En el marc de la Capital de la Cultura Catalana, el Festival, que tindrà lloc els dies 31 d’agost, 1 i 2 de setembre, sorgeix amb l’objectiu d’apropar el circ a la ciutadania i, al mateix temps, enriquir el teixit artístic del circ per a locals i forans, artistes i espectadors.
En el marc de la Capital de la Cultura Catalana, el Festivalet de Circ ja escalfa motors. Més de 10 actuacions de temàtiques variades i de diferents companyies ompliran el Centre Històric de la capital del Bages d’alegria, disbauxa i diversió. Petits i grans estan convidats a participar i gaudir de l’espectacle els dies 31 d’agost i 1 i 2 d setembre.
El programa en detall del Festivalet de Circ l'han presentat avui en roda de premsa la regidora de Cultura i Joventut de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; i el gerent del Teatre Kursaal, Jordi Basomba. També els han acompanyat els membres de la LaCrica, Montserrat Serra, Arnau Serra i Oriol Garriga. Hi ha assistir també el coordinador d'El Galliner, Joan Morros.
Anna Crespo ha mostrat la “satisfacció” per presentar aquest primer “Festivalet” amb motiu de la celebració de la capitalitat cultural i ha posat en valor “l’expertesa del col·lectiu LaC rica a l’hora de difondre la cultura del circ”. La regidora ha subratllat el fet que “la major part de la programació és molt oberta a tots els públics i gratuïta” i ha afegit que el Festivalet inicia el seu camí però “amb voluntat de continuïtat”.
Oriol Garriga ha afirmat que l’objectiu del Festival és “fomentar el circ, l’art escènica oblidada, i principalment portar-la al carrer, a la plaça, amb màxima visibilitat, posar-la als nassos dels públic perquè la gaudeixi amb els diferents formats que es pot trobar avui”.
Montserrat Serra ha explicat que la programació “és molt potent” i està formada per espectacles adreçats a tots els públics, amb la voluntat de mostrat el màxim de llenguatges i textures, multidisciplinar, amb propostes més tradicionals, més divertides i més contemporànies i que ajudin a apropar aquest art a persones que no en són consumidores”.
Al seu torn, Arnau Serra ha posat l’accent en el fet que els espectacles dels tres dies estan organitzats en forma de circuit, perquè no se solapin, i els espectadors els puguin seguir fàcilment. En el cas dels dos espectacles en sala de pagament, s’han fet un abonament de 10 euros, un preu molt barat perquè sigui accessible a tothom. Serra també ha informat de dues exposicions a la Sala de Plana de l’Om, un de Pallassos sense Fronteres i un altre de cartells històrics de circ a la ciutat.
Jordi Basomba ha mostrat el suport del teatre Kursaal i El Galliner a aquesta nova iniciativa i ha desitjat que sigui un èxit de públic.
LaCrica, un referent a la ciutat
Gràcies al projecte formatiu que ofereix LaCrica (un col·lectiu que neix a Manresa al 2009 amb la intenció de promoure i difondre la cultura del circ) i a la programació dels teatres Conservatori i Kursaal, Manresa, ha esdevingut, des dels darrers anys, una ciutat referent del circ.
Així, a més de les actuacions, LaCrica també oferirà dues sessions del “Taller de circ”, gratuïtes i obertes a tothom, per donar la oportunitat al públic de participar en les activitats típiques circenses com pujar la trapezi, caminar sobre un el cable acrobàtic o jugar amb malabars.
El Festivalet de Circ és una idea, una il·lusió que es converteixi en un projecte cultural, un camí cap a la innovació, el compromís i l’esperança, ampliant horitzons per seguir gaudint de l’espectacle amb l’objectiu de promoure el circ i les arts escèniques a la ciutat de Manresa, com a motiu de trobada, d’intercanvi i de cohesió social.
A la vegada es vol generar coneixements artístics i professionals en benefici del sector, de la cultura, de la ciutat i la comarca, a més de generar sinergies amb altres entitats de Manresa i entre els ciutadans i dinamitzar zones del Centre Històric com a espais escènics del festival.
Amb aquesta finalitat es proposen tot tipus d’espectacles, tant d’artistes professionals com de companyies amateurs. També és important la vessant formativa, atès que s’implicarà als alumnes de LaCrica en una activitat d’àmbit més professional, sigui actuant, fent regidories, muntatges i desmuntatges d’estructures, etc..
