L’edició de fulletons amb les rutes de natura complementa la publicació del plànol desplegable d’itineraris per l’Anella Verda, publicat a inicis de l’any passat. Es poden obtenir gratuïtament a l'Oficina de Turisme o a www.anellaverdamanresa.cat
L’Ajuntament de Manresa disposa, des d’aquest mes de març, de fulletons de deu itineraris de natura per diferents indrets de l’Anella Verda. Els prospectes recullen els principals llocs d’interès de cadascun dels recorreguts, així com un plànol de situació i les indicacions necessàries per seguir el recorregut.
Els recorreguts són el resultat d’una feina liderada per la comissió d’Itineraris de l’Anella Verda i vol oferir als amants de la natura i les caminades un ventall de recursos per gaudir dels indrets més interessants del municipi.
Els fulletons són gratuïts i estaran a disposició de la ciutadania a l’Oficina de Turisme de Manresa, situada a la plaça Major, número 10. També es poden descarregar des de la web de l’Anella Verda (www.anellaverdamanresa.cat), on també hi ha recollits els enllaços als wikiloc dels itineraris.
Aquest matí se n’ha fet la presentació, en una roda de premsa amb la presència dels regidors d’Entorn Natural, Pol Huguet, i Turisme, Joan Calmet.
Pol Huguet ha explicat que el fulletó de cadascun dels itineraris s’ha fet en format A4 i inclou informacions, fotografies i el plànol de l’itinerari, de manera que es poden seguir fàcilment. Es tracta, segons ha explicat, d’itineraris força assequibles per l’entorn de la ciutat, amb una gran varietat de paisatges i tipologies. “Poques ciutats tenen com Manresa una combinació de cultura i natura. Tenim la sort de tenir natura salvatge a cinc minuts de casa i és bo anar-ne fent difusió entre els propis manresans i manresanes i també els visitants”. Dos dels itineraris ja estan també senyalitzats amb senyals verticals, i aquest any hi ha la previsió de senyalitzar-ne dos més. "Amb tot, amb les indicacions del plànol els itineraris queden molt clars", ha assenyalat Pol Huguet.
En la mateixa línia, Joan Calmet ha afirmat que l’entorn natural és “un recurs potentíssim de la ciutat. Amb aquestes actuacions convertim aquest potencial en una oferta atractiva i mirem de fer-la arribar al màxim nombre de gent possible”. Calmet ha avançat que a nivell de turisme les xifres demostren que “estem fent bona feina”, tal com s’explicarà al consell municipal de turisme de la setmana vinent, on es farà balanç del 2017.
Més de 4.600 plànols repartits
En els darrers anys hi ha hagut un gran augment de l’interès dels ciutadans en les caminades de natura. Ho demostren les consultes sobre senderisme rebudes a l’Oficina de Turisme l’any 2017: 966 (un 6% del total), així com els 4.607 plànols desplegables repartits des de maig de 2017 o les visites rebudes als diferents itineraris penjats al wikiloc de l’Anella Verda: 3.832 visites en els darrers dotze mesos.
Els deu itineraris:
Els itineraris publicats el els fulletons que s’han editat són:
M3- Els pous de glaç i la riera de Guardiola. Una part d’aquest itinerari discorre per la vall de la riera de Guardiola i una altra per la de la riera de Rajadell. Totes dues parts són de gran bellesa paisatgística. Tant en l’una com en l’altra destaquen els cingles i els gorgs d’aigües profundes excavats en la roca. Les seves valls profundes i la seva vegetació amaguen dos pous de glaç, i altres construccions de pedra seca, com barraques i tines.
M4- Del Cardener al Llobregat. L’itinerari segueix la riba esquerra del Cardener, i passat els àrids i fossilífers roquissars de Mal Balç, gira cap a l’est per anar a buscar la conca del Llobregat, que delimita el terme municipal de Manresa pel sud-est. Encara que no sempre voreja el riu, ens n’ofereix, des de diferents indrets, una bona perspectiva. En la part més urbana, coincideix amb el camí de Sant Jaume, però se n’allunya de seguida quan arriba a la conca del Llobregat.
