Manresa acollirà la UCE amb la voluntat d'enfortir-se com a ciutat universitària i reforçar el seu paper de Capital de la Cultura Catalana

L’Ajuntament de Manresa i la Fundació UCE, amb l’impuls de Gest!, han arribat a un acord perquè la ciutat aculli del 5 al 10 de juliol una extensió de les activitats que la institució realitza a Prada de Conflent des del 1968, coincidint amb el seu 50è aniversari. El rector de la Universitat de Glasgow, Aamer Anwar, que actualment és també advocat defensor de l’ex consellera d’Ensenyament Clara Ponsatí, farà la conferència inaugural.

imagen

Manresa acollirà, del 5 al 10 de juliol, la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) coincidint amb el seu 50è aniversari i amb la voluntat de reforçar el caràcter universitari de la ciutat i el seu paper com a Capital de la Cultura Catalana del 2018.

 

L’Ajuntament de Manresa, la Fundació UCE i l’Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori, GEST!, que ha estat l’entitat impulsora d’aquesta presència de la UCE a la capital del Bages, han explicat aquest migdia l’acord que ho farà possible en una roda de premsa en la que han participat l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i de la Fundació UCE, Joandomènec Ros; el president de la UCE, Jordi Casassas; i el president de Gest!, Josep Sinca.

 

També hi ha assistit el manresà Josep Oliveras Samitier, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili i president de la Societat Catalana de Geografia de l'Institut d'Estudis Catalans, que serà el vice-rector de la UCE a Manresa. A més a més, hi eren presents el director de la UCE, Joan Maluquer, i diversos representants de Gest!, entre d'altres assistents.

 

La Universitat Catalana d’Estiu és una iniciativa cultural sorgida l’any 1968 amb l’objectiu de posar en contacte els corrents intel·lectuals dels territoris de parla catalana que cada mes d’agost ofereix a la localitat de Prada de Conflent cursos, tallers, conferències de temes ben diversos, amb un programa que combina les activitats docents amb altres actes més lúdics. L’acord subscrit entre les tres parts s’ha concretat en unes jornades que es faran del 5 al 10 de juliol a Manresa en les mateixes condicions que la Universitat Catalana d’Estiu a Prada.

 

Encara que el programa encara està en fase d’elaboració, avui s’ha confirmat que la conferència inaugural anirà a càrrec del rector de la Universitat de Glasgow, Aamer Anwar, que actualment és l'advocat defensor de l’ex consellera d’Ensenyament Clara Ponsatí. També està previst que a les activitats acadèmiques i docents –que tindran lloc a l’Institut Lluís de Peguera, coincidint amb el 90è aniversari de la seva fundació-, s’hi afegeixin conferències, tallers, seminaris i activitats lúdiques i culturals a diferents espais de la ciutat.

 

Universitat, Capital Cultural i projecció de ciutat 

 

L’alcalde Valentí Junyent ha explicat que els objectius d’aquest acord són potenciar el paper de Manresa com a ciutat universitària, enriquir la programació de la Capital de la Cultura Catalana i potenciar la projecció exterior.

 

"Volem reforçar clarament el paper de Manresa com a ciutat universitària -ha dit l'alcalde- perquè tenim la UPC, que enguany celebra el 75è aniversari de l’Escola de Mines de Manresa; la FUB, en el marc de la federació UVic-Universitat Central de Catalunya i una seu de la UOC". 

 

L’alcalde ha volgut destacar també que el fet que Manresa exerceixi al 2018 com a Capital de la Cultura Catalana “ens permet poder fer aquesta activitat i posar en marxa una primera experiència que veurem si funciona i si té una bona resposta. Ara esperem que la iniciativa sigui un èxit per als assistents i que la ciutat se la faci seva amb el programa d’activitats que s’està preparant”.

 

I ha afegit que "el fet que Manresa pugui acollir la UCE aquest estiu “també reforçarà la projecció de la nostra ciutat per tenir protagonisme i ser presents al territori”.

 

Junyent ha començat la seva intervenció fent un reconeixement a “la constància, la insistència i el compromís de les persones que formen part de Gest!, amb el seu president al capdavant, que han estat els impulsors d’aquest acord entre l’Ajuntament de Manresa i la Universitat Catalana d’Estiu”.

 

Posteriorment, ha fet un agraïment a “la predisposició i a la voluntat d’entesa que en tot moment han mostrat els responsables de la Universitat Catalana d’Estiu, i per haver considerat que Manresa era una ciutat apropiada per poder acollir aquestes activitats en l’any del seu 50è aniversari”.

 

En nom de la Fundació UCE, el seu president, Joandomènec Ros, ha apuntat que “sempre hem intentat que la Universitat Catalana d’Estiu tingués visibilitat als diferents punts dels Països Catalans, a banda de les activitats que es fan a Prada des de fa 50 anys, però aquesta presència a Manresa va molt més enllà” perquè és la primera vegada que es replica el model de la UCE fora de Prada.

 

Ros ha afegit que “hem trobat uns socis magnífics en l’Ajuntament i en l’associació Gest! i, amb molt de gust, hem treballat perquè la cosa funcioni i segueixi endavant perquè tenim moltes ganes que funcioni bé i que es pugui mantenir en els anys a venir”.

 

En la mateixa línia s’ha mostrat el president i rector de la UCE, Jordi Casassas, que ha considerat “un honor” que Manresa hagi pensat en la UCE per fer aquesta universitat d’estiu”. En la seva opinió, la UCE, després de 50 anys, “ha consolidat un model de desenvolupament de les seves activitats, amb una importància creixent de la seva activitat acadèmica”, i s’ha mostrat disposat a col·laborar amb les universitats implantades a Manresa per “convertir aquesta iniciativa en una universitat d’estiu important al centre de Catalunya”.

 

Per la seva part, Josep Sinca ha assenyalat que, davant la coincidència al 2018 del 50è aniversari de la UCE i el fet que Manresa sigui la capital de la cultura catalana, Gest! va proposar als responsables de la universitat i a l’Ajuntament de Manresa la celebració a la ciutat d’unes sessions com les que anualment tenen lloc a la localitat de la Catalunya nord.

 

Igualment, ha afegit que també s’ha tingut en compte que aquest any coincideixen altres commemoracions a la ciutat com son el final dels 125 anys de les Bases o el 75è aniversari de l’Escola de Mines de Manresa.


L’acord preveu que l’Ajuntament de Manresa farà una aportació econòmica de 20.000 euros per fer front a les despeses organitzatives de la UCE a la ciutat, posarà a la seva disposició diversos espais municipals per a la realització de les activitats previstes, i col·laborarà en la gestió.

 

La Fundació UCE, per la seva part, s’encarregarà del procés de matriculació dels alumnes, la contractació dels ponents i professors, i de la gestió de la pàgina web.

 

L’Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori, GEST!, a banda de col·laborar en l’organització, serà l’encarregada de treballar per recollir fons que permetin completar el finançament necessari per cobrir els costos de l’esdeveniment.

 

El pressupost és d’uns 40.000 i la previsió és que es cobreixin amb l’aportació de l’Ajuntament, les inscripcions dels assistents i altres contribucions d’institucions o empreses col·laboradores.

Documents relacionats

  • imagen