El taller fotogràfic, que anirà a adreçat a infants 6 a 12 anys, es durà a terme de 9 a 10 del matí al local social de Foto Art Manresa (al Casal de les Escodines). A continuació, els infants i els seus familiars podran fer un itinerari de descoberta per diversos punts d’interès de l’Anella Verda.
El diumenge 17 de juny, el Casal de les Escodines (C/ St. Bartomeu, 50) conjuntament amb Foto Art Manresa i Meandre organitzen una matinal familiar consistent en un taller de fotografia i una ruta de descoberta d’espais de l’Anella Verda de Manresa a través de propostes d’observació fotogràfica.
El taller, adreçat a infants de 6 a 12 anys, començarà a les 9 del matí al local social de de Foto Art Manresa (Casal de les Escodines) i durarà una hora. Durant la sessió s’hi donaran nocions bàsiques sobre com observar darrera d’un dispositiu mòbil o càmera fotogràfica.
Tot seguit, a partir de les 10 del matí, s’iniciarà una ruta fotogràfica guiada per membres de Meandre. Se sortirà del mateix Casal de les Escodines i s’anirà al mirador de la Balconada. Es tornarà a passar pel Casal de les Escodines i se seguirà una ruta circular fins a la Torre Santa Caterina. Durant el recorregut es proposaran propostes d’observació fotogràfica. L’hora de tornada al Casal de les Escodines es preveu que sigui cap a les 2 del migdia.
Les imatges realitzades pels infants es podran presentar al concurs fotogràfic “Petits viatgers manresans 2018” (properament es publicaran les bases a www.ajmanresa.cat). L’exposició de les fotografies presentades a concurs infantil es podrà veure al Casal de les Escodines del 4 al 31 d’octubre.
L’activitat és gratuïta i el recorregut de dificultat baixa. Cal portar calçat adequat per caminar, càmera fotogràfica o dispositiu mòbil, esmorzar, aigua i barret. El recorregut ressegueix una petita part dels itineraris de l’Anella Verda “ Del Cardener al Llobregat”, de “La riera de Rajadell” i del Camí de Sant Ignasi (www.anellaverdamanresa.cat).
El projecte de l’Anella Verda neix amb la finalitat de preservar, potenciar i difondre, des d’una vessant participativa i activa, els valors patrimonials, paisatgístics, ambientals i socials del rodal de Manresa.
Punts d’interès del recorregut:
Casal de les Escodines, seu de l’associació de veïns del barri, de Foto Art Manresa i des del 2012 centre cívic municipal. Conjunt d’edificis que tenen molta història. El més antic té els seus orígens en el convent dels Caputxins que es va fundar el 1583 al costat d’una església dedicada a Sant Bartomeu, de la qual ja es té constància el segle XIII.
L’antiga església es va substituir per una de nova l’any 1678. Amb les desamortitzacions (1835) l’edifici va ser caserna, residència per a joves solters i asil de beneficència per a avis pobres. Durant la Guerra Civil es va enderrocar l’església i l’edifici del convent va passar a fer la funció de caserna i alberg de refugiats.
Acabada la guerra, en una part de l’antic convent s’hi va instal·lar la presó del partit judicial de Manresa fins al 1990. De l’antic convent en queden molt poques restes. Al seu costat hi ha una casa del segle XVIII típica dels ravals de fora de ciutat, i un edifici construït cap al 1877 al costat mateix del convent que en millorava les condicions de ventilació i salubritat. Al 1880 es va beneir l’església que hi ha al costat mateix del pati del casal.
La Creu del Tort: originària del segle XIV, fou uns dels llocs on Sant Ignasi s'aturava sovint a pregar. És una creu de terme amb una ornamentació molt rica: la base és vuitavada i molt decorada amb un fust que conté la imatge de Sant Ignasi.
El Convent de Santa Clara: a finals del segle XIII, en aquest indret hi havia una casa de malalts que acollia afectats de malalties infeccioses i una petita església. L’any 1326 es construí el convent i una nova església per a una comunitat de monges clarisses. El 1602, el bisbe de Vic va donar el convent a les monges dominiques i en va fer engrandir les dependències medievals.
De les construccions medievals només en resten alguns elements aïllats entre els quals destaca el portal de característiques romàniques, tot i que fou construït probablement a finals del segle XIII i inicis del XIV. Les darreres construccions importants dins el recinte del convent ja són del segle XX, quan s’edificà l’ala modernista seguint un projecte de l’arquitecte manresà Alexandre Soler i March.
El mirador de la Balconada: balcó que proporciona unes vistes espectaculars a l'entorn de la ciutat. Al cantó sud-est, es veu Montserrat i al sud-oest, la façana sud de la ciutat, amb vistes al Pont Vell, la Cova i la Seu, un dels exemples més notables del gòtic català.
La Cova: és un dels exemples més monumentals d’art barroc a Catalunya. El conjunt fou edificat damunt de la balma on, segons la tradició, sant Ignasi va escriure els Exercicis Espirituals. L’església, del segle XVIII, és un dels exemples més notables d’arquitectura jesuítica.
Pont Vell: travessa el riu Cardener a l'entrada sud-oest de Manresa. Es tracta d'una reconstrucció fidel del pont medieval que data de finals del segle XII principis del XIII, del qual se'n conserven les bases dels arcs centrals. El pont fou destruït l'any 1939 a causa d'un bombardeig i fou reconstruït entre 1960 i 1962. El pont dibuixa vuit arcs de mig punt amb una alçada màxima de 25 metres sobre el riu.
Murs de pedra seca: pujant a la torre de Santa Caterina s’hi troben oliveres, camps i un gran nombre de murs de pedra seca que dibuixen el paisatge de la zona i donen una idea de la manera tradicional de conrear la terra fins fa pocs anys.
Torre Santa Caterina: torre circular de defensa edificada durant la primera guerra carlina (1833-1840). En aquest indret, des de mitjan segle XII, hi havia hagut la capella i el convent de Sant Cristòfol i Santa Caterina amb una comunitat de canongesses que va ser enderrocat al segle XV. El 1502 el consell de Manresa va fer edificar de nou la capella, però sense comunitat.
Vistes des de la Torre de Santa Caterina: cap a l’oest, es veu la vall de la riera de Rajadell i el Collbaix, tota la façana sud de Manresa presidida per la Seu i La Cova i l’extensió de la ciutat vers el nord. Cap a l’ est la Vall del Paradís i a l’est els barris de La Guia, Sant Pau, la Balconada i les fàbriques La Favorita i Els Polvorers.