La UCE de Manresa es clou amb un balanç positiu i amb la mirada posada en la continuïtat

Manresa ha estrenat, del 5 al 10 de juliol, una extensió de la Universitat Catalana d’Estiu que cada any, des d’en fa 50, se celebra a Prada de Conflent. La UCE de Manresa tanca amb un balanç positiu, amb un nivell acadèmic molt alt, amb un grau considerable de participació (86 inscrits als cursos i 173 persones de mitjana diària als actes i debats, concerts a banda) i la sensació d’haver creat una bona “simbiosi” entre l’equip de treball, format principalment per la mateixa UCE, l’Ajuntament i l’entitat impulsora, Gest. La voluntat és que aquesta primera edició, amb els retocs i millores que calguin, tingui continuïtat.


imagen

Jornada de cloenda de la Universitat Catalana d’Estiu a Manresa, que al llarg de sis dies, des de dijous passat fins avui, cap de setmana inclòs, ha portat a Manresa cursos, actes acadèmics, debats i activitat cultural, amb un centenar de professors i ponents i un nivell extraordinari. No és habitual, en tan pocs dies i en un mateix lloc, una concentració d’intel·lectuals i de propostes acadèmiques tan notable, i per tant la Universitat Catalana d’Estiu a Manresa fa una valoració molt positiva d’aquesta primera edició, que ha coincidit amb l’any en què Manresa és Capital de la Cultura Catalana, i amb el 90è aniversari de l’institut Lluís de Peguera, on ha tingut lloc l’activitat acadèmica els matins.

 

Les valoracions de la UCE de Manresa s’han fet aquest migdia, en roda de premsa i també en l’acte final, després de la interessant lliçó de cloenda a càrrec de la catedràtica Teresa Cabré.

 

Tots els responsables del projecte, tant de la UCE com de l’Ajuntament de Manresa i de Gest!, han coincidit a fer una valoració positiva de l’esdeveniment i s’han emplaçat a fer-ne un balanç més exhaustiu per valorar-ne la continuïtat, que tots han desitjat i s’han conjurat a fer possible, amb les millores que calgui.

 

Josep Oliveres, vicerector de la UCE, ha considerat “altament interessants “ les activitat dutes a terme a la UCE, que ha qualificat d’“acadèmicament excel·lent; tant de bo pugui tenir continuïtat”.  També Josep Sinca, president de Gest, ha afirmat que per la ciutat de Manresa és “un privilegi” haver tingut l’oportunitat de gaudir d’un programa acadèmic de gran nivell, i ha considerat interessant “haver situat un campus universitari al mig de la ciutat”. Ha agraït les empreses, ajuntaments i col·laboradors que ho han fet possible, i ha remarcat també la voluntat de tirar endavant de cara a futures edicions”.


Al seu torn, el president de la UCE, Jordi Casassas, ha destacat també “la densitat acadèmica del progrma” i ha considerat que l’esdeveniment ha anat ”raonablement bé”. Així mateix, ha posat de relleu la importància de, més enllà del debat acadèmic, programar debats i taules rodones “per tractar temes d’interès ciutadà, de present, temes polítics en el sentit ampli del terme”, això com activitats més lúdiques, com ara les cinc nits de concert a la plaça Major”. Casassas ha afirmat  que passat l’estiu es farà una avaluació més a fons de la UCE però ha remarcat també la voluntat de seguir endavant i ha agraït de manera molt especial el tracte rebut per part de l’Ajuntament i el conjunt de la ciutat: “Les sensacions són positives. El model sabem que és aquest i, si no hi ha imponderables, l’hauríem de poder replicar”.

 

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha fet també una valoració satisfactòria de la UCE. “Ha estat una edició lluïda, amb molt nivell i notorietat dels ponents”. Ha admès que hi ha aspectes a millorar per donar a conèixer més i amb més temps el programa, però ha remarcat també el fet que la ciutat ha tingut un autèntic campus, repartit en tres espais, com l’institut, la sala de la Plana de l’Om i la plaça Major; i hi ha afegit que l’esdeveniment ha estat un element de promoció important per a la ciutat, coincidint amb l’any de la capitalitat cultural: “hi hem trobat l’encaix”. L’alcalde ha remarcat la bona feina de l’equip de treball, i el “bon ensamblatge del treball conjunt” que ha fet possible fer possible fer la UCE a Manresa, un projecte del qual es va començar a parlar el març del 2016, que ara s’ha fet realitat, i que “millorant el que calgui, hem vist que té potencialitat i ens agradaria continuar. Hem de valorar-ho serenament però té tot el sentit que pugui continuar”.

