Les jornades, que van tenir lloc del 3 al 5 d’octubre, tenien l’objectiu de compartir experiències i avançar conjuntament en polítiques culturals innovadores que ajudin a projectar la imatge de ciutat i a plantejar projectes europeus compartits en el sector de la cultura i del branding urbà.
Coincidint amb la Fira Mediterrània, la capital del Bages va acollir una trobada del Grup de Treball de Cultura de la xarxa europea de ciutats mitjanes Eurotowns, organitzada per les regidories de Projecció de Ciutat i Festes i de Cultura de l’Ajuntament de Manresa i per la ciutat holandesa de Schiedam, que lidera aquest grup de treball.
Sota el nom de “Màrqueting de ciutat i sector creatiu i cultural: reptes per als models de governança i la imatge de ciutat”, les jornades tenien l’objectiu de compartir experiències i avançar conjuntament en polítiques culturals innovadores que ajudin a projectar la imatge de ciutat i a plantejar projectes europeus compartits en el sector de la cultura i del branding urbà.
A la trobada, que es celebra dos o tres cops l’any de forma alternada a les diverses ciutats de la xarxa que formen part del grup de cultura, hi van presents una vintena de representants de les ciutats sueques de Halmstad i Varberg, les holandeses de Schiedam i Haarlem, la belga Hasselt, la italiana Reggio Emilia, l’alemanya Detmold i les catalanes Girona i Manresa, que feia d’amfitriona.
Durant els tres dies que van durar les jornades, els assistents van poder conèixer, de la mà de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, alguns dels aspectes més destacats de Manresa com a Capital de la Cultura Catalana 2018 i de la Fira Mediterrània, que es va celebrar aquell mateix cap de setmana. També van ser rebuts per l’alcalde, Valentí Junyent. D’altra banda, van participar en diferents sessions de treball al Centre Cultural el Casino, van fer una visita comentada al Teatre Kursaal, una recepció a la Llotja Professional de la Fira Mediterrània, i van poder assistir a l’espectacle inaugural que es feia a l’interior de la Basílica de la Seu. Per finalitzar la seva estada a la capital del Bages, van fer una visita a un celler de la ciutat.
Manresa forma part de la xarxa Eurotowns des del 2003 i participa activament al Grup de Treball de Cultura des de fa un parell d’anys. Gràcies a la xarxa, representants tècnics i polítics de l’Ajuntament de Manresa han compartit i conegut de primera mà experiències i bones pràctiques en àmbits municipals tan diversos com la mobilitat, la innovació i l’economia del coneixement, la cultura i el turisme i, en alguns casos, fins i tot s’ha treballat conjuntament en projectes europeus.
Fa poc més d’un any, es va crear en el si de la xarxa un grup específic d’Estratègia Política per tal que les ciutats mitjanes que en formen part puguin incidir més eficaçment de forma conjunta en la política europea i en les decisions que es prenen a Brussel·les. Manresa forma part d’aquest grup amb la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas, com a representant.