Quasi un centenar de persones participen als actes promoguts per l’ONGD Justícia i Pau a Manresa

La trobada catalano-balear el passat cap de setmana va consistir en una sèrie d’actes, com ponències i debats, en els quals es va reflexionar sobre els moviments per la pau, el desarmament i el negoci de les armes, entre d’altres. Hi van participar especialistes reconeguts a nivell català.

imagen

Els dies 8 i 9 de juny ha tingut lloc a Manresa la Trobada anual catalano-balear de Justícia i Pau de Catalunya 2018, amb el lema “Aturem la guerra, construïm la pau” que va ser participada per més de vuitanta persones. Amb aquest acte, l’ONGD Justícia i Pau ha celebrat els 30 anys de la seva activitat  a Manresa i 50 a Catalunya, des que va ser creada a Barcelona a l’any 1968.

 

Justícia i Pau de Catalunya és una entitat cristiana dedicada a la promoció i defensa dels drets humans, la cultura de la pau, la justícia social i la cura del medi ambient, mitjançant la sensibilització social i la incidència social i política. Actua en coordinació amb Justícia i Pau d’Espanya i d’Europa i amb moltes altres entitats i ONG.

 

1,7 bilions d’euros de despesa militar

 

La Trobada ha estat dedicada, mitjançant diferent ponències i debats, a reflexionar sobre els conflictes armats existents avui el món així com la seva relació amb el negoci de les armes i la depesa militar mundial, que arriba actualment a 1,7 bilions d’euros.

 

S’ha examinat també l’impacte d’aquests conflictes en la població civil i les seves seqüeles de sofriment, pobresa i de generació de migracions i refugiats. S’ha volgut també donar a conèixer les principals campanyes de la societat civil per afavorir el desarmament i la pau.

 

Una de les idees principals més repetides ha estat que la seguretat humana i la pau en el món no es poden garantir mitjançant el manteniment d’exèrcits o el desenvolupament i comerç d’armes, sinó a través de la cooperació i la confiança recíproca entre els pobles i la promoció del desenvolupament, la democràcia i els drets humans.

 

La Trobada va començar amb la inauguració, al Casino de Manresa, de l’exposició “Refugiats, per què”, de Fundipau, a càrrec del director d’aquesta entitat, Jordi Armadans. La mostra es podrà visitar fins al dia 22 de juny.

 

Recordant manresans que són referents en la construcció de la pau

 

Després, el centre de Manresa va acollir una “Caminada per la Pau” durant la qual es va fer memòria de manresans que avui són referents en el treball per la pau, la justícia, la veritat i la solidaritat, com l’escriptor Joaquim Amat-Piniella, el periodista Josep M. Planas i la infermera Flors Sirera, així com el pensament intercultural de Raimon Panikkar. Hi van participar membres de la major part de comissions territorials de Justícia i Pau arreu de Catalunya: Barcelona, Badalona, Manresa, Cervera, Girona, Lleida, Sant Just Desvern.

 

En l’acte inaugural de la jornada que es va celebrar a La Cova el dissabte es va comptar amb les intervencions del bisbe de Vic, Monsenyor Romà Casanova i la regidora d’Acció Social i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària, a més del president de Justícia i Pau de Manresa, Domènec Cucurella i el coordinador català de l’entitat, Albert Quintana.

 

Aquest esdeveniment ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa,  el bisbat de Vic, la Cova de Manresa, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i Fundipau, així com la participació de diferents entitats de la ciutat, com ara: Càritas Manresa, el Consell de Solidaritat de Manresa, Òmnium Cultural, el grup Memòria Històrica, el grup Vivàrium Manresa, el Col·legi de Periodistes, la Comunitat Islàmica de Manresa i el grup musical T’Embolica la Troca.

Documents relacionats

  • imagen