La Fàbrica dels Panyos acollirà demà propostes de tota mena a l'entorn de l'Economia Social i Solidària, el mateix dia que també a la llera del Cardener se celebra la Festa del Riu, també amb activitats per a tota la família.
Més de 40 propostes i activitats convertiran aquest dissabte 2 de juny l’entorn de la Fàbrica els Panyos en una oportunitat d’or per a les persones i famílies per passar un bon dia alhora que es coneix el ventall d’iniciatives que ja estan apostant per un altre tipus d’economia i consum més ètics i responsables. Entre altres, aquestes són algunes de les propostes de la Mostra d’aquest any:
Més de 30 entitats
Més de 30 entitats i empreses del món cooperatiu i el comerç just vinculades a Manresa i el Bages mostraran la seva activitat a través de les parades de la Mostra. La Mostra, en aquest cas, es divideix en tres grans apartats: cooperativisme, entitats d’inclusió social i ONG. Hi haurà des d’una cooperativa d’habitatge com Sostre Cívic mostrant noves formes d’accés més just a l’habitatge fins a una parada amb peces de roba i artesania úniques elaborades per una cooperativa de dones de Madagascar, o entitats o cooperatives com la Casa de Naixements Migjorn, Àurea 7 Cooperativa de Formació, L’Arada Creativitat Social, el Forn de Pa Coma que permet pagar amb moneda social, El Cosidor o Molttacte, entre altres.
Tallers per a tota la família
«Vine i endevina», amb Cotó Roig. A 2/4 de 12 del migdia. Una activitat per veure i tocar el cotó i el lli i conèixer les diferències entre un i l’altre. Cada participant acabarà elaborant una fitxa d’exposició d’allò que ha après. Hi poden participar infants a partir de 3-4 anys. La durada és d’un 45 minuts.
Estampació de samarretes infantils, amb Artfic. A 2/4 de 12 del migdia. El taller proposa que els més petits es puguin estampar una samarreta en vinil tèxtil amb un disseny creat especialment per a la Mostra.
Reciclatge de roba, amb By My Eco. A 2/4 de 5 de la tarda. Taller de reciclatge de roba texana, amb una proposta per al públic infantil i una per al públic adult. La proposta infantil serà d’elaborar polseres amb costures texanes i decorar-les amb diferents fils. La d’adults, fer un moneder amb les butxaques dels texans i fer un penjoll en forma d’espiral.
Circuit d’obstacles amb bicicleta, amb Mbici. Tot el dia. ES podran posar a prova tant les noves bicis elèctriques de la cooperativa manresana com la destresa al manillar. Aquestes noves bicis elèctriques de ciutat, amb el model de passeig i el model de bicicleta plegable, són aptes per a persones adultes i infants a partir d’uns 12 anys.
Instal·lació de les alternatives de consum ètic
Les cooperatives mésOpcions i Som Energia donaran l’opció a tothom qui ho vulgui d’instal·lar-se les alternatives de consum ètic i responsable i des de la Mostra mateix ja poder fer la contractació amb algunes d’aquestes companyies de serveis, des d’energia a telefonia passant per la banca o les assegurances ètiques. Qui hi estigui interessat caldria que hi portés el DNI, el número del compte corrent i un dels últims rebuts de l’actual companyia.
Música i circ
La Mostra començarà a les 11 del matí amb un espectacle de circ, en concret ‘Ba Dum Tss!’, a càrrec d’Oli el Clown, i acabarà a partir de 2/4 de 9 del vespre amb el concert de Cesk Freixas, que presentarà el seu últim disc, ‘Proposta’, i farà un repàs pels seus 15 anys de trajectòria. Al migdia hi haurà una altra proposta artística, la de Jo Jet i Maria Ribot, que oferiran a partir de la 1 del migdia un vermut musical.
Propostes gastronòmiques de proximitat i de comerç just
El servei de barra de la Mostra anirà a càrrec de la cooperativa manresana MengemBages, amb productes de proximitat, com la cervesa Ninkasi o el vermut Artium. Al llarg del dia, però, hi haurà altres moments gastronòmics: a les 11, xocolatada de comerç just i coca artesana; a les 14.20h, paella vegetariana a preu popular a càrrec d’Ecoxarxa, i després, cafè amb l’Associació del Comerç Just.
Desfilada de roba ètica i sostenible
Serà a partir de 2/4 de 7 i és un altre punt fort de la Mostra. S’hi donaran a conèixer una representació de productes tèxtils de diverses entitats i empreses que participen a la Mostra. Peces de roba sostenible fabricada respectant el medi ambient, roba de segona mà o que ha estat confeccionada amb garantia que es respectaven els drets laborals de les persones que hi ha treballat. A la desfilada hi participen sis entitats: Solidança, Projecte Back to Eco de By My Eco, la Fundació Rosa Oriol, Susanna Ayala i Aina Martí del Mercat Somiatruites, l’ONG Yamuna i l’Associació Josep M. Cunill de la Botiga de Comerç Just de Manresa.
Exposició «Cuir i calçat a Bangla Desh: el cost real de la seva producció»
Recull d’imatges i testimonis sobre les condicions de treball i de vida dels treballadors del districte de Hazaribagh a Bangla Desh, on es processa cuir i es produeix calçat. S’engloba en la campanya europea «Canvia De Sabates» i reivindica una cadena de subministrament del calçat ètic, sostenible i transparent. La voluntat és mobilitzar les persones, com a consumidores i ciutadanes, perquè exigeixin la millora de les condicions laborals en el sector del calçat de cuir.
Nova ruta guiada «Dos models d’industrialització: les fàbriques de riu i les cooperatives». Sortiran a 2/4 de 12 del migdia i a les 5 de la tarda del Pont Vell. Seguirà un recorregut a l’entorn del riu Cardener guiat pels historiadors Francesc Comas i Miquel G. Gómez i que permetrà conèixer in situ la importància que havien tingut a finals del segle XIX i principis del XX les 17 fàbriques de riu que hi havia arribat a haver i algunes de les primeres cooperatives de la ciutat. Al final, ja a la Mostra, es podrà fer una degustació gratuïta de cervesa Ninkasi elaborada al Bages.