 

Ja en l’acta de cloenda, l’alcalde hi ha afegit també que la UCE ha reforçat la vocació universitària de la ciutat i ha deixat clar que “ens agradaria convertir-nos cada juliol en la UCE de la Catalunya central, juntament amb la que es fa a la Catalunya Nord. La resposta de la ciutat ens fa sentir optimistes, però volem refermar la vocació de la ciutat per acollir esdeveniments com aquest”. L’alcalde també ha fet referència al moment polític actual, que ha fet impossible l’assistència de consellers del Govern, i també ha remarcat que durant la UCE s’ha tingut un record especial, principalment en l’acte inaugural, pels presos polítics i exiliats.

 

A la cloenda també han intervingut la directora de l’institut, Assumpta Pla, qui ha agraït “que s’hagi pensat en el nostre centre, que aquest any fa 90 anys, per acollir aquesta iniciativa. Ha estat un orgull i ens agradaria continuar rebent la UCE”: Al seu torn, Joan Domènec Ros, president de la Fundació UCE i de l’institut d’Estudis Catalans, ha afirmat també que, malgrat es pot millorar, “com tot en l’espècie humana”, s’ha assolit un abast ampli dels temes tractats, i ha destacat el fet que “hi ha hagut els millors professor en cadascú dels camps i un nivell molt alt de ponents”. Més enllà del nivell acadèmic, ha considerat positiu que “Manresa s’ha fet seva la UCE, hi ha cregut, i això augura noves edicions”.

 

Ros ha afirmat també, com a biòleg de formació que és, que “un dels descobriments dels últims temps en el terreny de l’evolució de les espècies és que la selecció natural –la lluita entre les espècies- no hi explica tot. S’ha vist que a banda de la competència, també té molta importància la col·laboració. “. En aquest sentit, ha afirmat que la simbiosi de diverses espècies, entesa com a suma i col·laboració, que dona millor resultat, és clau en el factor evolutiu. En aquest sentit ha afirmat que a Manresa hi ha hagut una bona simbiosi entre la UCE, Gest i l’Ajuntament”. Com a ecòleg, ha afirmat també que la UCE ha funcionat “amb harmonia en el seu medi”.

 

Les xifres de participació

 

En la roda de premsa, Joan Maluquer,  secretari general de la UCE, ha donat les dades de participació a la convocatòria de Manresa. 86 persones s’han matriculat als cursos, 867 persones han participat a actes i debats (173 de mitjana cada dia) i centenars més han gaudit dels concerts de la nit (especialment dissabte, amb el concert multitudinari de Gossos a la plaça Major). Les xifres de la UCE Manresa són les següents:

 

-Alumnes matriculats als cursos: 86

 

-Participació als actes, debats, cinefòrums, etc (oberts a la ciutadania)*:

-Conferència inaugural Aamer Anwar (5/07): 144

-Canvi climàtic i energia (5/07): 41

-L’empresa  i l’economia catalanes (6/07):68

-El llibre en català (6/07): 59

-Big data: democràcia i seguretat (7/07): 61

-Guerra civil: qüestió no resolta (7/07): 79

-La Mediterrània i les migracions (8/07):38

-L’atac contra l’escola (8/07): 47

-Democràcia i repressió (8/07): 169

-Turisme, ciutat i territori (9/07): 41

-Usos lingüístics joves (9/07): 29

-Problemàtica del cinema en català (9/07): 54

-Sortides (Manresa, Cardona, Sant Benet):37

TOTAL: 867

*No inclou  els concerts a la plaça Major

 

-Procedència de l’alumnat:

-Principat: 89,95% (73,91% del Bages)

-Illes Balears: 7,25%

-País Valencià: 2,90%

  

-Universitats de procedència dels professors:

-Universitat Autònoma de Barcelona

-Universitat de Barcelona

-Universitat de Girona

-Universitat de Lleida

-Universitat de Vic – UCC

-Universitat Oberta de Catalunya

-Universitat Politècnica de Catalunya

-Universitat Pompeu Fabra

-Universitat Rovira i Virgili

-Universitats estrangeres

-Centres de recerca

 

-Hores d’activitat       

-Cursos: 90 (Ciència i tecnologia 18; Ciències de la salut 9; Nutrició i salut 9; Ciències de la natura 18; Història 18; Literatura 18).

-Jornades: 4

-Actes i debats: 21,5

-Visites guiades: 9

-Espectacles: 10

TOTAL: 134,5

 

 

Documents relacionats

  • imagen