“Lux Mundi”, un espectacle de llum i música a la basílica de la Seu, clourà els actes de Manresa, Capital de la Cultura Catalana 2018

L’espectacle és una reinterpretació moderna del miracle de la Llum que se celebrarà el dissabte 15 de desembre, en set diverses sessions, amb una capacitat màxima de 400 persones per sessió. Per assistir-hi caldrà fer reserva prèvia enviant un correu a cultura@ajmanresa.cat. L’acté té el suport de l’empresa Endesa.

imagen

Manresa clourà les activitats com a Capital de la Cultura Catalana 2018 amb Lux Mundi: la llum del món, un espectacle lumínic i musical que vestirà l'interior de la basílica de la Seu, el dissabte 15 de desembre. Serà un espectacle únic, creat expressament per destacar el valor patrimonial d'aquest edifici religiós i icona de la ciutat, que pretén ser una reinterpretació històrica i innovadora del Misteri de la Llum, una llegenda estretament vinculada a la tradició històrica de la ciutat.

 

Els detalls de Lux Mundi: la llum del món han estat presentats avui en una roda de premsa per la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; el rector de la basílica de la Seu, Mn. Joan Hakolimana; i els representants de la producció de Lux Mundi, Gabriel Casanova i Gerard Domínguez, respectivament.

 

Anna Crespo ha mostrat la satisfacció de poder presentar com a cloenda de la capitalitat cultural “un espectacle com aquest, que serà molt emocionant i una autèntica experiència sensorial”.  La regidora de Cultura ha recordat la participació de la Seu en d’altres propostes culturals celebrades i ha subratllat que “Lux Mundi serà un bon colofó que apel·larà als sentits”.  Crespo ha afegit que “volem que sigui un acte obert i molt participat, que coincidirà amb la celebració de la Fira de Santa Llúcia a l'entorn la Seu”.

 

Gerard Domínguez ha qualificat Lux Mundi “d’un projecte molt bonic, únic i irrepetible, obert a tots els públics i que permetrà redescobrir molts punts de la basílica, gràcies a la llum sincronitzada amb la música”. Gabriel Casanova ha explicat que la preparació de l’espectacle ha estat com fer “un vestit de sastre, amb un procés de treball interessant i molt laboriós, que desenvoluparà una narrativa abstracta del Miracle de la Llum disbribuït en quatre actes (Gènesi, Dualitat, Llum i Pau)”.

 

Els representants de la producció de l’espectacle han avançat que la idea neix d’un experiència similar feta a Girona, però dissenyada a mida per la Seu de Manresa. Així, dins la basílica hi haurà 20 focus de llum, 13 punts de llums a les capelles, 12 punts de llum a les columnes i  1 làser, una utilització tecnològica que “s’aplicarà amb molta cura en un espai patrimonial com és la Seu”. En aquest sentit, han tingut paraules d’agraïment per persones com Adam Heslop i Xavi Rebur que també han col·laborat amb l’equip de producció de Lux Mundi.

 

Finalment , Mn Joan Hakolimana, ha agraït la confiança amb les institucions públiques i privades i la voluntat que “la Seu sigui us espai de diàleg, de fe i de cultura” i ha afegit que aquesta proposta “serà impressionant, mai viscuda, que contribuirà a redescobrir la bellesa del temple”.

   

Set sessions, amb una capacitat de 400 persones per sessió

 

L’espectacle, que té la col·laboració de l’empresa Endesa, tindrà lloc el dissabte 15 de desembre en 7 sessions (18.00; 18.45; 19.45; 20.30; 21.15; 22.00; 22.45). Per assistir-hi caldrà fer reserva prèvia enviant un correu a cultura@ajmanresa.cat. També s’hi podrà entrar directament, sense reserva prèvia, fins que estiguin ocupades totes les localitats. La capacitat serà limitada a 400 persones per sessió.

 

El concert de llum  pretén ser un homenatge al temple manresà creant un espai immersiu on els espectadors podran viure una experiència sense precedents a la ciutat, envolats en un aclaparador univers de llums i sons.

 

L’espectacle consisteix en la posada en escena d’una coreografia d’il·luminació i música sincronitzades per crear sensacions hipnòtiques tot contemplant l’arquitectura del temple. S’omplirà de llum la nau gòtica, es remarcarà  a l’espectador els seus detalls més importants  perquè es fixi en l’arquitectura de la nau, i les projeccions lumíniques també sortiran cap a l’exterior del temple, a través del rosetó i dels vitralls, que, com és essencial en l’art gòtic, transformaran els colors i la llum, però que en aquest cas ho faran en les dues direccions, cap a dins i cap a fora de l’edifici. D’aquesta manera, l’espectacle arribarà també  a la ciutat.

 

La part lumínica i visual d’aquest espectacle d’uns 15 minuts de durada està en sincronia amb la música interpretada, en directe, per un quartet de corda, reforçats amb sons electrònics.

 

Lux Mundi és una cocreació que neix fruit de la unió entre equips creatius de dues ciutats catalanes, Manresa i Girona. Aquest pont artístic és la premissa d’on cobra vida i es crea Lux Mundi, un espectacle únic que reforça la idea del lema de la capitalitat cultural manresana:  ponts de cultura  amb voluntat d’unir i bastir lligams de tota mena, entre disciplines artístiques i  entre pobles.

 

EQUIP LUX MUNDI

 

Impulsor i gestió de projecte:  Alfons Rodríguez - Mister Meister

Producció:  Gabriel Casanova

Ajudant de producció: Gerard3D

 

Concepte i direcció creativa: Gabriel Casanova i Playmodes Studio

Composició musical: Playmodes Studio

Desenvolupament de software: Playmodes Studio

 

Creació visual:

Gabriel Casanova

Playmodes Studio

Gerard3D

 

Quartet de Corda:

Violoncel i coordinació del quartet: Queralt Garcia

Violí : Cèlia Johé

Viola : Pepi Izquierdo

Contrabaix : Lu Boixader

 

Proveïdors Oficials: Sònica i Cymatic

Proveïdor Tècnic làser: Cittadini Lasers

Documents relacionats

  • imagen