El Ple Municipal de l’Ajuntament de Manresa votarà aquest dijous una proposició conjunta de tots els grups municipals per tal de sol·licitar aquesta designació que permetrà la ciutat ostentar aquesta representació a través d’actes culturals que s’allarguen durant tot un any.
Manresa presentarà la candidatura per ser la Capital de la Cultura Catalana per l’any 2018, una designació que atorga l'entitat independent Organització Capital de la Cultura Catalana des del 2004 per tal de "contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior".
El ple municipal votarà aquest dijous una proposició conjunta de tots els grups municipals amb representació a l’Ajuntament (CIU, PSC, ERC, PP PXC i CUP) per sol·licitar aquesta candidatura com a Capital de la Cultura Catalana per a l’any 2018.
La designació com a Capital de la Cultura Catalana comporta el desenvolupament d’un ampli programa d’activitats culturals al llarg de l’any, inspirades sota criteris de visió estratègica, rellevància, propostes amb gran capacitat d’impacte mediàtic i popular, participació i equilibri entre tradició i innovació.
Qualsevol ciutat que aspiri a ser Capital de La Cultura Catalana ha de presentar la corresponent candidatura. Un jurat constituït fonamentalment per rectors universitaris són els encarregats de triar entre les candidatures presentades.
Oportunitat per donar més rellevància al projecte Manresa 2022
Segons la proposició conjunta de tots els grup municipals “la ciutat de Manresa compta amb un capital cultural i patrimonial considerable, que reforça el seu caràcter de capitalitat en l’àmbit territorial de la Catalunya Central i que li permet afrontar amb garanties el repte de la Capital Cultural. Aquesta ha de ser vista com una oportunitat per posar e n valor aquest capital i un repte per donar impuls a projectes propis ja endegats com el de la Manresa 2022. La capitalitat cultural ha de ser també una excusa per fer endreça i reforçar l’autoestima i el prestigi de la ciutat. La capitalitat cultural és una aposta estratègica que adquireix tot el seu sentit des de la perspectiva dels projectes i els reptes que la ciutat té plantejats i des de la visió del lloc que la ciutat de Manresa aspira a ocupar en el nostre país”.
Per tal de fer efectiva aquesta candidatura, la proposició indica que “es requerirà als serveis municipals la preparació d’un programa d’activitats culturals adequats sota criteris de visió estratègica, encaix i interacció en la política cultural pròpia, rellevància, capacitat d’impacte mediàtic i popular, participació i equilibri entre tradició i innovació”. Així mateix es posaran en marxa els tràmits necessaris destinats a la planificació d’un projecte de previsió de finançament destinat a l’obtenció de recursos per fer front a les despeses ordinàries i extraordinàries que exigiria la concessió de la candidatura de Capital de la Cultura Catalana, comptant amb les aportacions d’altres administracions superiors així com de la iniciativa privada.
Ciutats que han estat Capital de la Cultura Catalana
La iniciativa Capital Cultural Catalana es va posar en marxa l’any 2004. Des d’aleshores, tretze ciutats han estat seus: Banyoles (2004), Esparreguera (2005), Amposta (2006) Lleida (2007), Perpinyà (2008), Figueres (2009), Badalona (2010), Escaldes-Engordany (2011), Tarragona (2012), Ripoll (2013), Barcelona (2014), Vilafranca del Penedès (2015) i Vic (2016). La candidatura del 2017 es triarà el proper mes d’octubre.