M5- Els cingles del Llobregat. És un trajecte amb un gran interès natural i paisatgístic, que ens ofereix unes vistes sensacionals sobre el riu Llobregat des del mirador de Punta Sabata i el cingle de Roca Tinyosa. Tot i tenir una part del recorregut molt proper al curs del riu, la presència de trams molt aeris no el fa apte per a persones amb vertigen.
M6- El regadiu de Viladordis. La ruta transcorre al llarg de Viladordis, una de les hortes originades per l’arribada de l’aigua a Manresa a través de la Sèquia, al segle XIV. En arribar al Parc de l’Agulla, el canal es divideix en dos ramals principals, el del Poal i el de Viladordis, que abasteixen d’aigua aquests dos regadius històrics.
M7- El regadiu del Poal. La ruta transcorre al llarg del Poal, que és una altra de les hortes originades per l’arribada de l’aigua a Manresa a través de la sèquia, al segle XIV. El Poal és l’altre ramal en què es divideix la sèquia en arribar a l’Agulla.
M8- El Cardener i el Puigberenguer. L’itinerari transcorre a la vora del riu Cardener en el seu tram més urbà. El recorregut permet fer aproximacions al riu per gaudir del seu paisatge i veure-hi alguns elements del seu patrimoni cultural: fàbriques, rescloses, ponts... També mostra unes vistes impressionants de la ciutat des del Puigberenguer i un passeig per un dels seus regadius històrics: el Poal.
I dos itineraris a l’entorn de la Torre Lluvià:
Torre Lluvià- Riera de Rajadell (curt). L’itinerari es desenvolupa a l’entorn de la Torre Lluvià, com a oferta complementària de la visita a l’equipament. Combina la descoberta d’elements patrimonials i el recorregut per paratges naturals: cases modernistes, camins antics, gorgs, vegetació de ribera,...esdevenen l’excusa per passar un matí en família, realitzant una caminada molt assequible a l’entorn d’un els equipaments insignes de l’Anella Verda.
Torre Lluvià- falda del Collbaix (curt). L’itinerari es desenvolupa a l’entorn de la Torre Lluvià, com a oferta complementària de la visita a l’equipament. Combina la descoberta d’elements patrimonials i el recorregut pels peus del Collbaix, el turó més alt del terme municipal de Manresa. És un itinerari força planer, pensat per fer en família.
Queden pendents de publicar dos itineraris, del quals ja hi havia edicions anteriors, que veuran la llum durant el mes d’abril:
M1- Collbaix. El Collbaix és un turó situat a l’oest de la ciutat de Manresa que està repartit entre seu terme municipal, el de Sant Joan de Vilatorrada i el de Fonollosa. El seu cim, de 544 m d’altitud, és el punt més alt del terme de Manresa, i constitueix una magnífica talaia des d’on es pot veure el pla de Bages amb Montserrat al fons. El Collbaix és un clar referent geogràfic per als manresans com a destí habitual d’excursions, i és també un bon exemple de relleu tabular.
M2- La riera de Rajadell. La riera de Rajadell neix al terme municipal de Sant Pere Sallavinera i s’obre pas d’oest a est formant una vall majoritàriament ampla. Desemboca a Manresa, a can Poc Oli, després d’haver recorregut part dels últims quilòmetres encaixada en una vall estreta, on s’obren cingleres esculpides a la roca i gorgs. La seva bellesa és remarcable. A quatre passes de la ciutat, és una zona natural rica i interessant; un extens i impensat pulmó verd que acull una gran diversitat vegetal i on troben refugi els animals boscans més esquerps.
Podeu consultar tots els itineraris en aquest enllaç