En el marc del festival CLAM, l'acte tindrà lloc a les 12 del migdia a la Plana de l'Om. Està organitzat pel Consell Municipal de Solidaritat de Manresa, amb la col·laboració de Justícia i Pau. Conduirà l’acte, Enric Badia, president Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes.
L'Espai Plana de l'Om acull aquest dissabte, 28 d'abril, a les 12 del migdia, el cinefòrum "Minerals de sang, viatge al punt zero de la tecnologia". Comptarem amb l’autora d’aquest reportatge, la periodista Gemma Parellada, que amb aquest treball periodístic va obtenir el Premi DevReporter. Completarà el debat Carme Altayó en representació de Justícia i Pau, entitat que promou la campanya #ConflictMinerals.
L’acte forma part de la programació de la 15a edició del CLAM, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, que enguany té com a temàtica de reflexió “La revolució tecnològica i el bé comú”.
El debat s’endinsarà en parlar d’aquests minerals que surten de la guerra, travessen quilòmetres i capes digitals, sigil•losament, i arriben a la nostra tauleta de nit, sense que siguem conscients del que tenen al darrere. La gran paradoxa del món hiperenllaçat d’avui és que els aparells intel•ligents que fan possibles les connexions gairebé permanents surten de zones on es disputa una guerra. Les seves vendes no només financen les milícies i exèrcits, sinó que mantenen viu el conflicte.
El debat promet ser viu i molt directe, ja que Gemma Parellada és reportera a l’Àfrica subsahariana, on porta una dècada recorrent, escrivint i vivint; el seu treball s’ha emès i publicat en diversos mitjans internacionals i porta la corresponsalia de diversos mitjans estatals. Les seves aportacions es reforçaran amb Carme Altayó, membre de Justícia i Pau Catalunya que presentarà la campanya #ConflictMinerals. Es tracta d’una campanya de Justícia i Pau per donar a conèixer la relació que hi ha entre els productes tecnològics i els conflictes armats i violacions de drets humans als països on s’extreuen els minerals necessaris per a la seva fabricació..
Tant la campanya com la investigació de Gemma Parellada serveixen per conèixer la situació de les localitats mineres, les opinions de persones que extreuen el mineral, el transporten i el comercialitzen i també de la societat civil congolesa per tal de veure com es pot posar mesures de control en aquest lucratiu negoci.
És significatiu que l’acte estigui conduït per Enric Badia, president de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, ja que un tema important és el paper dels mitjans de comunicació en la sensibilització ciutadana. També es comptarà amb experiències locals com la tasca de l’ONGD Inshuti que fa anys que denuncia la vulneració de drets humans als Grans Llacs i, en concret, a zones mineres i amb en Joaquim Sanz que també treballa en aquesta direcció des del Meseu de Geologia valení Masachs - UPC.
L’acte s’acabarà amb un vermut per continuar intercanviant idees amb productes de proximitat.
Aquest acte compta forma part de la programació de la Casa Flors Sirera i compta amb la col·laboració del Consell Municipal de Solidaritat i la Diputació de Barcelona.