L’Ajuntament de Manresa i Endesa acorden modificar el POUM per transformar l’entorn de l’Anònima en un gran espai públic en ple Centre Històric

L’acord, que es portarà al Ple Municipal del proper 15 de novembre per a la seva aprovació, permetrà disposar d’un espai lliure d’aproximadament 4.500 metres quadrats, equivalent a dues vegades la plaça Sant Domènec. Aquest acord s’haurà de traduir en una modificació del POUM, la tramitació del qual es podria iniciar aquest mateix mes de desembre.


imagen

L’Ajuntament de Manresa ha acordat amb Endesa un conveni que permetrà guanyar molt més espai públic del que estava planificat a l’entorn de l’edifici de l’Anònima. L’acord preveu la reducció d’aproximadament 3.700 metres de sostre edificable i crearà un nou espai obert als carrers adjacents, en una zona densament edificada i amb manca d’espais públics.

 

L’àmbit objecte de la modificació està constituït per tres finques, incloses a l’illa de cases formada pels carrers Puigterrà de Dalt, Sant Salvador, Llussà i Hospital. Dues de les finques són propietat d’Endesa Distribució Elèctrica. La tercera és de l’Ajuntament de Manresa.

 

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el regidor d’Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, presenten aquest matí el conveni, que es traduirà en una modificació del POUM i que es portarà a aprovació al Ple Municipal del 15 de novembre. A la roda de premsa també hi han assistit Maria Àngels Clotet i Ricard Torres, caps de servei de l’àrea de Territori.

 

El POUM de Manresa preveia per aquest àmbit una ordenació en illa tancada, comunicada amb els carrers adjacents a través de dos passos oberts, mantenint l’edifici històric de la Companyia Anònima Manresana d’Electricitat, actualment qualificat com a equipament i que va ser seu de les instal·lacions d’Endesa fins el 2014, quan la companyia es va traslladar a les noves dependències situades a l’edifici modernista de la Catalana. Des d’aleshores, l’edifici, construït el 1883 sota la direcció de l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa i que està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, és de propietat municipal.

 

La modificació que es proposa significarà la reducció de l’entorn de 3.700 metres quadrats de sostre edificable i la redistribució de les finques de l’Ajuntament i Endesa, i té per objectiu la creació d’un gran espai d’ús públic a l’entorn de l’edifici de l’Anònima i obert als carrers adjacents, en una de les zones més denses de la ciutat i més mancades d’espais lliures de la ciutat.

 

L’Ajuntament ha vist l’oportunitat de modificar el planejament d’aquest àmbit, pendent de transformació, amb  la voluntat l’esponjament l’entorn de l’antiga seu de la Companyia Anònima Manresana d’Electricitat, situada en un punt del Centre Històric de la ciutat amb alta densitat edificatòria. La intenció és crear un gran espai lliure que millori l’equipament de l’Anònima i  els nous espais lliures, i permetrà donar a l’edifici històric una major presència i visibilitat. També es vol millorar l’encaix de les noves edificacions i garantir l’execució de l’aparcament actualment previst en el subsòl.

 

En base a aquests objectius, l’Ajuntament de Manresa ha plantejat una proposta de nova ordenació que es concretarà amb una modificació puntual del POUM, que permetrà la reducció de l’edificabilitat en aproximadament 3.700 m2, dels 9.227 m2 que preveu el planejament actual. Aquesta reducció permetrà un increment de l’espai públic de més de 1.200 m2, que se sumaran als espais d’ús públic ja previstos en l’anterior planejament i que permeten una superfície total d’ús públic d’uns 4.500 m2.

 

Aquesta proposta de nova ordenació, a banda de generar un nou espai públic en ple Centre Històric, millorarà substancialment la qualitat de l’edificació privada prevista.

 

En el conveni, l’Ajuntament i Endesa estableixen un acord de compravenda de les finques que suposarà una aportació d’aproximadament 265.000 euros per part de l’Ajuntament.

 

El conveni amb Endesa es portarà al Ple Municipal del 15 de novembre per a la seva aprovació inicial. A partir d’aquesta aprovació, s’iniciaran els tràmits per a la modificació puntual del POUM. El conjunt d’aquesta operació podria estar completada abans d’acabar el 2019.

 

Aquest acord arriba després de més d’un any d’intenses negociacions entre l’Ajuntament i la companyia elèctrica, propietària de bona part del sòl, i s’emmarca en la voluntat de proposar mecanismes per a la revitalització del Centre Històric, la rehabilitació física i funcional, la reducció de l’alt percentatge d’edificis buits i degradats del barri i la recuperació de l’activitat econòmica. A més es tracta d’una oportunitat única per dotar aquesta zona de la ciutat d’un gran espai lliure ja que és una de les poques zones importants del barri pendents de transformar.

 

En la roda de premsa d’aquest matí, l’alcalde de Manresa ha assenyalat que l’acord forma part del conjunt de mesures impulsades pel govern municipal amb l’objectiu d’assolir la revitalització del Centre Històric, entre les quals la millora d’equipaments (Museu Comarcal, Mercat de Puigmercadal), l’aprofitament d’edificis en desús (com ara la pròpia Anònima) o la millora de l’espai públic (via de Sant Ignasi, baixada dels Drets) o l’accessibilitat, a banda de polítiques d’habitatges i aspectes vinculats al turisme i al projecte Manresa 2022. L’alcalde considera que “hem aprofitat una oportunitat de dotar aquesta zona de la ciutat d’un gran espai lliure”, que al capdavall ha de repercutir en una millora de la qualitat de vida de la ciutadania.

 

Al seu torn, el regidor d’Urbanisme i Llicèncie,s Marc Aloy, ha explicat els detalls del projecte, per al qual s’ha felicitat, i ha remarcat la feina intensa que ha comportat, tant per part dels tècnics municipals com d’Endesa. Aloy ha remarcat que la zona en qüestió, amb una alta densitat d’edificis, està especialment mancada d’espais d’ús lliure, i que el fet que el trasllat hagués deixat aquest solar buit, d’un sol propietari, Endesa, ha facilitat les condicions per tal que la ciutat pugui guanyar aquesta zona oberta a tothom. Un espai que, ha remarcat, és equivalent “a dues places Sant Domènec”. Els detalls de l’urbanització encara no estan definits.  

 

Tant Junyent com Aloy han coincidit a agrair i posar en valor la tasca del personal tècnic del Territori i també dels responsables d’Endesa per fer possible l’acord.

Documents relacionats

  • imagen