L’espectacle multidisciplinari forma part de la programació de Manresa Capital de la Cultura Catalana 2018 i tindrà lloc els dies 21 i 22 de setembre a càrrec de la companyia La Baldufa
Manresa, en el marc de la programació de la capitalitat cultural 2018, ha presentat avui “Mon pare és un ogre”, un muntatge teatral multidisciplinari que es representarà els dies 21 i 22 de setembre en tres sessions: una per alumnes de secundària, una altra oberta al públic en general (totes dues al teatre Conservatori), i una tercera al centre penitenciari Els Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada).
L’obra ha estat presentada al Centre Cultural el Casino per la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; pel director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluis Cerarols; i per Carles Pijuan, membre de la companyia La Baldufa, autors de l’obra.
Espectacle per a espectadors i espectadores a partir de 8 anys
“Mon pare és un ogre” és un espectacle per a tots els públics, recomanat per a majors de 8 anys, que tracta sobre el bé i el mal i que transcorre dins d’una cel·la.
La proposta teatral explica la història d’un home adult, en Miquel, que ha crescut sense el seu pare, que s’ha passat gairebé tota la vida tancat a la presó. Qui és en realitat aquest ésser monstruós que tothom anomena “l’Ogre”? Ho descobrirà el dia que un antic company de cel·la el vingui a visitar amb una carta del seu pare. En llegir aquesta carta, en Miquel descobrirà que aquell monstre solitari i fosc, aquell Ogre, no ha deixat de ser en cap moment un ésser humà gràcies a l’amor sense límits que encara experimenta pel seu fill. El bé i el mal, especialment la maldat dels bons i la bondat dels dolents, i també el càstig, la culpa, la solidaritat i la justícia són temes d’un muntatge que porta l’esperança al país dels ogres. I és que aquest Ogre terrible té una cara tendra i ens la deixarà veure des de la petita cel·la on s’apilen les ombres i les alegries, els recels i l’amistat, la solidaritat i l’amor.
Tot forma part d’un muntatge teatral multidisciplinari, ple d’històries i aventures que els protagonistes viuen en la seva imaginació, i que ens demostra que tots som Jekyll i Hyde a la vegada. Sí, potser el contacte amb la cara més ombrívola de la societat ens taca i intoxica, però aquest espectacle posa l’accent en la resistència de l’ésser humà a deixar-se endur per la cara més sinistra de l’existència i constitueix, per tant, un cant a l’esperança fet d’emocions i sentiments.
“Mon pare és un ogre” compta amb el suport del Forum Nice Nord, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya i l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM) del Ministerio de Cultura.
En la presentació d’aquest migdia, la regidora de Cultura, Anna Crespo, s’ha referit al pont, font d’inspiració de la Capital Cultural, que és més adequat que mai per a aquest projecte, ja que “creem un pont cap a l’interior del centre penitenciari, ens apropem a la població que està privada de llibertat, i mirem d’acostar dos mons paral·lels i sovint massa desconeguts”. La regidora ha manifestat que la representació de l’obra és una manera de fer més estrets els vincles amb el món de la presó, i ha considerat que aquest projecte és “un exemple d’exercici de la capitalitat”, que “esperem que es pugui desenvolupar amb la pau i el respecte que es mereix”.
Al seu torn, Lluís Cerarols, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, ha manifestat la satisfacció del seu departament per poder donar suport a aquest projecte, i ha reiterat que és una bocana ocasió per bastir ponts “entre la societat solidària i les persones que per algun motiu són a la presó”. Cerarols ha afirmat que es tracta d’una “bona reflexió sobre què comporta estar privat de llibertat, pels motius que sigui”, i ha fet referència a la situació dels presos polítics, assegurant que “els motius d’alguns empresonaments no tenen justificació”.
Carles Pijuan, de la companyia la Baldufa, ha explicat el contingut de l’obra , que té “diverses capes de lectura”, de manera que els petits es poden quedar amb la història que explica, i el públic adult extreure’n “alguna cosa per endur-se cap a casa”. Pijuan ha explicat que es van fer assajos i una representació del muntatge a la presó de Ponent, un exercici “que va ser molt interessant, intens i emocionant, especialment pel fet que es va fer amb persos i les seves famílies” i que va servir per “adonar-nos que l’obra reflecteix força els sentiments que es viuen a la presó, amb moments més durs, altres fins i tot còmics, en un lloc on el pas del temps és molt diferent que a l’exterior”. El component de la Baldufa també ha explicat que el projecte va néixer fa mesos, abans de l’empresonament dels polítics independentistes i membres d’entitats sobiranistes i, si bé l’estrena a Perpinyà va coincidir amb el tancament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, “una casualitat impactant”, el projecte no té cap vinculació amb l’actual situació política.
Fitxa artística
- Durada: 50 minuts
- Autoria: Jokin Oregi, La Baldufa (Enric Blasi, Emiliano Pardo i Carles Pijuan)
- Direcció: Jokin Oregi
- Música: Óscar Roig
- Interpretació:
- Ogre: Carles Pijuan o Emiliano Pardo
- Joan: Emiliano Pardo o Enric Blasi
- Producció: Enric Blasi, Emiliano Pardo i Amàlia Atmetlló
Sessions previstes
- Divendres 21 de setembre, a les 15 h, al Teatre Conservatori. Adreçada al públic d’instituts de Manresa.
- Divendres 21 de setembre, a les 18 h, al Teatre Conservatori. Sessió oberta per a tothom. Posteriorment es farà un fòrum de debat amb els actors i representants del centre penitenciari Lledoners.
- Dissabte 22 de setembre, a les 17 h, al Centre Penitenciari Lledoners. Sessió per a interns acompanyats de familiars.
En dies posteriors, actors i representants de Lledoners també visitaran els alumnes dels instituts que hagin vist la representació, per fer un fòrum de debat a l’aula i continuar el debat a l’entorn del muntatge.
Companyia de Comediants La Baldufa
La Companyia de Comediants La Baldufa neix a Lleida l’any 1996. Els objectius principals de la companyia són oferir espectacles d’alta qualitat artística; crear espectacles multidisciplinaris, utilitzant el màxim de recursos teatrals; oferir espectacles per a tots els públics però majoritàriament per al públic infantil; i crear espectacles ideològicament compromesos amb els valors de solidaritat, tolerància i respecte.
La companyia ha estat present en molts teatres i festivals catalans i de l’estat espanyol, com per exemple: Teatre Nacional de Catalunya, Gran Teatre del Liceu, Teatralia de Madrid, Festival Internacional de Teatro de Getafe, Festival Internacional de Pallassos Charlie Rivel de Cornellà, Fira de titelles de Lleida, Mostra Internacional de Titelles de la Vall d’Albaida, Mostra de Teatre Reclam de Castelló, Fiestas del Pilar de Saragossa, Festa de La Mercè de Barcelona, entre altres.
La Baldufa també ha estat present en nombrosos festivals europeus a França, Itàlia, Alemanya, Anglaterra, Portugal, Bèlgica, Hongria, Països Baixos, Àustria, Dinamarca, Polònia, Finlàndia, Noruega, Luxemburg, Romania, Suïssa i Irlanda del Nord. Fora del continent europeu ha estat a Mèxic, Xina, Costa Rica i Xile.
Actualment i des de 2008 La Baldufa organitza el Festival Esbaiola’t a les Valls d’Àneu, un festival teatre al carrer i per a tots els públics als Pirineus.