L’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages presenten el Pla comarcal per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, que es desenvoluparà fins el 2021 i preveu, entre d’altres, la formació en clau LGTBI de tot el personal públic i la creació d’un servei d’assessorament i informació.
La sala d’actes de l’edifici FUB2 de la Fundació Universitària del Bages ha acollit la presentació del Pla comarcal per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (LGTBI), impulsat per l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages. Aquest document culmina totes les accions d’estudi prèvies que ambdues administracions van realitzar per tal d’elaborar un full de ruta que permeti combatre de manera efectiva les situacions de discriminació que pateix el col·lectiu de la comarca.
El Pla recull setanta accions encaminades al compliment de tres objectius estratègics: combatre la LGTBIfòbia amb totes les seves expressions de discriminació; visibilitzar la diversitat afectivo-sexual i de gènere dels veïns i veïnes de la comarca; i incorporar la perspectiva LGTBI en les diferents àrees de l’administració pública. En aquest sentit, de les accions concretes que proposa en destaca, per exemple, la creació d’un servei d’assessorament i informació (SAI)especialitzat que ofereixi atenció integral i recursos al col·lectiu LGTBI, així com assessorament jurídic i psicològic. El Pla preveu, també, la formació de tot el personal de l’Ajuntament i el Consell Comarcal per incorporar la perspectiva LGTBI en tots els projectes que es desenvolupin.
El conseller de l’Àrea d’Acció Social del Consell Comarcal, Albert Marañón, i la regidora de Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz, han realitzat la presentació del Pla i s’han mostrat molt satisfets perquè el Bages tingui, finalment, una eina per combatre la discriminació que pateix aquest col·lectiu. Marañón ha explicat que «el d'avui és un acte simbòlic en el que fem visible el compromís col·lectiu en pro de la lluita per la igualtat real i efectiva de les persones LGTBI» i en relació al Pla ha afegit que «no volíem fer un pla més, sinó una eina útil fruit del coneixement rigorós del que passa als nostres pobles i ciutats» . Per la seva banda, Cruz ha expressat que el Pla «ha de ser un abans i després en les politiques LGTBI de Manresa i de la comarca, perquè tots puguem ser i estimar a qui vulguem, i entre tots puguem promoure la igualtat de la ciutadania».
Resposta a les dades de la diagnosi
El Pla és el resultat d’un treball exhaustiu de recollida d’informació sobre les experiències que viu el col·lectiu LGTBI a la comarca del Bages, donada la manca d’estudis realitzats i les poques dades disponibles. En aquest procés hi ha treballat activament la investigadora Maria Rodó de Zárate, del grup de recerca «Gènere i TIC» de la Universitat Oberta de Catalunya, la qual ha fet la presentació de les accions més rellevants del Pla.
La diagnosi destacava la necessitat d’abordar aquesta temàtica per oferir solucions a una situació de discriminació greu que pateix el col·lectiu LGTBI a la comarca. La manca de col·lectius que hagin treballat la qüestió de forma permanent, la manca d’accions institucionals, d’estudis sobre la situació i el caràcter conservador fan que es parteixi d’un punt molt inicial en relació a altres poblacions. Si bé hi ha força estudis en relació a àmbits concrets, acostumen a centrar-se en l’àrea metropolitana o en zones rurals, i hi ha una important invisibilització de municipis mitjans i petits, i comarques com el Bages. D’aquesta manera, les administracions posen fil a l’agulla per revertir aquesta situació.