L’Ajuntament atorga una subvenció de 30.600 euros perquè la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Manresa gestioni les accions i activitats de les vuit biblioteques de barri que hi ha a la ciutat.
L’Ajuntament de Manresa i la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Manresa (FAVM) van signar ahir un conveni de col·laboració per al funcionament de les biblioteques veïnals que s’ubiquen en vuit barris de Manresa.
Amb la signatura d’aquest conveni, l’Ajuntament de Manresa es compromet a atorgar una subvenció de 30.600 euros a la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Manresa perquè la FAVM gestioni el funcionament de les biblioteques veïnals.
El conveni de col·laboració va ser signat per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; i pel president de FAVM, Enric Martí, en un acte que comptar també amb la presència del regidor de Ciutadania, Barris, Serveis Urbans i Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; i els representants veïnals Ferran Camps, Jaume Canudas i Marina Hosta.
D’aquesta forma, l’Ajuntament reconeix i dóna suport a les accions i activitats que des de la FAVM es desenvolupen a les biblioteques veïnals, i que són fonamentals per impulsar politiques inclusives i afavoridores de la cohesió social.
Els vuit barris on aquest conveni, desplega la seva acció són: La Sagrada Família, Plaça Catalunya, Cots-Guix-Pujada Roja, Carretera Santpedor, Valldaura, Cal Gravat, La Balconada i El Xup.
Des de la FAVM es garanteix l’obertura d’aquest vuit espais de dilluns a divendres com a mínim dues hores diàries.
Cal destacar que un dels col·lectius amb el que es treballa de forma més intensa des de les biblioteques veïnals és el dels infants. La infància i la transició a l’edat adulta han esdevingut, en temes d’exclusió social, una de les etapes vitals, amb major risc de vulnerabilitat. El conveni signat avui entre l’Ajuntament de Manresa i la FAVM és un exemple de col·laboració entre el món local i les entitats territorials de la ciutat , i resulta una eina idònia alhora d’intentar debilitar els factors de vulnerabilitat entre la població infantil. Aquesta tasca es fa , des d’una òptica comunitària i des de la proximitat que permet un coneixement més acurat de la situació social de ca da barri.
Fomentar la lectura als barris
A les biblioteques veïnals s’ofereix suport escolar als nens i nenes dels diferents barris amb l’objectiu de lluitar contra el fracàs i l’absentisme escolar i garantir així l’accés a la formació entre tots els infants de cada un dels barris, en igualtat d’oportunitats, també es potencia la realització d’activitats orientades al foment de la lectura de la canalla com ara l’hora de conte, lectura en veu alta, s’impulsa el coneixement de l’entorn i la participació dels infants a les activitats festives i socioculturals de cada un dels barris on es troben ubicades les biblioteques.
Pel que fa a les activitats que des de les biblioteques veïnals s’ofereix al públic adult, destacaríem entre d’altres: l’impuls a l’intercanvi i circulació de llibres d’aportacions ciutadanes, el foment de la lectura entre el públic adult gràcies als clubs de lectura i també les col·laboracions que des de les biblioteques veïnals es fan amb el programa municipal de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa.