Durant l’acte, el científic Pere Joan Cardona ha fet una conferència sota el títol “Supervivents de la tuberculosi: la Gent Gran motor de futur de Catalunya”
Aquesta tarda s’ha inaugurat el curs 2014-2015 de les Aules per a la Gent Gran de Manresa que ofereix cada any l’Ajuntament, al Saló de Sessions del Consistori.
Ha presidit l’acte l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, acompanyat de la regidora delegada de la Gent Gran, Àuria Caus, i de la presidenta de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa, Fina Dordal. Hi han assistit representants de les 14 entitats que impulsen les Aules per a la Gent Gran de Manresa.
L’alcalde ha felicitat la unitat de les 14 entitats tot remarcant que “són unes Aules adreçades a la gent gran i organitzades per la gent gran”.
Citant el director de cinema suec Ingmar Bergman, “envellir és com escalar una muntanya, mentre es puja, les forces disminueixen, però la mirada és més lliure i la vista és més àmplia i serena”, Valentí Junyent ha encoratjat a la gent gran perquè “contagiï aquest esperit de superació que els ha donat l’experiència, i aquesta vista més àmplia i lliure" i aquestes ganes de seguir creixent i aprenent".
La regidora de Gent Gran, Àuria Caus, ha celebrat que “tantes persones, any rere any, se segueixin enriquint personal, intel·lectual i culturalment, perquè això significa que es fan realitat les il·lusions i anhels de moltes persones” i ha felicitat i encoratjat les entitats perquè, ha dit, són necessaris, són l’ànima de la ciutat.
El científic i microbiòleg, Pere Joan Cardona, ha pronunciat la conferència inaugural amb el títol “Supervivents de la tuberculosi: la Gent Gran motor de futur de Catalunya” que ha parlat de forma optimista i il·lusionadora del sentit de la jubilació, de la necessitat de seguir sent actius, de seguir treballant per la societat i per un mateix, seguint el pensament que es demana “Què puc fer jo pel meu país, i no què pot fer el meu país per mi”.
Ha reflexionat de la necessitat de la jubilació, “del descans per a totes les persones que han tingut una vida més difícil que la nostra” de persones “que han viscut guerres, postguerres i que han sobreviscut a malalties com la tuberculosi, que s’han sabut adaptar de la ploma i la tinta als faxos i fins i tot als telèfons mòbils”.
Per Pere Joan Cardona “la jubilació no vol dir estar inactiu. La jubilació es va dissenyar per evitar exercir feines físiques pesades en edats avançades però "en canvi l’activitat intel·lectual es manté i és un benefici per la societat i per combatre malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer”.
Fina Dordal ha recordat que des del 2011 l’acte aglutina les entitats que impulsen les Aules en dos únics actes, el de la inauguració del curs i el de cloenda, el primer al Saló de Sessions i el segon a l’Espai 7 del Casino amb una exposició dels treballs que s’han gestat durant el curs.
L’acte l’organitza la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa i aglutina 12 entitats i els Consell Consultiu de la Gent Gran de la Generalitat de Catalunya. En total són 14 les entitats que aquest curs ofereixen aules per a la gent gran de Manresa amb activitats artístiques, culturals, esportives, formatives o de lleure i permeten enriquir el bagatge cultural, mantenir l’hàbit de la formació continuada i fomentar l’activitat física a la gent gran.
Les entitats que organitzen les Aules per a la gent gran són l’Associació de Gent Gran l’Esplai, Associació de Jubilats de La Balconada, Associació de Veïnes Cots, Guix, Pujada Roja, Associació de Veïnes de les Escodines, Associació de la Mion- Puigberenguer, Associació de Veïns de la Sagrada Família, Associació de Veïns Valldaura Nostra Llar, Associació Viure i Conviure, les Aules d’Extensió Universitàries, el Club de Jubilats de les Escodines, el Consell Consultiu de la Gent Gran de la Generalitat de Catalunya, l’Espai Social La Pedrera Manresa i la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa.