Es tracta d’una vetllada, que tindrà lloc al Parc de la Seu, on s’oferirà un tast de vins de la DO Pla de Bages elaborats amb la varietat Picapolls i acompanyat de delícies gastronòmiques cuinades pels Fogons del Bages. Tot maridat amb musica en directe de “Mon petit món” i “DJ Ferry B” i l’actuació dels castells dels Picapolls de la Gavarresa.
Avui divendres arrenca oficialment la 1a edició de la Fira del Vi del Bages (fira Vi-Ba) amb la Nit de Picapolls. Es tracta d’una vetllada ja consolidada a la ciutat, organitzada per la mostra Vi_suals, que proposa un tast de vins de la DO Pla de Bages elaborats amb la varietat Picapolls.
Els assistents a la trobada, que es durà a terme al Parc de la Seu a les 9 del vespre, podran gaudir, a més, de les delícies gastronòmiques ofertes pels Fogons del Bages i tot maridat amb musica en directe de “Mon petit món” i “DJ Ferry B” i l’actuació dels castells dels Picapolls de la Gavarresa.
Relació de restaurants i tapes per la Nit de Picapolls
Kursaal espai gastronòmic (Manresa): Musclos gallecs amb allioli d’all negre, Coca de recapte amb formatge de cabra i Minihamburgueses de vedella ecològica.
Cal Borrasca (Cardona): Salmó marinat amb guacamole, Melós de vedella i Brownie de xocolata
David Formatger: Diferents formatges seleccionats
Acte inaugural
Demà dissabte, 9 de juny, serà un dels plats forts del certament ja que tindrà lloc l’acte inaugural que engloba tot un seguit de propostes que es duran a terme al llarg del matí.
En primer lloc es farà una visita a la mostra de vins, enoturisme i art efímer urbà, organitzada per Vi_suals, a 2/4 de 12 a la plaça Sant Domènec. Després, a les 12, s’anirà a la Plana de l’Om a veure l’exposició fotogràfica i es projectaran els curts cinematogràfics de Cine Club. I per acabar la matinal, es podrà assistir a la presentació del Pla Director de les Tines, a l’Auditori de la Plana de l’Om, a la 1 del migdia.
El mateix dissabte, a les 8 del vespre a la Plana de l’Om, es portarà a terme el punt més tradicional de la fira amb l’Acte d’investidura de la Confraria de Vins del Bages, entitat que enguany celebra el 20è aniversari i que tindrà com a Confrares de Mèrit a la periodista Empar Moliner – encarregada del pregó – i els escriptors Jaume i Ramon Corominas. A més dels nous cellers de la DO, Vins Colltor i el Celler Les Acàcies, i el Restaurant Mas de la Sala. I com a Confrares d’Honor el meteoròleg Francesc Mauri, i l’esportista Núria Picas.
El sopar que segueix a l’acte d’investidura anirà a càrrec dels Fogons Gastronòmics del Bages, i se celebrarà a les instal·lacions de l’Escola d’Hoteleria Joviat.
Visites i tastos al llarg del cap de setmana
Tant dissabte com diumenge s’ha programat un seguit de tastos temàtics i singulars impartits per alguns dels millors sommeliers, enòlegs, viticultors, productors i comunicadors del sector. Aquestes activitats se celebraran a la plaça Sant Domènec entre les 10.30 del matí i les 9 del vespre a l’espai habilitat com a Aula de tast.
A més, s’han planificat diferents visites guiades a alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat relacionats amb el món vitivinícola. Entre les quals destaca la Ruta de les tines a peu de vinya, que es pot fer tant dissabte com diumenge i que oferirà un servei amb autobús des de la plaça dels Infants (Places limitades. Cal inscripció prèvia a http://firaviba.cat/).
L’excursió està patrocinada pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, i pel programa Parc a Taula de desenvolupament econòmic als parcs de la Diputació de Barcelona, amb tast de vins de la DO Pla de Bages i del Parc a Taula.
Simultàniament, a la Plaça Sant Domènec s’hi instal·laran l’Espai Vi-Bar, una barra de vins i cellers de la DO Pla de Bages; i l’Espai Gastronòmic, que comptarà amb la presència de Les Cuineres del Bages el dissabte, i de Mengem Bages el diumenge.
La comarca compromesa amb la fira VI-Ba
Tot i que la inauguració oficial de la Fira serà aquest cap de setmana ja s’han celebrat algunes activitats. com la jornada professional, que va tenir lloc dilluns passat, i també un parell d’activitats al voltant del món vitivinícola que es van organitzar dimarts i dijous.
En aquest sentit, la rebuda de la fira per part de la comarca del Bages ha estat fantàstica i, a part de tancar-se acords amb FGC per tal de millorar la mobilitat i l’accés amb transport públic, han estat diversos els establiments, les institucions i instal·lacions municipals que s’hi han volgut implicar. Com per exemple la UBIC (Manresa+comerç) amb el concurs d’aparadors; les botigues del centre de la ciutat que han acollit als seus aparadors l’exposició (Vi_suals) o les Biblioteques Municipals de la comarca, que s’han sumat a la Fira VI-Ba programant diferents activitats, decorant els seus espais i fent una gran tasca de difusió a les xarxes socials (https://bibliotequesdemanresa.wordpress.com).
Es pot consultar el programa sencer al web de la fira www.firaviba.cat, així com comprar els tiquets i abonaments per als diferents actes.