Francophonie”. Per a la coordinadora d’aquest esdeveniment anual “la Francophonie va molt més enllà d’un caràcter festiu, perquè també té un lligam enorme i un treball a molts països del món, estenent valors com la solidaritat, la justícia, la defensa de la dona o dels joves”.
Pel que fa l’espectacle musical d'aquest divendres, Rotllan ha dit que “serà fantàstic” i “estic segura que després de representar-se continuarà triomfant, com ja va passar amb els espectacles Piaf (2016) i Paris, le spectacle (2017) que van passar per Manresa i encara avui estan tenint èxit arreu”.
Projecció a l’Auditori de la Plana de la pel·licula Inch’Allah
La pel·lícula Inch’Allah està dirigida per Anaïs Barbeau-Lavalette, una de les cineastes més prestigioses del cinema del Québec. El film està ambientat en un camp de refugiats palestí de Cisjordània, on Chloé, una jove canadenca, té cura de dones embarassades. La seva relació amb persones que es troben a banda i banda dels murs i punts de control del camp, farà canviar les seves creences i conviccions. El film va aconseguir el Premi de de la Crítica de la secció Panorama del Festival de Berlín; i també els premis a la millor actriu secundària i nominada a millor pel·lícula, direcció artística, muntatge, vestuari i so als premis Jutra del Quebec.
La projecció, inclosa en la programació de Cineclub Manresa, es farà demà, a les 19.30 h, a l’Auditori Plana de l’ Om amb entrada gratuïta. Durant l’acte hi haurà un col·loqui a càrrec d’ Agustí Argelich, Membre de l’ Acadèmia del Cinema Català.
Homenatge a Charles Aznavour, al Kursaal
El segon plat fort d’aquesta celebració tindrà lloc aquest divendres, 16 de març a les 21 h, al Teatre Kursaal, amb l’acte Formidable! Aznavour, la nova comèdia musical de Gil Marsalla que ret homenatge a uns dels representants mes grans de la cançó francesa, Charles Aznavour.
Prèviament, a les 17.15 h, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, rebrà a l’Ajuntament al cònsol general de França a Barcelona, Cyril Piquenal, el qual signarà en el Llibre d’Honor de la Ciutat.
Posteriorment, a les 6 de la tarda, hi haurà un interessant debat televisat pel Canal Taronja de la Catalunya Central amb el títol “La Francophonie, els seus valors dins el món”.
A les 20.30 h, mitja hora abans de l’inici de Formidable! Aznavour, al pati del Teatre Kursaal tindrà lloc de l’acte d’inauguració de la Francophonie 2018, amb el discurs de benvinguda a càrrec d’Anna Rotllan; un enlairament dels “90 Globus de la Pau”, a càrrec d’ alumnes de l’ Institut Francès, del Col·legi Suisse de Barcelona i de l’Institut Lluís de Peguera que enguany celebra els seus 90 anys; un homenatge a Johnny Hallyday amb la participació de l’ escola Royal Dance de Manresa i una actuació de ballet a càrrec d’Adrià Martos i Juline Carrel.
Formidable! Aznavour és un espectacle que ens introdueix als carrers de París a l’època de La Bohême per explicar-nos la sensacional carrera de Charles Aznavour qui, junt amb Edith Piaff i Jacques Brel, és considerat com una llegenda que forma part del patrimoni musical universal.
Aznavour va iniciar la seva trajectòria amb el ball però va ser quan es va dedicar a la revista que va començar a actuar i cantar alhora. En els seus inicis, es va deixar influir pel jazz, sobretot en els seus concerts a Nova York. És precisament en aquest espectacle on es veuen reflectits tots aquests aspectes del seu itinerari.
És una funció de gran qualitat que està al nivell de la immensa carrera d’Aznavour i del mite que representa. L’ home de les mil cançons és el cantant francès més famós a tot el món. Sensacional actuació de Jules Grison que dóna veu a Aznavour.
Les entrades costen 30 euros (28 amb el carnet del Galliner, majors de 65 anys, menors de 25 i escoles de música) es poden comprar a les taquilles del Kursaal, per telèfon i per internet (www.kursaal.cat).