Programa d’espectacles
divendres 31 d’agost
Benvinguda del Festivalet
Lloc: Plaça Major
Hora: 20.45 h
Gratuït - Tots els públics
Cia- PESSIC de CIRC
Espectacle- “Sidecar”, amb Xavi Arcos
Lloc: Plaça Major
Hora: 21 h
Durada: 40 minuts
Gratuït - Tots els públics. Amb la col·laboració: IMAGINA’T Manresa
Un viatger arriba a la plaça. No hi arriba amb un vehicle qualsevol, sinó amb una extravagant moto amb sidecar plena de mapes, indicacions i artefactes d’altres temps. Així desfilarà per la plaça mentre intenta dominar el seu sidecar fent mil i una acrobàcies amb el pal xinès, els patins...
Cia- YTUQUEPINTAS
Espectacle- “Somnis de sorra”, amb Borja González i Roc Sala (piano)
Lloc: Plaça Major
Hora: 22 h
Durada: 55 minuts
Gratuït - Tots els públics
A “Somnis de Sorra”, només amb les seves mans i sorra damunt un vidre, Borja González narra el pas de dues persones en el transcurs de les seves vides, des dels somnis que es creen a la infància, les vivències que apareixen a la maduresa, fins la visió real i retrospectiva que aporta l’experiència viscuda. Dibuix a dibuix, transporta a l’espectador a moments plens d’emocions, a viatjar a diferents llocs del món i a fer una reflexió poètica dels seus propis sentiments, vivències i records.
Dissabte 1 de setembre
TALLER de CIRC a càrrec de LaCrica
Lloc: Plaça Sant Domènec
Hora: de 10 h a 12 h
Gratuït – Obert a tothom
Els assistents podran experimentar les emocions del circ en un ambient lúdic i relaxat, enfilar-se a les teles aèries, posar a prova l’equilibri passant pel cable o damunt de la bola, ser uns autèntics trapezistes i vèncer la por, jugar amb els malabars i gaudir fent capitombes i acrobàcies als matalassos.
Cia- CIRCO LOS
Espectacle- “Vintage Brothers”, amb Igor Buzato i Antonio Correa
Lloc: Plaça Sant Domènec
Hora: 12 h
Durada: 50 minuts
Gratuït - Tots els públics
“Vintage Brothers” és un espectacle fresc, àgil i divertit, on la tècnica i l’humor es barregen constantment, recordant grans personatges del cinema i de l’humor en blanc i negre com Charles Chaplin Stan Laurel i Oliver Hardy, els Germans Marx...
Cia- CIRQUE EXALTÉ
Espectacle- “Furieuse Tendresse” amb Sara Desprez, Jonathan Charlet i Angelos Matsakis
Lloc: Plaça Major
Hora: 17 h
Durada: 45 minuts
Gratuït - Tots els públics
Tres exaltats surten a escena amb la mateixa passió que desprèn el rock salvatge i la poesia ardent del disc “Horses” de Patti Smith. En un esclat d’acrobàcies intenses, celebren la llibertat amb un fons de música rock. Cada segon és perfecte. Busquen el límit, la bellesa espontània de l’imprevist i flirtegen amb el risc. Un espectacle que connecta el circ multidisciplinar amb la cultura underground dels anys 60 i 70. Una peça estimulant que vol exprimir la intensitat de cada moment de la vida.
Cia- LA MEUTE
Espectacle- “78 Tours”, amb Thibaut Brignier, Mathieu Lagaillarde, Gabriel Soulard i Virginie Moy
Lloc: Plaça Europa
Hora: 18.30 h
Durada: 45 minuts
Gratuït - Tots els públics
La roda gira... La roda gira... La roda gira...
La roda de la mort és un objecte mític i estrany del circ tradicional per la seva grandària i el seu moviment circular, i està carregada de molts símbols. Es tracta d’explorar, amb el públic, aquesta dimensió totèmica. A través d’un ritual col·lectiu sense principi ni fi, un trànsit obsessiu i cíclic fet de plomes i fum, estranyes polifòniques, de muntanya ardent i sense paraules, confinament i alliberament, tres homes posseïdors exploren el significat de la vida i conviden a qüestionar-ho amb ells.
