El Museu Comarcal presenta el balanç d’activitats de la 7a temporada de l’Espai Memòries amb una visita guiada, dijous

Les activitats d’aquesta temporada han tingut com a eix vertebrador l’exposició “Néixer a Manresa. Memòria, art, pedagogies”. Al seu voltant s’han realitzat un munt d’activitats adreçades a explicar i posar en valor l’experiència del néixer. La mostra es podrà veure fins al 15 de juliol i, després d’un parèntesi estiuenc tornarà a obrir durantla FestaMajorde Manresa i fins al 30 de setembre.

imagen

Aquest dijous 5 de juliol a les 8 del vespre es durà a terme una vista guiada i comentada a  l’exposició “Néixer a Manresa. Memòria, art, pedagogies”, a l’Espai Memòries del Museu Comarcal.

 

Durant el recorregut es farà un balanç de les activitats realitzades durant aquesta 7a temporada a l’Espai Memòries, que és un programa de treball en el qual conflueixen memòria històrica, propostes participatives i creació artística.

 

L’exposició, “Néixer a Manresa. Memòria, art, pedagogies” que s’entén com la continuació del projecte desenvolupat l’any anterior “Néixer a Manresa. 1930 – 1960”,  romandrà oberta fins al 15 de juliol.

 

Després d’un parèntesi estiuenc tornarà a obrir durant la Festa Major de Manresa i fins al 30 de setembre en l’horari següent: dissabtes de10 a14 h i de17 a20 h i diumenges i festius de10 a14 h. De dimarts a divendres visites concertades de9 a14 h. dilluns tancat.

 

Acostament al naixement

 

En el projecte del curs passat es va fer un acostament a la memòria del naixement a partir dels records i les vivències de les mares, palesant l’entorn social i sanitari de l’atenció al part i la seva evolució. A partir d’ara la proposta que es fa se situa en el present i s’anirà a la recerca de les memòries presents ara mateix a la ciutat.

 

Així es posen de manifest les problemàtiques socials, sanitàries i noves pràctiques de l’atenció al naixement; de les vivències i els records que les mares d’avui han recollit de les seves mares; de la presència a Manresa d’altres memòries i pràctiques aportades per persones vingudes d’altres llocs del món.

 

Alhora en aquesta anada al present també s’han organitzat activitats adreçades al públic infantil, mitjançant la recreació d’una sala d’exposicions amb activitats per tal que els menuts poguessin experimentar i posar en joc les seves preguntes a l’entorn del naixement.

 

Al llarg d'aquesta temporada s'han explorat diversos fenòmens i processos al voltant d'aquesta temàtica i que han quedat plasmats en intervencions documentals o artístiques dins l'espai: Les etapes de gestació de l'embrió, les vivències emocionals al voltant de l'embaràs, la maternitat/paternitat, la pèrdua i el dol i cançons de bressol d'aquí i d'arreu que han acabat arribant fins a Manresa i territoris propers.

 

També s'han realitzat diverses trobades amb mares d'origen estranger que han acabat vivint els seus processos de maternitat a Manresa i que han aportat al Museu Comarcal documentació i materials de les seves vivències. També s'han incorporat diverses propostes lúdiques per a infants i adults al voltant de la vivència del part: des d'un tobogan que simula el canal del part fins a robes i estris mèdics.

 

S'han dut a terme activitats per a famílies i obertes al públic realitzades per diversos professionals entorn aquestes temàtiques i que queden plasmades en uns vídeos que es projectaran dins l'espai.

 

Tres artistes exposaran obres 

 

Finalment, en aquest final de temporada s'hi afegeixen també obres de 3 artistes que aporten noves dimensions a la temàtica: Irene Pérez incorpora una obra, de temàtica feminista, sobre el seu propi procés viscut com a mare a través d'una obra realitzada en diàleg artístic amb la seva filla. També s'hi veurà projectada una obra de Dolors Puigdemont sobre la maternitat en la seva dimensió més transcendent i finalment també s'hi projectarà una obra de l'artista Marc Sellarés al voltant de la paternitat, la creació i el joc.

 

Activitats dutes a terme

 

  • Al llarg de 2018 l’exposició ha presentat diverses activitats d’entre les quals destaquen:

 

  • Presentació dels primers treballs per iniciar l’exposició (7 d’abril): Una proposta de l’Escola Cooperativa el Puig (Esparreguera) i treballs d’alumnes del Grau en Mestre d’Educació Infantil d’UManresa FUB.

 

  • Trobades dels grups Tertúlies de Criança i Fem Pit.

 

  • “L’experiència del néixer”: Durant el mes de maig es va disposar l’espai en un format experimental adreçat a visites d’infants en grups escolars i de lleure.

 

  • “El joc del néixer al créixer”. Una proposta de música i moviment per a infants a càrrec de Maria Ribera. Lectura  amb imatges del conte  a càrrec d’Esther Prim (Associació 9Món, acompanyant Migjorn). El 5 de maig.

 

  • S’han fet diverses entrevistes amb mares a l’escola Pare Algué, Associació de Veïns de Cal Gravat i al Centre per ala Paui al Solidaritat Flors Sirera.

 

  • Una sessió de treball del Grau de Mestre en Educació Infantil amb l’artista Irene Pérez i Migjorn, casa de naixements. 6 de juny.

 

  • La conferència “Vivències i experiències de les dones i les llevadores en el context d’atenció al naixement: nous reptes des de l’atenció sanitària”, a càrrec de Josefina Goberna (Llevadora i sociòloga, doctora i professora de la UB).

 

  • Música compartida. Música per a nadons i famílies, a càrrec d’Anna Vega i amb la col·laboració del Conservatori Municipal de Música de Manresa.

 

Durant la represa de l’exposició al setembre hi ha previst tornar a disposar l’espai per a acollir grups escolars que vulguin aprofitar-lo com a motiu d’experimentació i conversa sobre el naixement.

 

El projecte ha estat possible gràcies a la participació del Grau en Educació Infantil d’UManresa-FUB que hi ha aportat la seva experiència en el LAB 0-6. Gabriel Lemkow, professor d’aquest grau, ha estat el comissari de les activitats d’aquesta temporada.

 

En el muntatge i elaboració d'aquesta exposició han participat les següents entitats: Escola Cooperativa “El Puig” (Esparreguera), Biblioteca del Casino, CEIP Pare Algué, Associació per al Museu Comarcal de Manresa, Associació 9Món acompanyant Migjorn, Pas a Pas, Conservatori Municipal de Música de Manresa, Fem Pit, Grau de Mestre en Educació Infantil UManresa-FUB, Grup de Treball del Grau en Mestre d’Educació Infantil d’UManresa-FUB, Louise Clay (The Flying Omelette), Migjorn. Casa de naixements, Tertúlies de Criança.

 

El grup de treball que ha indagat i recopilat aspectes a l'entorn de l'embaràs, la gestació i el part ha estat constituït per: Montserrat Catalan, Montserat Ribas, Elisabet Guerrero Macià, Gemma Amat, Yolanda Delgado Alcántara, Laura Castany, Laura Rincón González, Esther Prim, Miryam Navarro Ruperez, Nerea Barroso Clarós, Beatriz Garcia Garcia, Agnès Torras i Gabriel Lemkow.

Documents relacionats

  • imagen