Durant aquest mes de desembre, a l’entorn del Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA, s’han dut a terme diverses accions informatives i activitats a instituts i universitats amb l’objectiu de donar a conèixer millor les Malalties de Transmissió Sexual (MTS), les mesures de prevenció, així com per conscienciar els joves sobre les pràctiques afectives i sexuals.
L’Oficina Jove del Bages ha organitzat durant aquest mes de novembre diverses accions i activitats informatives als instituts i universitats de Manresa amb l’objectiu de donar a conèixer millor les Malalties de Transmissió Sexual (MTS) i, concretament, la SIDA, les mesures de prevenció i, alhora, contribuir a fer reflexionar als i les joves sobre les pràctiques afectives i sexuals.
Aquestes activitats s’han emmarcat en la commemoració del Dia Mundial Contra el Sida, que des del 1988 se celebra cada any arreu del món a l’entorn de l’1 de desembre. Tot i que s’han fet molts progressos pel que fa a estudis, tractaments i atenció a les persones afectades pel VIH, encara queda molt camí per recórrer. La SIDA està envoltada d’estigmes i discriminació que dificulta la seva detecció abans de patir els seus símptomes.
Una de les accions que s’han realitzat els darrers dies és al Punt al Pati dels Instituts, mitjançant una dinàmica anomenada “VIH: mites i realitats”. Aquesta proposta consisteix en classificar diverses afirmacions sobre el VIH – SIDA i les mesures de prevenció en verdaderes o falses. Durant aquestes sessions es reparteixen llaços vermells i preservatius masculins. L’activitat ha estat un èxit i amb una participació de 550 persones.
Un altre de les activitats ha tingut lloc a les universitats, a través del Punt al Campus. En aquest cas s’ha utilitzat l’aplicació web Kahoot, una pàgina web que et permet fer un concurs de preguntes de tipus test amb diverses persones alhora a través del mòbil. En aquest cas, les preguntes anaven encarades a les MTS en general, per a donar una informació més àmplia. Al campus universitari també s’ha proporcionat llaços vermells i preservatius masculins a gairebé 150 participants.
Cal destacar l’ajuda de les alumnes del CFGS d’Animació Sociocultural i Turisme de l’IES Guillem Catà que han permès atendre a més participants a les universitats.
Des de l’Oficina Jove del Bages i la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Manresa tenen la voluntat de continuar impulsant i dinamitzant aquestes accions de sensibilització als instituts i universitats, i fer-ho d’una manera més atractiva i més propera. L’objectiu és el de proporcionar als i els joves un espai on plantejar i trobar resposta als dubtes que puguin tenir i trencar amb els prejudicis que envolten malalties de transmissió sexual com és la SIDA.
Per a més informació us podeu orientar a l'Oficina Jove del Bages (C/ Sant Blai, 14 de Manresa) Telf. 93 877 13 60 o bé contactar amb aquest servei a través de les xarxes socials, Facebook, Twitter i Instagram.