La bicicletada, que va fer un recorregut aproximat de10 km i va tenir una durada de 2 hores, va resseguir la ciutat recorrent itineraris no habituals a través de la xarxa de passatges que són gairebé desconeguts pels ciutadans. Aquesta activitat va ser la primera de la sèrie de les visites a la Manresa Desconeguda que l’Ajuntament de Manresa ha organitzat per la Festa Major.
La primera de les visites a la Manresa Desconeguda que l’Ajuntament de Manresa ha organitzat per la Festa Major d’enguany va aplegar un gran èxit de públic. Més de 170 persones van recórrer ahir la tarda la ciutat en bicicleta a través d’itineraris no habituals i de paratges pràcticament desconeguts pels ciutadans.
Els participants eren de totes les edats i perfils, des de gent avesada a utilitzar la bicicleta com a transport habitual a persones tot just iniciades. El recorregut es va iniciar i acabar a la Plaça Sant Domènec, i es van resseguir passatges com ara el del Canonge Muntanyà, el de Salvador Espriu, el de Sinera, el de Bernat Oller i el de Catalunya, el passatge de Mestre Cabanes, el de Jover i el de Burés.
Un moment especial va ser el pas per l'estret passatge de la Mineta, que reb el nom per la mina que duia aigua de la sèquia a Manresa Alta. En aquest punt, els participants van poder gaudir de les explicacions de l'historiador manresà Francesc Comas.
La tornada es va fer pel passatge dels Dipòsits Vells, el de Joan Jorba, el de la Mesquita i, per la passera de la Via de Sant Ignasi cap al camí dels Corrals, i pels carrer dels Llops, d’Òdena i de Muntanyà, cap al passatge i carrer dels Predicadors. De manera excepcional, es va poder unir el passatge i el carrer dels Predicadors des del carrer del Cos fins al Passeig, per l'interior del recinte dels habitatges Pompeu Fabra.
Bicicletaires de totes les edats recorren passatges privilegiats
L'itinerari, que va tenir un recorregut aproximat de 10 quilometres i dues hores de durada, va permetre submergir-se en passatges que mai s'utilitzen i apareixen de forma sorprenent en espais coneguts. Entremig d’aquest descobriment de racons i miradors privilegiats es va poder conèixer alguns dels personatges que donen nom als passatges, històries i anècdotes que tenen a veure amb aquesta Manresa Desconeguda.
L'organització tècnica de la bicicletada, que va córrer a càrrec de la cooperativa MBici, va proposar un sistema de funcionament que va facilitar que el recorregut fos molt fluid i que transcorregués sense incidents. A més, va fer implicar els participants en el bon desenvolupament de l'activitat.
Voluntaris i guies culturals col·laboren en l’activitat
Així, es va comptar amb la participació de tres voluntaris culturals que van fer de guies i de punts d'enllaç en els punts més conflictius, cosa que va fer molt més fàcil, àgil i ordenat el recorregut. Igualment la col·laboració activa de la Policia Local va garantir la seguretat dels participants en el pas per les vies principals i les cruïlles més complicades del recorregut.
També han col·laborat en aquesta activitat l'Arxiu Comarcal del Bages, el Centre d’Estudis del Bages i l'Associació de Gent Gran de l'Esplai la Caixa.
Tant des de l'organització com per part dels participants es va valorar molt positivament el desenvolupament de l'activitat i es proposa repetir aquest format en properes edicions de les Visites a la Manresa Desconeguda.