Cia- PSIRC
Espectacle- “El teu nom és HOR”, amb Adrià Montaña i Wajna Kahlert
Lloc: Sala gran Teatre Kursaal
Hora: 21 h
Durada: 70 minuts
Preu:8€
Edat recomanada a partir de 8 anys, amb la col·laboració: El GALLINER
“El teu nom és Hor”, a través de la mirada espectacular del circ i l’humor àcid, mostra una arqueologia de les relacions humanes i es manifesta en escena com un inventari de gestos i accions plenes de bellesa que van ser abandonades a la intempèrie dels temps.
L’espai escènic, el teatre o la carpa, pot ser la cova dels ancestres o el desordre d’un museu, emocions emmarcades i atrapades en la seva abstracció, lluny del sentir dels seus cossos reals. Però és al mateix temps un refugi, un garatge on assajar la vida amb alguns trastos quotidians com cables elèctrics, endolls, cadires, titelles inacabades, llums que il·luminen parets i objectes d’un interior passat de moda, restes d’una identitat diluïda en el cansament.
La consciència en Hor es multiplica, es fragmenta, està per tot arreu, desmembrada com un déu en desús, i, per recuperar els trossos d’aquest déu, l’espectacle s’articula al voltant del misteri de qui o què és Hor.
Diumenge 2 de setembre
TALLER de CIRC a càrrec de LaCrica
Lloc: Plaça Sant Domènec
Hora: de 10 h a 12 h
Gratuït – Obert a tothom
Els assistents podran experimentar les emocions del circ en un ambient lúdic i relaxat, enfilar-se a les teles aèries, posar a prova l’equilibri passant pel cable o damunt de la bola, ser uns autèntics trapezistes i vèncer la por, jugar amb els malabars i gaudir fent capitombes i acrobàcies als matalassos.
Cia- LA BELLA TOUR
Espectacle- “Circus Show”, amb Roi Borrellas i Guillermo Aranzana
Lloc: Plaça Sant Domènec
Hora: 12 h
Durada: 50 minuts
Gratuït - Tots els públics
Fa més de trenta anys van ser els reis de la pista. Els pallassos principals d’un dels millors circs del moment. Eren el número principal de l’espectacle. Ara ells són l’espectacle. Trenta anys després solament queden aquests dos pallassos. Ells fan tots els papers, acròbates, mossos de pista, equilibrista, domadors...
Cia- LA MEUTE
Espectacle- “78 Tours”, amb Thibaut Brignier, Mathieu Lagaillarde, Gabriel Soulard i Virginie Moy
Lloc: Plaça Europa
Hora: 17 h
Durada: 45 minuts
Gratuït - Tots els públics
La roda gira... La roda gira... La roda gira...
La roda de la mort és un objecte mític i estrany del circ tradicional per la seva grandària i el seu moviment circular, i està carregada de molts símbols. Es tracta d’explorar, amb el públic, aquesta dimensió totèmica. A través d’un ritual col·lectiu sense principi ni fi, un trànsit obsessiu i cíclic fet de plomes i fum, estranyes polifòniques, de muntanya ardent i sense paraules, confinament i alliberament, tres homes posseïdors exploren el significat de la vida i conviden a qüestionar-ho amb ells
Cia- D’IRQUE & FIEN
Espectacle- “Sol b”, amb Dirk Van Boxelaere i Fien Van Herwegen
Regidors escènics: Fill de Block i Nicolas Charpin
Lloc: Sala gran Teatre Kursaal
Hora: 19 h
Durada: 55 minuts
Preu: 8€
Tots els públics. Amb la col·laboració: El GALLINER
La Cie D'IRQUE & FIEN és un duo que comparteixen vida, art, pista amb una bona complicitat tant en l'asfalt com en la vida, que els permet crear espectacles de circ poètic dibuixant suaument l'ànima infantil .
Una parella que cerca, es perd, es troba, espera compartir la partició d'una vida en dos. Les seves parelles viatgen de lloc a lloc, des de trobades fins al coneixement, des de sorpreses momentals en reptes, reconeguts per a tots.
*Abonament per als dos espectacles en sala (PSIRC i d’IRQUE & FIEN) – 10€