Agustí Perramon i Prunés, distingit amb el premi del Consell de la Gent Gran de Manresa

El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa es va omplir ahir per celebrar l’acte institucional del Dia Internacional de la Gent Gran de Manresa i l’arrencada de les Aules de la Gent Gran del curs 2018-2019. L’acte es va completar amb una conferència plena d’optimisme i simpatia de la dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés.

 

imagen

Presidit per l’alcalde de Manresa, el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa va acollir ahir al vespre l’acte institucional que suposa l’arrencada del programa del Dia Internacional de la Gent Gran i el tret de sortida del nou curs de les Aules per a la Gent Gran. Durant l’acte es va lliurar la quarta edició del Premi del Consell Municipal de la Gent Gran, que aquest any s’ha concedit a l’activista social i cultural Agustí Perramon i Prunés.

 

L’acte d’enguany va comptar amb l’assistència  i participació de representants institucionals i de les entitats manresanes que treballen pel foment de l’envelliment actiu, i amb una convidada molt especial, la dibuixant i ninotaire catalana Pilarín Bayés, que va oferir una xerrada plena d’optimisme i simpatia, una intervenció realitzada amb el suport d’il·lustracions fetes per ella mateixa.

 

L’acte es va iniciar amb el parlament de Fina Dordal, presidenta de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa, qui va presentar Pilarín Bayés com una dona “que ha publicat gairebé mil llibres, alguns traduïts a vuit idiomes. L’originalitat és la seva matèria primera i és fruït de la personalitat d’una dona que és com els seus dibuixos: pletòrica, divertida, alegre, culta, seriosa, imaginativa, sociable, múrria, entremaliada i apassionada per l’art i la història; va per la vida amb els ulls oberts i les antenes desplegades, i sempre mostra un sentit positiu de la vida”. Pel que a l’inici de les aules i tallers de la Gent Gran, Dordal va  recordar que aquesta oferta formativa compta amb la participació de 18 entitats de la ciutat.

 

A continuació va intervenir la regidora de Gent Gran de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, la qual va valorar la importància del Dia Internacional de la Gent  Gran “per reconèixer la tasca de les persones grans en la construcció de la societat; per transmetre una imatge real i positiva de l’envelliment, per impulsar la participació i l’associacionisme dins aquest col·lectiu i principalment fomentar un envelliment actiu i saludable”.

 

Rosich va informar que la programació del Dia Internacional, elaborada “amb la complicitat de la regidoria i del Consell Municipal, permet incrementar un aspecte molt important per nosaltres, com és la seva visibilitat formant part molt activa de la societat”. La regidora va afegir que “com deia Betty Friedan (escriptora i feminista nord-americana): l’envelliment no és la joventut perduda, sinó una etapa d’oportunitat i força. No és tan important quants anys es tenen sinó  com et sents”.

 

Pilarín Bayes:  "La jubilació ha der ser temps de pau i d’activitat"

 

Seguidament,  Pilarín Bayés va prendre la paraula per pronunciar una conferència titulada “la meva vida”, que va il·lustrar amb dibuixos fets per ella mateixa. La Pilarín va considerar que durant la jubilació “disposem del temps que abans no teníem per fer allò que potser ens hauria agradat però no teníem temps de fer” i va explicar que ella mateixa també és alumna d’aules per a gent gran”. La il·lustradora va remarcar que la paraula “jubilació” ve del llatí “jubilatio”, que vol dir alegria, i va afirmar que “ha de ser temps de pau i d’activitat, tanta com puguem però dins d’uns límits. No podem córrer tant com érem joves però sabem més quin món volem”. D’entre els valors de la gent gran va esmentar “la saviesa que ens dona l’edat, i que també ens proporciona un  escepticisme  sovint necessari”. Va esmentar la necessitat de ser tolerants: “sabem que els nens són moguts, els joves són rebels, els adults egoistes... Nosaltres ja hem passat per aquestes edats, hem de tenir condescendència i entendre’ls”, i també “tenir serenitat i afrontar el que queda de vida sense por: tenim la seguretat que el gruix d’activitats de la vida ja l’hem fet”.

 

La Pilarín va esmentar que troba rellevant la implicació política de la gent gran d’avui (“no m’imagino la meva àvia anant a manifestacions, i ara no parem!”) i va afirmar que l’important és “no perdre l’amor: a la família, als companys...”, perquè “ens hem fet grans i tenim arrugues a la pell, però no al cor. Aprofitem aquest temps en què ja no tenim pressa, no ens hem de cuidar de fer diners, de cuidar fills... és hora de fer un balanç amable de la vida”.

 

 

Valentí Junyent: “Cal continuar treballant per oferir més serveis a la gent gran”

 

En acabar la xerrada, Enric Roca, secretari del Consell de la Gent Gran va donar a conèixer el veredicte del jurat del guanyador de la quarta edició del Premi que atorga el  Consell de la Gent Gran, i que va recaure amb Agustí Perramon,  un guardó que reconeix públicament la trajectòria de persones grans que hagin destacat per la seva dedicació al desenvolupament social i comunitari de la ciutat de Manresa.

