L’Ajuntament elabora un catàleg i una app per difondre les iniciatives i empreses de l’Economia Social i Solidària

L’objectiu és que el Mercat Social del Bages arribi a més persones per tal de fomentar el consum responsable. Per això s’ha agrupat en un sol suport, imprès i digital, els establiments i organitzacions que operen sota criteris d’Economia Social i Solidaria distribuïts per sectors (alimentació, tèxtil, turisme, tecnologia...)

imagen

El Bages és un territori amb una forta presència d’empreses i iniciatives de l’Economia Social i Solidària (ESS). Aquestes organitzacions, que combinen la rendibilitat econòmica amb la utilitat social, basen la seva activitat en els principis de gestió democràtica i participativa, la orientació a les necessitats humanes (en lloc de la maximització dels beneficis econòmics) i el compromís amb la comunitat, la igualtat, el medi ambient i la transformació social.

 

Així, per tal de difondre el Mercat Social del Bages, l’Ajuntament de Manresa ha impulsat l’elaboració d’un catàleg (en format paper) i una aplicació per mòbils (app) que recullen un total de 48  propostes, establiments i organitzacions, agrupats per sectors: agricultura i ramaderia, alimentació, tèxtil i confecció, comerç, hosteleria, restauració i turisme, assessorament, edició, cultura i lleure, comunicació i TICs, educació, formació i recerca, finançament i moneda social, salut i cures, tecnologia i electrònica, logística i transport.

 

En aquest sentit, a més de donar a conèixer i ubicar les opcions d’ESS, també es llisten les empreses en les quals els usuaris poden confiar per satisfer les seves necessitats i disminuir les reticències que per desconeixement els ciutadans i ciutadanes puguin tenir envers aquest sistema econòmic.

 

Amb aquest acció l’Ajuntament de Manresa dona compliment a una moció aprovada pel ple per tal de difondre  i afavorir  les pràctiques d’Economia Social i Solidària.

 

El catàleg del Mercat Social del Bages

 

48 organitzacions que pertanyen a diferents sectors i que operen sota els criteris de l’Economia Social i Solidària (ESS) formen part d’aquest catàleg on s’hi recull una àmplia oferta de productes i serveis, des d’aliments (fruita, verdura, vins, olis, carn, pa...), a roba, oci i turisme, educació i formació i una gran varietat de serveis com assessorament, acció social, salut i cures, tecnologia i finances ètiques i un llarg etcètera.

 

El catàleg, que evidencia que les persones consumidores poden satisfer les seves necessitats dins l’ESS en gairebé tots els aspectes, es pot trobar a les oficines municipals, als locals de les iniciatives d’ESS i a centres cívics i biblioteques. També es pot descarregar aquí, o sol·licitar-lo a l’oficina del CEDEM (Palau Firal)

 

L’app pels més digitalitzats

 

Amb la mateixa finalitat, s’ha creat també l’aplicació per mòbils “ESSBages”. Un cop descarregada  s’hi pot localitzar i cercar les iniciatives en el mapa de la comarca. També es poden filtrar per les diferents categories: agricultura, alimentació, tèxtil, comerç, restauració i turisme, edició, cultura i lleure, comunicació, habitatge, indústria, mecànica, etc.

 

A més a més, hi ha un apartat on s’explica l’Economia Social i Solidària i els seus principis, i la secció Actualitat, on s’hi publiquen notícies relacionades.

 

L’avantatge que ofereix l’aplicació respecte el catàleg és que permet l’actualització constant, tant de les notícies, com de les pròpies empreses i iniciatives. De fet, gràcies a un nou estudi realitzat per la cooperativa l’Arada, s’hi incorporaran 60 organitzacions més que es considera que compleixen els criteris i pràctiques per ser englobades en l’Economia Social i Solidària.

 

L’aplicació està ja disponible, i es pot descarregar de forma gratuïta tant per dispositius Android com per IOS.

Documents relacionats

  • imagen