Finalitzen obres de reurbanització del camí de la Gravera, que avui es reobre al trànsit de vehicles

Vint dies abans del termini marcat inicialment, avui es reobre al trànsit el camí de la Gravera, després de les obres de reurbanització, que han tingut un cost de 528.000 euros. El vial té l’amplada necessària per tenir dos carrils de circulació i una vorera ampla.


imagen

Avui obre el trànsit el camí de la Gravera de Manresa, després de les obres de reurbanització d’aquest vial, una reivindicació històrica del barri de la Mion-Puigberenguer, que ha permès dotar aquest vial de l’amplada necessària per tenir dos carrils de circulació i un recorregut per a vianants segur. Les obres van començar el 14 de maig i havien de durar quatre mesos, però finalment han finalitzat vint dies abans del previst. Mentre s’han dut a terme els treballs, el camí ha quedat tallat al trànsit rodat.

 

Aquest matí s’ha fet la  presentació de l’obra, amb l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el regidor d’Urbanisme i Llicències, Marc Aloy; el regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta; i els presidents de les AV Mion-Puigberenguer, Agapito López, i Plaça Catalunya, Ramon Caballol. També hi ha assistit Juan José Porcel, expresident de la Mion i que ha liderat durant molts anys la reivindicació del camí.

 

A partir de darrera hora d’aquesta tarda, el carrer quedarà obert al trànsit, tot i que s’hi mantindrà senyalització d’obres mentre es fan els darrers acabats. Demà dissabte es faran treballs de pintura, però s’hi mantindrà la circulació. Val dir que el servei especial per la Festa Major 2018 de Bus Nocturn, que comença aquest vespre, ja farà servir aquest vial. La línia 3 també recuperarà el seu recorregut habitual pel Camí de la Gravera, a partir de demà dissabte.


400 metres de nou carrer, amb més amplada de calçada i vorera

 

El projecte, que ha portat a terme Grup Mas, consisteix en la urbanització de 400 metres del Camí de la Gravera, entre el passatge Padró (al barri de la plaça Catalunya) i el carrer Saragossa (Mion-Puigberenguer) i ha permès dotar aquest vial de l’amplada per tenir dos carrils de circulació i un recorregut per a vianants segur, i permetre  connectar adequadament aquests dos barris de la ciutat. El projecte també ha inclòs la renovació i ampliació de les xarxes de clavegueram, de reg i d’aigua potable, que fins ara no estaven recollides.

 

El Camí de la Gravera era fins ara un vial amb nombrosos dèficits funcionals i de conservació. El projecte n’ha millorat la secció transversal, amb un encaix correcte entre la circulació rodada i per a vianants, i ha resolt la connexió entre l’espai públic i les finques privades adjacents.

 

El nou camí té una amplada total de 8 metres, dels quals 6 corresponen a la calçada, amb dos carrils de circulació de tres metres. El recorregut de vianants consisteix en una vorera d’1,5 metres d’amplada i se situa a la banda est del camí (en sentit pujada, a la dreta). Per la banda oest (pujant, banda esquerra) hi ha un espai de berma o protecció del talús de mig metre d’amplada.

 

El projecte ha tingut un pressupost total de 528.874,55 euros (IVA inclòs) que ja estat finançat per l’Ajuntament de Manresa i  Aigües de Manresa, que té la competència pel que fa a les xarxes d’aigua i clavegueram.

 

L’obra s’ha realitzat en dues fases, per tal de minimitzar les afectacions al veïnat. La primera fase incloïa l’àmbit comprès entre el passatge Padró (al barri de la plaça Catalunya) i el passatge Balsareny, inclòs aquest passatge. La segona fase comprenia l’àmbit entre el carrer Saragossa (al barri de la Mion) i la intersecció amb el passatge Balsareny.

 

En la presentació d’aquest matí, el regidor d’Urbanisme, Marc Aloy, ha recordat que les obres han permès que la calçada tingui una vorera adient, i “el gran guany ha estat la vorera, d’un metre i mig, que abans no existia, en un carrer molt transitat també per molts vianants”. El regidor ha remarcat que era important obrir abans de la Festa Major, per garantir la mobilitat durant aquests dies, i hi ha afegit un l’agraïment a l’empresa per haver dut a terme els treballs en un termini inferior al previst, i també per haver “minimitzar les afectacions als veïns, que s’han anat gestionant de manera correcta”.

 

Al seu torn, el regidor Jordi Serracanta ha destacat que tant aquesta obertura del camí de la Gravera com la de la via Sant Ignasi, que també es reobre avui parcialment al trànsit, “anem recuperant la normalitat a la ciutat en temes de mobilitat”, però amb el guany afegit que els carrers es reobren “amb una millor de l’espai públic molt significativa, amb carrers nous, més segurs i facilitadors de la circulació tant per a vianants com per a vehicles”. El regidor ha explicat que “som conscients que hem tingut una primavera i estiu complicats, amb afectacions importants, i agraïm la paciència dels veïns de la Mion i la plaça Catalunya, que han patit les complicacions que sempre comporten les obres, uns problemes molestos però que són un mal necessari per obtenir millores”.

 

Serracanta ha volgut reforçar el concepte que “estem parlat d’un camí escolar, de manera que aquesta vorera és més important del que pensem, amb un trànsit de veïns però sobretot de nens i pares. Fins ara no teníem aquesta segregació entre vorera i calçada, era un espai no adequat per poder-hi transitar, sobretot a peu”.

 

Per la seva banda, Agapito López, president de l’AV Mion-Puigberenguer, ha afirmat que “avui és un dia molt feliç. Hi haurà dos barris històrics més units encara. Cal agrair la feina a l’Ajuntament i l’empresa que ha fet les obres, i d’una manera molt especial l’anterior president, Juan José Porcel, qui ha liderat la reivindicació durant molts anys”. El mateix Porcel ha qualificat d’”històric” el dia d’avui. “Fa molts anys, des de 1974, que s’està lluitant per millorar aquest camí, per eliminar el perill que representava la situació anterior, i per tant ja era hora”. Porcel ha explicat que és la fita més important dels últims anys al barri, ja que “garanteix la seguretat i evita la possibilitat d’accidents”, i per aquest motiu ha volgut fer un agraïment molt especial a l’Ajuntament i personalment a l’alcalde per haver fet possible aquesta obra.

 

L’alcalde Valentí Junyent també s’ha felicitat per l’estrena del nou vial i ha recordat també els anys en què ha estat reivindicada aquesta millora. “Encara que hagi trigat, finalment estem satisfets que es pugui posar en funcionament. Feia falta i la ciutat necessita ser més compacta. Els barris no poden viure d’esquena. Cada cop hi ha més mobilitat i interconnexió, i per tant millores com aquesta són necessàries”. L’alcalde ha reconegut la feina i la perseverància de Juan José Porcel durant aquests anys i ha agafat el compromís de fer una inauguració oberta als veïns. També ha recordat que, en espais públics de la ciutat, s’invertiran fins al 31 de desembre 9 milions d’euros, “i hem passat anys amb una inversió de només 400.000 euros. Tenint en compte que només aquest carrer ja ha costat 528.000 euros”.

Documents relacionats

  • imagen