Del 3 al 7 de setembre la Setmana de Jocs al Carrer tornarà a ocupar els carrers i places del Centre Històric. Enguany renova la seva imatge amb l’objectiu de convidar a la gent a aturar-se i jugar
Ja està tot a punt per a una nova edició de la Setmana de Jocs al Carrer, que aquest any arriba a la 16a edició i tindrà lloc del 3 al 7 de setembre.
Enguany la Setmana de Jocs al Carrer es posarà en marxa amb una activitat inicial que es farà el dilluns, 3 de setembre, a la Plaça Sant Domènec, de 2/4 de 6 a 2/4 de 9 de la tarda. Consistirà en una escampada de jocs (d’habilitat, de paciència, de sort, de punteria, de competició, de càlcul...) que anirà a càrrec de la Companyia Toc Toc Jocs i té la peculiaritat de què tots els jocs estan fets a partir de portes de fusta reciclades.
El mateix dilluns també s’iniciaran les Nits de Joc, que s’allargaran fins el divendres, 7 de setembre. Es faran a la Plaça Major de les 10 fins a 2/4 d’1 de la nit. Aquesta activitat estarà dinamitzada pels membres del Club del Joc del CAE i les persones participants podran escollir entre més d’un centenar de jocs de taula. Els membres del Club del Joc podran orientar en aquesta tria i, si convé, ensenyaran a jugar al joc escollit. Per participar-hi és imprescindible tenir més de 14 anys. També hi podran participar infants menors, sempre que juguin amb els seus pares.
Del dimarts 4, fins el divendres, 7 de setembre, hi haurà 8 espais que acolliran jocs en l’horari de 2/4 de 6 a 2/4 de 9 de la tarda. D’aquests espais, n’hi ha 6 que repeteixen respecte de l’any anterior -la Plaça Major amb jocs infantils; la plaça Sant Domènec, amb jocs de taula; Kapla a la Plana de l’Om; jocs cooperatius i d’habilitat a la Plaça de la Música; jocs de construcció a la Plaça de la Mel i jocs de consola al Casal de Joves La Kampana- i se n’incorporen dos de nous: la plaça del mercat i el nou espai urbà del carrer Barreres. La plaça del Mercat de Puigmercadal acollirà un espai de joc simbòlic centrat en els aliments –amb parades d’aliments, cuines i altres activitats relacionades amb el menjar- i al nou espai del carrer Barreres s’hi podrà jugar a jocs populars i tradicionals.
Al llarg de la setmana també hi haurà dues activitats paral·leles als jocs. La primera, serà una gimcana d’enigmes, on a partir de les informacions que es podran trobar als plafons informatius de les 8 places de joc, caldrà desxifrar una adreça electrònica. Les persones que ho aconsegueixin hauran d’enviar-hi un missatge abans d’acabar la Setmana de Jocs amb les seves dades de contacte i entre tots els missatges rebuts es farà un sorteig de jocs. La segona, serà un concurs fotogràfic. La fotografia de la Setmana de Jocs al Carrer penjada a Instagram amb l’etiqueta #JocsAlCarrerManresa que el dia 15 de setembre tingui més “m’agrada” obtindrà un premi.
Aquest migdia s’ha fet la presentació a càrrec de la regidora de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; el director del CAE, Ignasi Muncunill; el monitor- educador d’Ampans Francesc Navarro; i Gisela Racero, de la Ludoteca Ludugurus.
La regidora de Cultura i Joventut, Anna Crespo, ha afirmat que “la celebració de la Setmana de Jocs al Carrer serveix per retrobar-se després de la Festa Major i d’aquesta manera donar una continuïtat a diferents actes i tallers abans que comenci el nou curs acadèmic”.
Nasi Muncunill ha assenyalat que una de les novetats d’aquesta edició és la renovació de la seva imatge amb una triple finalitat; “la de convidar a la gent a aturar-se a participar i jugar, la de projectar una setmana de jocs més generalista que es desvinculi d’una activitat exclusivament infantil, i per crear un element gràfic identificatiu permanent”. També ha afegit que “a partir d’aquesta edició es vol reforçar l’etiqueta de Manresa”, ja que la Setmana de Jocs al Carrer també es realitza en altres pobles i ciutats. Finalment, ha volgut agrair a totes aquelles entitats i persones, en especial a l’Ajuntament de Manresa, per fer possible que any rere any es pugui celebrar la Setmana de Jocs al Carrer.
Al seu torn, Francesc Navarro ha agraït al CAE la confiança que diposita en la Fundació Ampans, ja que a part dels 8 anys que porta participant a la Setmana de Jocs al Carrer, també col·laboren junts en altres projectes al llarg del curs acadèmic amb la finalitat de què “Manresa sigui una ciutat integradora, acollidora i on les etiquetes puguin desaparèixer”.
Per la seva part, Gisela Racero s’ha mostrat satisfeta de poder-hi tornar a participar perquè “és una bona eina per donar a conèixer el servei de la Ludoteca i les tasques que s’hi realitzen”.
Amb el pas dels anys s’ha pogut constatar que la Setmana de Jocs ha esdevingut una activitat de referència en el calendari festiu i lúdic de la ciutat. En tots aquests anys, la Setmana ha crescut i ha anat incorporant diferents elements que l’han transformat en una activitat transversal, educadora i d’inclusió i cohesió social. La Setmana de Jocs al Carrer segueix tenint com a objectius els que ja es va marcar en la primera edició, l’any 2003: animar a tothom a jugar, sense que importi l’edat; donar a conèixer i dignificar el joc com a un instrument educatiu, com a un element cultural i com una alternativa d’oci per a totes les edats i, finalment, reivindicar temps i espais per al joc, sobretot en els espais públics –carrers i places-.
Des del CAE es calcula que l’any passat, més de 5.500 persones varen participar en aquesta activitat. La programació completa es pot trobar al web del CAE (www.cae.cat) i també se’n podrà fer un seguiment més detallat a les xarxes socials Twitter, Facebook i Instagram, al compte @caemanresa o amb l’etiqueta #JocsAlCarrerManresa.
A més a més, el CAE aconsegueix cada any que més entitats, i col·lectius s’impliquin en la seva organització i execució. Enguany s’hi ha incorporat el Mercat de Puigmercadal –impulsant l’espai de joc simbòlic dels aliments- i el LAB 0_6 de la Universitat de Manresa -que amb el seu LAB sobre rodes se sumarà a les activitats infantils de la Plaça Major-. A aquestes col·laboracions cal sumar-hi les que ja s’han vingut fent en edicions anteriors: la botiga Abacus Manresa –amb cessió de materials-; la Fundació Ampans i l’Institut Guillem Catà –amb la incorporació dels seus usuaris i alumnes en pràctiques, respectivament, en els equips dinamitzadors-; la Ludoteca Ludugurus –que dinamitza la plaça de la Mel, just al davant de les seves instal·lacions-; el Casal de Joves la Kampana –que enguany organitza els jocs de consola- i Dominique Dumeste (Ludambule) i Mateu Comellas, que un any més seran presents aportant els seus jocs i la seva expertesa lúdica.
La Setmana de Jocs al Carrer està organitzada pel CAE i té el suport de l’Ajuntament de Manresa, la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i la Fundació La Xarranca.
Més informació en aquest dossier de premsa