Uns 400 espectadors han passat pel carrer medieval, i el 37% ha repetit l’experiència després de veure alguna de les 22 funcions programades al llarg del mes de juliol, des del dia 3 fins al 27.
“A Pell”, el primer festival de teatre de petit format de Manresa, que es va estrenar el 3 de juliol, va tancar les portes ahir diumenge, 27 de juliol, després d’oferir 8 espectacles repartits en 22 funcions.
L'organització ha valorat positivament la resposta del públic: uns 400 espectadors, d’edats compreses entre 23 i 80 anys han passat pel Balç i el 37% han repetit l’experiència.
La proposta va néixer amb l’objectiu d’oferir espectacles de qualitat i a la vegada ser una plataforma per als creadors en un moment difícil pels professionals del món de l’espectacle i de la cultura en general. El carrer del Balç, ha estat l’escenari de propostes teatrals innovadores i poc convencionals, tant en llenguatge com en la posada en escena, ben diferents de les grans produccions. L’espectador ha gaudit d’un teatre de proximitat, amb produccions del Bages i d’arreu del país, gràcies a l’aforament reduït i amb propostes escèniques independents, íntimes i amb gèneres ben diversos: llenguatge poètic, hiperrealista, dramatúrgia antiga, realisme màgic, musical, terror i humor.
Ha estat una iniciativa de l'entitat Entorn Produccions, en col·laboració amb JG Esdeveniments, l'empresa que gestiona el centre d'interpretació i en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa. Solans Música ha proporcionat l'equip necessari pel desenvolupament de les funcions i els allotjaments de La Masia que han acollit a les companyies.
Espectacles representats
Al llarg de quatre setmanes han passat pel festival 8 obres de teatre. La primera, "1714 poemes i cançons" és un musical dels clàssics patriòtics del barroc català, al entorn dels fets de la Guerra de Successió, de Jordi Muixí i Pep Pladellorenç. "Matem els homes" de Manuel Dueso, l'obra representada per la companyia teatral Fora de Text, presenta quatre noies que han patit agressions del pare o del marit i s'han revenjat. La seva exposició es distancia de la cruesa perquè parlen en passat. I perquè han reaccionat assassinant els seus executors. Les quatre noies es desviuen per explicar el seu cas particular, conscients que el públic les jutja.
"Ñaque o de piojos i actores" de José Sanchís Sinisterra és una producció de “El Replà produccions”, un muntatge que es planteja com un joc teatral i aquesta setmana també ha estat programada pel Festival Fringe Barcelona. "Sara i Eleonora" dirigida pel manresà Adrià Mas i interpretada per Anna Bertran i Clara Molas, tracta els conflictes i les contradiccions entre el que pensen i el que fan dues actrius joves que aspiren a triomfar en el món de l'escena i en el de l'amor.
En contrast, amb l’humor de les dues anteriors, “La Edad de la Ciruela" és una obra de l'argentí Arístides Vargas amb Elisabet Asens i Mari Paz Correa que parla de l'edat i el temps, una metàfora sobre la memòria, la mateixa que trobem en les olors d'una casa vella, en baguls o en la roba de la nostra infància. El Balç també va acollir "Estic Viva", amb Clara del Ruste, Anna Orrit i Enric Pinazo, amb la composició musical original per l'obra de Jordi Badia, un recull cinc relats tenebrosos, cinc històries d'esperits turmentats d'arreu del món que tenen un denominador comú: es tracta de dones traïdes i ferides pels homes. L’obra és una revisió d'aquest muntatge estrenat amb anterioritat i adaptada a l'espai del carrer del Balç.
Per últim, tornant al gènere d’humor, "Posseïts", és un monòleg delirant i participatiu, amb molta improvisació a càrrec de Judit Saula i Joan Ribas.
A banda de totes aquestes produccions, tant locals, del Bages, com d’arreu del territori, l’espectacle d’inauguració i de cloenda, els dies 3 i 27 de juliol, va tenir lloc la producció pròpia "Pell A Pell". Es tracta d’una representació de dos actes, creada per la manresana Núria Hontecillas que treballa les emocions familiars des de l'extrem i a flor de pell