La Sala d'Actes de l'Institut Lluis de Peguera s’ha omplert avui de gom a gom per assistir a l’acte institucional de presentació del nou servei que oferirà l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages, que ha inclòs un lluït espectacle de dansa-teatre “Això està degenerant!”, a càrrec de la Companyia Tualet.
El nou Servei d’Atenció Integral LGTBI ha iniciat avui el seu camí amb l’objectiu d’atendre, assessorar, donar visibilitat i defensar els drets d’aquest col·lectiu a Manresa i al Bages. I ho ha fet amb un acte institucional d’inauguració celebrat a sala d’actes de l’Institut Lluis de Peguera, ple de gom de gom, que ha comptat amb les intervencions de la directora general d’Igualat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata; la regidora de regidora de la Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz Mas; i el conseller de l’àrea d’Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón. L’acte ha inclòs un lluït espectacle de dansa-teatre titulat “Això està degenerant!”, a càrrec de la companyia Tualet.
Mireia Mata ha manifestat que “avui és un dia feliç, es fa realitat el resultat de la feina feta” i ha recordat no és suficient tenir una norma escrita com és la Llei 11/2014, “hem de tenir socis i sòcies com són l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal per fer-la real i un lloc al territoti on es puguin exercir els drets LGTBI, a prop de casa”. La directora general d’Igualtat ha demanat a les desenes d’estudiants que han assistit a l’acte que “sigueu agents actius dels drets d’aquest col·lectius. No podem deixar passar ni una ni mitja. Ningú no pot ser discriminat ni agredit per la seva condició sexual”.
Cristina Cruz: “Un gran pas endavant pels drets de les persones LGTBI”
Cristina Cruz ha mostrat la satisfacció per la posada en marxa d’aquest servei que ha qualificat de “molt important i un gran pas endavant”. L’acte d’avui significa “un abans i un després en el camí per donar visibilitat i defensar de forma efectiva els drets de les persones LGTBI”, ha subratllat la regidora de la Dona i Igualtat. Cruz ha posat en valor “el treball realitzat conjuntament durant mesos en la fase de diagnosi i que ara ens permetrà lluitar amb més eines per aconseguir una ciutat i una comarca més lliure de discriminacions per raó d´orientació sexual o identitat de gènere".
Al seu torn. Albert Marañon també ha mostrat “goig i emoció” per fer realitat el nou servei, “que és el fruït de molts mesos de treball”. En aquest sentit ha tingut paraules d’agraïment a a la lluita històrica dels col·lectius LGTBI que durant molts anys reclamaven mesures valentes i que “molt sovint s’havien sentit molt sols”. El conseller ha explicat que el SAI “farà més fàcil i còmode el fet de viure l’orientació sexual de tothom”. En aquest sentit, Marañon ha recordat que aquest servei també serà molt útil per a tots els sectors professionals (mestres, sanitaris, policies, etc.) que han de relacionar-se amb persones (LGTBI).
Convenis signats amb la Generalitat
El 9 de novembre passat, tant l’Ajuntament de Manresa com el Consell Comarcal del Bages van signar amb la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya uns acords per impulsar el nou Servei d’Atenció Integral (SAI) per a defensar els drets de les persones LGTBI al municipi i a la comarca. El desenvolupament de la Llei 11/2014, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia contempla la creació d’aquests serveis, que faciliten atenció de qualitat i de proximitat a persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per motius d’orientació afectiva-sexual, identitat o expressió de gènere.
El nou SAI de Manresa i el Bages tenen com a principals objectius atendre, assessorar, acompanyar i informar a totes aquelles persones que ho puguin necessitar, especialment aquelles que hagin patit o estiguin en risc de patir una situació de discriminació per motius de diversitat sexual i/o de gènere. Per altra banda la seva tasca també passa per donar visibilitat de la realitat i el col·lectiu LGTBI a nivell municipal i comarcal, com treballar per una major educació i sensibilització de tota la població, en aquest àmbit. A més, també es pretén impulsar el treball en xarxa per a continuar caminant cap a l’eradicació de qualsevol tipus de LGTBIfòbia i per a construir una ciutat més respectuosa, oberta i igualitària.
El SAI LGTBI de Manresa estarà ubicat al carrer de la Canal, nº6, 1r pis de Manresa i s’hi podrà contactar per demanar cita prèvia al telèfon 938752310 o bé per correu electrònic (sai@ajmanresa.cat). L’atenció és farà de dilluns a divendres de 9 a 14h, i els dilluns i dijous de 16 a 19h.
El SAI LGTBI Bages està ubicat al carrer Muralla de sant Domènec 24 (tel. 936930363), correu electrònic sai@ccbages.cat, www.mesdiversmesbages.cat. L’atenció és farà de dilluns a divendres de 9 a 14h; i els dilluns tarda, de 16 a 18h. Per l’atenció directa caldrà concertar cita prèvia.
Seran uns serveis de caràcter gratuït i oberts a tota la ciutadania des del que es pretenen donar respostes el més coherents, properes i coordinades possibles. També es podran gestionar certs tràmits, com el canvi de nom pel nom sentit en les targetes sanitàries a les persones trans* (tant majors com menors d’edat) o bé l’acompanyament i gestió de incidències i queixes per motius de discriminació per orientació sexual, identitat o expressió de gènere.
Amb l’obertura i posada en marxa del nou Servei d’Atenció Integral LGTBI de Manresa i del Bages, es dona compliment a una de les principals accions encaminades a combatre la LGTBIfòbia, proposades en el Pla Comarcal per garantir els drets de les persones Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI) 2018-2020. L’actual Pla recull fins a setanta accions encaminades a cobrir tres objectius estratègics: combatre la LGTBIfòbia amb totes les seves expressions de discriminació; visibilitzar la diversitat afectivo-sexual i de gènere dels veïns i veïnes del municipi la comarca; i incorporar la perspectiva LGTBI en les diferents àrees de l’administració pública.