Demà, el Museu de la Tècnica de Manresa acollirà unes jornades tècniques a l’entorn de la fàbrica dels Panyos

200 anys dels Panyos símbol de la revolució industrial”, és el nom de la trobada  que es durà a terme al llarg del matí i en la qual arquitectes i historiadors explicaran la importància de la fàbrica en la revolució industrial catalana. Es comptarà amb la presència de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; i de la directora general de la Direcció General del Patrimoni, Elsa Ibar; entre d’altres.

imagen

Demà, divendres 19 d’octubre, es portarà a terme al Museu de la Tècnica de Manresa les jornades tècniques “200 anys dels Panyos símbol de la revolució industrial”. Al llarg del matí s’impartiran nou ponències, a càrrec d’historiadors i arquitectes, per explicar la importància de la fàbrica en la revolució industrial catalana.

 

La trobada s’inaugurarà a les 9 del matí amb les salutacions de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la directora general de la Direcció General del Patrimoni, Elsa Ibar; la regidora de Cultura, Anna Crespo; el vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia i president de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i Arqueologia Industrial de Catalunya, Josep Alabern; i la directora del Museu de la Tècnica de Manresa, Alba Subirana.

 

Després dels parlaments inicials es duran a terme les xerrades sobre aspectes tècnics i històrics dels Panyos i la seva contextualització. L’acte finalitzarà amb una visita guiada a la fàbrica a les 16.30 h.

 

Programa de ponències

 

9.30 h. “Edificis referents de la revolució industrial a Catalunya”, a càrrec d’Antoni Vilanova (AADIPA)

 

10.05 h. “La singularitat de la revolució industrial a Catalunya”, a càrrec de Josep Ignasi Oms (AMCTAIC)

 

10.40 h. “El pla director de la fàbrica dels Panyos”, a càrrec de Lluis Piqué i Joan Escalé (A9 Serveis d’Arquitectura)

 

11.55 h. “La fàbrica de filats d’El Papiol” del 1831 y fàbrica “Ferrer i Mora” de Molins de Rei” de 1858, a càrrec d’ Eusebi Casanellas

 

12.20 h. “De Can Miralda a Hilados de Estambre del Alto Llobregat”, a càrrec de Rosa Serra

 

12.55 h. “Els orígens i els inicis de la fàbrica dels Panyos de Manresa”, a càrrec d’Àngels Solà

 

15.30 h. “Per què es va construir la primera fàbrica de “panyos” a Manresa?”, a càrrec de Lluís Virós (CEB)

 

Els organitzadors són: Parc de la Sèquia,  Ajuntament de Manresa - ManresaCCC 2018, AMCTAIC, Col·legi d’Arquitectes-Demarcació de les Comarques Centrals, Col·legi d’Enginyers Industrials-Demarcació Catalunya Central, Centre d’Estudis del Bages, Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, AADIPA, Fundació Turisme i Fires de Manresa.

Documents relacionats

  • imagen