Manresa participa en el projecte Womart per reivindicar el talent femení a les arts visuals

El projecte consisteix en la realització de 10 intervencions artístiques en l'espai públic en cada una de les 10 ciutats que participen en el projecte i a càrrec de 10 artistes visuals de relleu. A Manresa, l’especialista en street art, Anna Taratiel (amb el pseudònim d’OVNI), pintarà un mur de la placeta de la Mel.

imagen

Els municipis membres de la Xarxa Transversal, entre els quals hi ha Manresa, participen en el projecte Womart per reivindicar el talent femení a les arts visuals. La iniciativa consisteix en portar a terme 10 d'intervencions artístiques en l'espai públic, en cada una de les 10 ciutats que hi participen, i a càrrec de 10 artistes visuals de relleu. El dia 14 d’abril s’inauguraran totes les obres.

 

A Manresa, l’artista escollida és OVNI, pseudònim d’Anna Taratiel, que pintarà el mur de la placeta de la Mel. Començarà els treball a finals de mes i comptarà amb la col·laboració d’alumnat de l'Escola d'Art de Manresa. L’acte inaugural serà el dissabte 14 d’abril a les 12 h i hi haurà animació infantil Gresca fresca, amb deParranda, portes obertes a la Ludoteca Ludugurus i seguidament un vermut  per a petits i grans amb discjòquei organitzat per Igrega Bar.

 

Taratiel (1982) és especialista en Art Mural per la Llotja, ha treballat durant els últims anys a Amsterdam on ha combinat la creació artística fent murals i instal·lacions en l’espai públic amb els encàrrecs per a grans marques. L’obra d’OVNI ha estat exposada a nombroses fires i galeries europees i americanes i apareix en múltiples publicacions de referència sobre l’art urbà.

 

Donar visibilitat i reconèixer el talent artístic de les dones

 

Womart té l'objectiu de visibilitzar i reconèixer el talent artístic de les dones creadores, fomentar la presència d’aquestes en el camp de l’art urbà i afavorir la seva professionalització, en resposta a la manca de paritat real als circuits de les arts visuals. Es dona la paradoxa de que tot i que més d'un 70% de les estudiants a les Facultats de Belles Arts espanyoles són dones, la seva presència posterior als circuits de l'art és molt limitada

 

Així, de les 177 exposicions individuals del Consorcio de Galerías de Arte Contemporáneo, que agrupa les millors galeries espanyoles, només 34 van ser d’artistes dones (exposicions celebrades entre desembre 2008 i febrer 2009).

 

El sector museístic segueix la mateixa tendència de les galeries ja que de totes les exposicions individuals celebrades en 22 centres d’art contemporani entre 1999 i 2009 només un 9,4% es van dedicar a artistes dones.

 

A Catalunya, la situació no millora, tal i com apunta el 4t informe de l’Observatori Cultural de Gènere realitzat amb la col·laboració de Mujeres en las Artes Visuales, on s’analitza la presència de la dona en les exposicions realitzades per 10 grans centres d’art de Barcelona entre el 2011 i el 2015 (ambdós inclosos) i sentencia que només el 14% de les exposicions van ser dedicades a dones artistes.

 

La iniciativa Womart sorgeix en resposta a aquesta realitat i vol explorar la relació de la feminitat, el gènere, la dona i l'art, generant un discurs que reflexioni sobre aquest aspecte des de les diferents disciplines artístiques, els estils, tècniques i sensibilitats individuals de les deu artistes participants, que han estat escollides per al projecte per l’excel·lència del seu treball, independentment de la seva trajectòria i reconeixement professionals.

 

El projecte està comissariat per l'associació Rebobinart i les ciutats i artistes que el conformen són:

 

Hyuro: Reus, pintura mural

Paula Bonet: Figueres, pintura mural

Elbi Elem: Tortosa, pintura mural

B-Toy: Olot, pintura mural

OVNI: Manresa, pintura mural

Monica Rikic: Granollers, instal·lació

Aïda Gómez: Mataró, instal·lació

PEDRA: Girona, instal·lació

Minuskula: Sant Cugat del Vallès, pintura mural

Lula Goce: Vilanova ila Geltrú, pintura mural

 

Durant aquest mes de març aquestes creadores treballaran en les seves propostes per als seus municipis d'acollida. Tanmateix, sota el marc conceptual que proposa el projecte, cada artista generarà el seu propi discurs, amb tota llibertat creativa i interpretativa.

 

Womart fou el projecte guanyador del Concurs de Comissariat impulsat el 2017 pel Consorci Transversal Xarxa d'activitats culturals, que aplega 10 ciutats mitjanes de Catalunya que col·laboren en l'àmbit de la cultura, comparteixen un seguit de valors en favor de la promoció i defensa de la cultura i es beneficien dels avantatges del treball en xarxa.

 

Rebobinart és una associació especialitzada en el desenvolupament de projectes socials a través de l'art urbà de qualitat, posant-lo al servei de la societat a través de la creació de projectes que s’arrelen en el territori, que aporten un valor afegit a l’espai urbà i que generen una nova via de comunicació amb la ciutadania propiciant l’esperit crític i transmetent missatges de caràcter social en cadascun dels projectes generats.

Documents relacionats

  • imagen