Lliurament de diplomes als 70 alumnes de 4rt d’ESO de Manresa que han completat la seva formació al programa Laboràlia 2017-2018

Aquest matí ha tingut lloc, al Saló de Sessions de l'Ajuntament, l’acte de cloenda del projecte Laboràlia, adreçat a alumnes de 4rt d'ESO amb dificultats. L'objectiu és familiaritzant-los amb diferents oficis i que obtinguin el Graduat en Educació Secundària. Durant l'acte, els estudiants han rebut el diploma acreditatiu, en un acte presidit per l'alcalde, Valentí Junyent, i amb la presència de les regidores Cristina Cruz i Mercè Rosich.


imagen

70 alumnes de segon cicle de secundària de Manresa han finalitzat amb èxit la seva formació al programa Laboràlia corresponent al curs 2017-2018. L’acte de cloenda d’aquest curs ha tingut lloc aquest matí, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa. El programa Laboràlia és impulsat per l'Ajuntament de Manresa i compta amb el suport de l'Àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona.

 

L’acte de cloenda ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Manresa,  Mercè Rosich; la regidora d’Ocupació i Emprenedoria, Cristina Cruz; i els alumnes, professors i les persones implicades en el projecte.

 

Durant l’acte s'ha fet una valoració del curs, s'ha lliurat els diplomes als alumnes participants i posteriorment s'ha fet una visita a l'exposició de treballs realitzats durant el curs, instal·lada a la Sala de Columnes de l'Ajuntament.  

 

Laboràlia és un projecte consolidat, que es realitza des de l’any 2002 i en el qual han passat un miler de joves, que facilita la transició de l’escola al treball o a altres tipus de formació als nois i a les noies de 4rt d’ESO dels centres de secundària de Manresa. L’objectiu del programa és que l’alumnat que es troba en el darrer curs de l’ensenyament obligatori, es familiaritzin amb diferents oficis i el mercat laboral, per tal d’assolir l’èxit educatiu,  que completin els estudis secundaris i obtinguin el graduat en ESO.

 

Les activitats formatives que s'han realitzat al llarg del curs escolar s'han estructurat  en 2 blocs: orientació laboral-acadèmica i tastets d'oficis: administratiu-informàtica, perruqueria, arts, llauneria, animació sociocultural, salut i imatge digital.

 

Les activitats s’han realitzat al llarg de tot el curs escolar, els dimarts i dijous, de les 10.30 del matí a la 13.30 del migdia. I es van iniciar el 14 de setembre de 2017 i han finalitzat avui, 31 de maig de 2018.


Un programa que va començar a funcionar el 2002

 

Aquest programa va ser impulsat per les  regidories d’Ensenyament i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manresa el setembre del 2002 amb la voluntat d’aportar un recurs complementari als instituts de la ciutat. Compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’autorització del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

 

Des del Centre d’Iniciatives per a l’Ocupació s’ha realitzat la coordinació i avaluació general del projecte junt amb la secció d’Ensenyament. Les activitats, tallers i tastets s’han dut a terme en instal·lacions municipals i centres educatius: aules del CIO, Centres Cívics, local del Gremi  Artesà Comarcal de Perruqueries de Senyores i Estètica del Bages i Escola d’Art de Manresa.


Valoració del curs 2017-2018

 

En aquest curs han participat al programa un total de 82 alumnes procedents de 8 centres educatius de secundària de Manresa i de l’escola Jeroni de Moragas

 

S’han impartit un total de 1.560 hores, de tal manera, que cada alumne ha realitzat 195 hores de classe distribuïdes en els 8 tallers. Durant aquestes classes s’ha compaginat la formació teòrica i pràctica aplicada en els diferents oficis, així els alumnes han pogut adquirir coneixements matemàtics, de comunicació, manipulatius,... de forma experimental.

 

Aquest any s’han incorporat al programa alumnes de l’escola d’educació especialJeroni de Moragas que han realitzat una part dels tallers. L’experiència ha estat molt ben valorada per les parts i ja es preveu la participació de més alumnes per l’any vinent.

 

També cal destacar que en aquest curs la major part de l’alumnat ha participat amb la organització de la 1a Trobada de cooperatives escolars del Bages, realitzant el monitoratge de la jornada amb la supervisió del monitor d’animació sociocultural. Els nois i les noies que van participar en l’experiència van poder experimentar de primera mà què suposa organitzar i monitoritzar una jornada amb 400 participants i han valorat molt positivament l’oportunitat de formar part d’una activitat d’aquest tipus.

 

En aquesta edició del programa han continuat donant suport al projecte l’Escola d’Art de Manresa que ha cedit aules i un monitor i el Gremi  Artesà Comarcal de Perruqueries de Senyores i Estètica del Bages que ha realitzat les de les classes del taller de perruqueria.

 

La satisfacció general dels alumnes ha estat molt alta, ja que han valorat molt positivament els tallers, monitors i els espais així com també la possibilitat d’experimentar amb eines, materials i conèixer el funcionament de diferents oficis.

 

Així mateix, els monitors han valorat de forma molt positiva la motivació i la feina feta per l’alumnat.  Destaquen el canvi d’actitud dels alumnes un cop veuen que són capaços de realitzar totes les propostes formatives del programa.

 

Dels 82 alumnes que han iniciat el programa l’han acabat 70, que han recollit avui el seu diploma al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa.

 

En el capítol de parlaments, la regidora Cristina Cruz ha fet una valoració molt positiva del programa, i ha agraït "la implicació, l'esforç i la complicitat dels centres que hi han participat". També ha animat l'alumnat a "continuar la formació, que us farà créixer professionament i com a persones. En un moment difícil del mercat laboral, la formació és clau, així com mantenir sempre la il·lusió per allò que feu".

 

Al seu torn, la regidora Mercè Rosich ha afirmat que la intenció del programa és oferir un tipus de formació més enllà dels estudis reglats, que "motivin i engresquin els alumnes per tal de despertar lales seves capacitats i motivacions". La regidora ha mostrat la satisfacció per la marxa del Laboràlia, ja amb 16 anys d'experiència, i ha deixat clar que "volem mantenir i si és possible potenciar aquest programa, que ens mostra que els joves tenen un futur que pot ser d'èxit".

 

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha tancat l'acte reiterant l'agraïment a professors i centres educatius la seva implicació, i ha assegurat que el Laboràlia és un programa interessant pel fet que "contribueix a fer aflorar les aptituds i potencialitats que tots tenim, i amb les quals podem fer una contribució a la societat i alhora sentir-nos realitzats". L'alcalde ha afirmat que en un món canviant, cal "formar-se de manera contínua i també cal ser polivalent, per tal de desenvolupar una activitat laboral que també serà canviant. Ara ja difícilment es manté una mateixa feina fins a la jubilació, i per això és important ser polivalent i formar-se, per tal d'encaixar en un mercat laboral en evolució permanent". Valentí Junyent, ha encoratjat els joves a continuar estudiant, que "és el camí per millorar com a persones i contribuir a construir una societat millor".

Documents relacionats

  • imagen