L’acte es va celebrar ahir a Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat amb la presència del president Quim Torra. La delegació manresana estava encapçalada pel regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, i el president de l’Associació d’Empresaris del Polígon Industrial de Bufalvent, Joan Llansó.
El projecte Simbiosi Industrial i la nova oficina Sinèrgies Bufalvent, la primera oficina de simbiosi industrial de Catalunya, van rebre, ahir al vespre, de mans del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, un dels premis Medi Ambient 2018, que reconeix públicament la tasca de persones físiques i jurídiques en l’àmbit de la conservació de l’entorn i destinat a iniciatives de protecció i millora del medi ambient, que aquest any se centra en la temàtica de l’economia circular.
L’acte solemne dels Premis Medi Ambient 2018 es va celebrar al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i amb la presència d’una delegació manresana composada pel regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta i el president de l’Associació d’Empresaris del Polígon Industrial Bufalvent, Joan Llansó, així com per tècnics i tècniques que treballen en aquest projecte. L’esdeveniment també va comptar amb l’assistència del nou conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet.
El Premis Medi Ambient 2018 va reconèixer la trajectòria de l'entitat ecologista Depana i la contribució de Paco Muñoz en la lluita contra el malbaratament alimentari. Muñoz és geògraf i va ser tècnic de la l’Oficina de Medi Ambient de la UAB durant més de 20 anys. El guardó li reconeix el lideratge contra el malbaratament d’aliments a través de la plataforma Aprofitem els aliments.
A banda de la distinció al projecte de Simbiosi Industrial en la modalitat d’iniciatives, també es va distingir en la mateixa modalitat el projecte de l’Associació Espigoladors de lluita contra el malbaratament; i l'empresa Masias Maquinaria en la modalitat de recerca, per una prova pilot per allargar la vida dels teixits.
Un projecte que arrenca el novembre del 2015
El novembre de 2015, l’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa van presentar el primer projecte de simbiosi industrial que es desenvolupava a Catalunya i que ha estava impulsat també pel Consorci del Bages per a la gestió de residus i l’Associació d’Empresaris Bufalvent. Es tractava d’una prova pilot que permet les empreses comprar i vendre recursos sobrants, una estratègia d’economia circular per millorar l’eficiència en l’ús dels recursos i, per tant, reduir els costos i augmentar els beneficis, aprofitant les sinergies entre les empreses a través de l’intercanvi de materials, energia i aigua.
Al maig de 2017, l'Associació d'Empresaris de Bufalvent estrena l'oficina de Simbiosi Industrial. Es tracta d'un servei que té per objectiu estimular la col·laboració entre empreses, tradicionalment sense relació entre elles, per tal de crear sinergies tot aprofitant els seus recursos sobrants. A través de l'Oficina de Simbiosi Industrial Bufalvent s'ajuda les empreses a identificar aquestes sinergies i es facilitarà el desenvolupament tècnic creant noves oportunitats de negoci al voltant de l'economia circular.