 

L’alcalde de Manresa, després de lliurar el premi a Agustí Perramon, i escoltar les paraules emocionades d’agraïment del guardonat, va fer el parlament de cloenda afirmant que “ fer-se gran vol dir que no hem marxat del món quan érem joves, i això d’entrada ja és una bona notícia”. Junyent va recordar que “som la cinquena ciutat de més de 50.000 habitants amb un percentatge més gran de població de més de 65 anys i que, pel que fa a les persones de més de 85 anys, som la ciutat catalana amb un índex més elevat, tot i que en tots dos casos, no estem especialment per damunt de la mitjana, cada cop estem més en la línia de la majoria de ciutats”.

 

Per a l’alcalde “n’hem de ser conscients a nivell de ciutat i de país. Cal treballar des de les institucions per tal que hi hagi més serveis per al vostre col·lectiu, perquè les ciutats estiguin preparades”. En aquest sentit, Junyent va recordar que “Manresa som fa anys Ciutat Amiga de la gent gran i treballem de manera transversal en aquest aspecte, però queda camp per córrer i hem de seguir treballant”.

 

Junyent, recordant la conferència realitzada la setmana passada a Manresa pel doctor Miquel Vilardell, va subratllar que “l’envelliment ens afecta globalment, com a societat, però també a tots i cadascun de nosaltres individualment, que tenim molt a fer-hi” i va animar “a mantenir-nos actius, ser solidaris i sobretot tenir projectes”.

 

L’alcalde va esmentar la Pilarín Bayés com exemple de vida,  plena d’activitat; al premiat Agustí Perramon, a qui va felicitar per un premi “totalment merescut, per tota una vida dedicada a l’activisme social i la seva solidaritat amb la gent del seu barri, les Escodines”; i la Coordinadora de Jubilats “per la seva activitat infatigable a favor de la gent gran”.

      

 

Agustí Perramon, premiat per la seva trajectòria

 

Agustí Perramon és el guanyador del quart Premi del Consell de la Gent Gran de Manresa. Aquest guardó de caràcter anual té l’objectiu de reconèixer públicament la trajectòria de persones grans que hagin destacat per la seva dedicació al desenvolupament social i comunitari de la ciutat. Es tracta d’un premi que no té dotació econòmica, si no és un reconeixement honorífic a la persona a qui se li valoren els mèrits obtinguts.

 

Agustí Perramon Prunés, va néixer a Manresa el dia 1 del mes de març del any 1934, tenint en l’actualitat 84 anys.  Activista cívic i cultural. Vinculat als moviments parroquials de base, va ser un dels fundadors de l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri de les Escodines, que ha presidit al llarg de vint anys. Durant la seva etapa al capdavant de l’entitat el barri aconseguí un pla comunitari i començà a desplegar diferents serveis de proximitat (Punt Net, Punt d’Atenció, Pol de Cultura...).

 

En l’any 2005, una vegada deixada la responsabilitat presidencial de l’Associació de Veïns i Veïnes de les Escodines, continua treballant pel barri, sent vocal de l’actual junta com a president del Club de Jubilats de les Escodines, amb propòsit de donar una empenta a la tasca de la gent gran del barri. El  Club de Jubilats de les Escodines acaba de celebrar el 25è  Aniversari.

 

El 2007, l’Ajuntament de Manresa va reconèixer la seva tasca de voluntariat al llarg de tots aquest anys, donant-li la Medalla de la Ciutat de Manresa.

 

Ha estat membre del Consell de Districte; representant a Fòrum de la FAVM i membre Consell Municipal de la Gent gran de Manresa. Ha donat suport constant i continuat a Ramon Estrada i Jaume Perramon, per tenir una Biblioteca Veïnal al barri.

 

Dins del Consell Municipal de la Gent gran de Manresa, ha participat activitat en la Comissió Permanent, implicant-se directament amb els diversos projectes que s’han desenvolupat durant els darrers anys.

 

El jurat d’aquesta edició que ha premiat Agustí Perramon estava format per: Joan Cals Torras (Consell de la Gent gran);  Jordi Masfret Costa (Consell de la Gent gran); Sussi Garcia Soldevila (Consell de la Gent gran); Francesc Vergés Prat (Junta del casal de la gent gran de Manresa);  Victor Feliu Ferrer (sindicat de pensionistes de CCOO); Maria Segalès Vila (Associació viure i conviure); Enric Roca Carrió (tècnic de gent gran que actua com a secretari); i  Mercè Rosich Vilaró (Regidora de Cohesió Social, Sanitat i Gent gran).

 

 

Guanyadors edicions anteriors

 

Joan Cals Torres (2015)

Pepita Subirana Badia (2016)

Jordi Masfret Costa (2017)

Documents relacionats

  • imagen