L’activista cultural Joan Morros serà el pregoner de la Festa de la Llum de Manresa 2019

Joan Morros Torné, actual coordinador de l'associació El Galliner i amb una llarga experiència en els àmbits associatiu i cultural de Manresa, serà el pregoner de la Festa de la Llum 2019. El pregó infantil anirà a càrrec de l’alumnat de 6è de Primària i Educació de Secundària Obligatòria de l’escola Jeroni de Moragas, l’alumnat de 5è de Primària de l’escola Oms i de Prat i l’alumnat de 6è de Primària de l’escola Renaixença. Tots dos pregons tindran lloc el divendres, 15 de febrer.

imagen

L’activista cultural manresà Joan Morros serà el pregoner de la Festa de la Llum 2019. El pregó de la festa tindrà lloc el 15 de febrer a 2/4 de 8 del vespre al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa. Prèviament, a les 11 del matí del mateix dia, tindrà lloc el pregó infanti,l que enguany anirà a càrrec d’un centenar d’alumnes de 6è de Primària i Educació de Secundària Obligatòria de l’escola Jeroni de Moragas, l’alumnat de 5è de Primària de l’escola Oms i de Prat i l’alumnat de 6è de Primària de l’escola Renaixença.

Els pregons institucional i infantil seran el tret de sortida de la Festa de la Llum que se celebrarà a la ciutat de Manresa del 15 de febrer al 10 de març i que en aquesta edició estarà administrada per la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM).

El pregoner

Joan Morros Torné neix a Manresa  el 3 de febrer de 1954. Casat des del 1976 amb la Dolors Casas Pujol, pare de dues filles, la Núria i la Marta. És psicòleg, pedagog i enginyer tècnic de Telecomunicacions. Premi Bages de Cultura 2013.  

Viu des de ben petit, al costat del seu pare, Josep M. Morros, les activitats culturals que es realitzen a la Sala Loiola, on a partir dels 12 anys fa de porter, acomodador, taquiller, operador de cinema, tècnic de llums i de so, programador d'espectacles... L'any 1970, mentre estudia el 6è de batxillerat al col·legi La Salle de Manresa participa amb altres companys en la creació d'un grup mixt, amb alumnes de les Dominiques, per organitzar activitats socioculturals: edició d'una revista (Clàxon / L'esquellot), sortides, sessions de cine fòrum, filmació de pel·lícules amb Super 8...

Participa l’any 1977 en la creació de l’entitat Rialles, que es dedicarà a programar espectacles per a nens i nenes a la sala Loiola i més endavant també en alguns barris de Manresa. En forma part fins el 1981. Actualment la iniciativa impulsada per Rialles la continua fent l'associació Imagina't.

Participa l'any 1980 en la creació de la Coordinadora d'Activitats Infantils, que s'encarrega durant uns anys d'organitzar el Carnestoltes juntament amb Rialles, tallers d'estiu per a nois i noies, la Festa de la Llufa...

L'any 1981, engega amb cinc joves més, l’associació cultural Tabola, que durant prop de quatre anys es dedicarà a organitzar i promoure tot tipus d'activitats juvenils: espectacles de teatre, circ, màgia... sessions de cinema, concerts, tallers, exposicions, xerrades, busos a Barcelona, festes, balls, cursets, sessions escolars de música, cinema i teatre.

Desapareguda Tabola, l'any 1985, crea a principis del 1986 amb alguns dels col·laboradors de Tabola, l'Associació cultural Bloc, que neix com un Servei d'Informació Juvenil amb seu a l'Aula 2000 de l'Institut Politènic de Manresa. Des d'aquest Servei, l'entitat comença a organitzar diferents activitats socioculturals: cicles de Concerts, el més important Musibloc, la Trobada de delegats de secundària, la Fira de l'Estudiant, exposicions, xerrades, busos a teatre i a concerts... fins l'any 1995 en què deixa l'entitat.

L'any 1987, participa en la creació de la revista cultural El Pou de la Gallina. És la primera vegada que forma part de dues entitats de forma simultània.

L'any 1995 crea, juntament amb set persones més, l’associació cultural El Galliner, amb tres objectius: treballar per la recuperació del teatre Kursaal, oferir una programació estable de teatre i dansa a Manresa i la dinamització sociocultural del Bages. La recuperació del teatre Kursaal es va aconseguir, 11 anys després, gràcies a la implicació ciutadana i a la complicitat dels responsables de l'ajuntament, per les Festes de la Llum del 2007. A El Galliner és la primera vegada que té un càrrec "oficial" en una entitat. N'és el coordinador des de l'any 1995.

L'any 2012 participa en la creació del col·lectiu Una altra Educació és possible, un grup de pares i mares, mestres i educadors que organitza periòdicament activitats per promoure el debat i la reflexió al voltant de l'educació.

Darrers pregoners de la Festa de la Llum

2010:

  • Climent Forner i Escobet
  • Escoles Santa Rosa de Lima, Joviat, renaixença i Ave Maria

 

2011

  • Adolf Todó Rovira
  • Escoles La Salle i Espill

 

2012

  • Lluís Guerrero Sala
  • Escoles Pare Algué, Oms i de Prat i Jeroni de Moragas

 

2013

  • Josep Camprubí Casas
  • Escoles Bages, Muntanya del Drac i Vedruna

 

2014

  • Joan Soler Playà
  • Escoles Sant Ignasi, Ítaca, Mare de Déu del Pilar

 

2015

  • Paqui Santasusana Robert
  • Escoles Puigberenguer, Serra Hunter i FEDAC Manresa

 

2016

  • Josep Alabern Valentí
  • Escoles Ave Maria, Flama i La Font

 

2017

  • Ignasi Ribas Canudas
  • Escoles La Font i la Sèquia

 

2018

  • Anna Carranza Esteve
  • Escola Joviat i Valldaura

 

Documents relacionats

  • imagen