La 22a edició del certamen medieval, que se celebra els dies 23 i 24 de febrer, incorpora nous espectacles, deixa d’utilitzar la plaça Milcentenari, potencia la plaça Gispert i recupera la plaça Serarols. Com en alguns actes la festa major d’estiu passada, una empresa comptarà les persones assistents a la Fira de l’Aixada seguint la petjada dels telèfons mòbils.
La Fira de l’Aixada ja té en marxa els motors per a la celebraci,ó els dies 23 i 24 de febrer, de la seva 22a edició. Serà un cap de setmana en el qual el Centre Històric de Manresa, en el marc de la Festa de la Llum, es tornarà a omplir d'artesans, mestres d'antics oficis, actors, actrius, funambulistes, joglars i un munt d’atraccions del repertori medieval. Hi haurà un total de 205 parades.
Aquesta edició suposa la consolidació dels actes centrals que ja van créixer notablement l’any passat, però que enguany incorporar novetats importants en els espectacles del grups actuants, així com la redifinicició d’espais escènics derivats de la supressió de la plaça Milcentenari, que acull la instal·lació esportiva Cruyff Courts Manel Estiarte. El carrer del Balç continuarà sent un espai important de la Fira. Si l’any passat va acollir amb èxit Vestis, una mostra d’ indumentària medieval, en aquesta edició el carrer medieval se submergirà en els secrets de la pintura medieval sota el nom de Retabulum.
Tots els detalls de la PROGRAMACIO DE LA FIRA DE L'AIXADA 2019 han estat presentats avui per la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas; el representant de l’Associació Manresa de Festa; Joan Orriols; la membre de la Taula de Coordinació Artística de l'Aixada Tàtels Pérez; i la representant de de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Francesca M. Lliteres. Hi ha assistit també el director d’Institucions de CaixaBank a la Catalunya Central, Antoni Noguera, i altres col·laboradors artístics i organitzadors de la Fira.
Neus Comellas ha donat la benvinguda a una nova edició de la Fira de l’Aixada, que permetrà “un any més, recrear la Manresa del segle XIV i convertir els carrers de la nostra ciutat en una festa popular molt viva i atractiva, tant per als manresans com per als forans que ens visitin”. La regidora de Projecció de Ciutat i Festes també ha anunciat que, com ja es va fer en alguns dels principals actes de la passada festa major d’estiu (Castell de focs a l’Agulla, concert dels Catarres o Correfoc) una empresa especialitzada en noves tecnologies recomptarà els nombre d’assistents a la Fira, localitzant els mòbils que hi hagi.
Joan Orriols ha explicat totes les novetats dels espais de la Fira i ha assegurat que l’èxit de la Festa de la Llum i la Fira de l’Aixada “és perquè a Manresa tenim una història per explicar, ens la creiem i ens agrada explicar-la” i ha subratllat que “sense la força i la implicació de les entitats i el teixit associatiu de la ciutat no seria possible tirar-la endavant”.
Per la seva part, Tàtels Pérez, ha desgranat totes les novetats escèniques “d’una edició de consolidació dels actes centrals, que ja van créixer notablement l’any passat. L’única novetat destacable és que l’arribada del Bisbe a Manresa s’iniciarà a la plaça Gispert, allargant així el recorregut”. També ha informat que en aquesta edició, Dani Ledesma ha agafat el relleu de la Sara Manzano a la taula de coordinació artística.
Finalment, Francesca M. Lliteres ha explicat els detalls de la mostra Retabulum, que tindrà lloc el carrer del Balç “i que ens ajudarà a submergir-nos en els secrets de la pintura medieval i descobrir com funcionaven els tallers de pintors del segle XIV”.
Novetats als espais de fira
En aquesta edició es deixa d’utilitzar la Plaça del Milcentenari com a espai escènic i es re-distribueixen les activitats al llarg de la fira. Així, la Taverna Gallega es situarà a la Plaça Infants; es recupera la Plaça Serarols com a espai escènic on hi haurà l’exposició i exhibició d’aus rampinyaries i tallers infantils; i la Plana de l’Om continuarà sent un espai imminentment infantil amb la presencia d’una granja i l’inici del recorregut dels ponis.
També es potenciarà el protagonisme de Plaça Gispert, que es convertirà en el punt de sortida del seguici del Bisbe Galceran Sacosta; serà espai d’esgrima i de demostració de fusteria i ludoteca medieval infantil. Així mateix, enguany s’incorpora l’ús de la Sala Gòtica de la Seu amb una visita guiada sobre “la vida, la guerra i la tortura” en el segle de la Llum.
Nous espectacles dels grups actuants
Amb l’objectiu de continuar guanyar en interès i sorprendre els visitants, en aquesta edició les entitats participants presenten importants novetats en els seus espectacles:
- Mirant la lluna: Jueus de l'Aixada presenta l'estrena de l'espectacle "Mirant la Lluna", es tracta d'una postal sobre el desarrelament que provoca la immigració i les pors del territori que rep uns desconeguts. Una escenificació de la diàspora i la posterior vida al call de Manresa. El grup Jueus de l'Aixada està compost per actors i dansaires de totes les edats, nets, fills, pares i avis, es troben per un projecte comú que destil·la emocions i poesia. Un espectacle que combina dansa, poesia, música i teatre amb el llenguatge de la plàstica, que es podrà veure a la plaça Sant Ignasi Malalt en una funció al matí i una a la tarda.
- Elga, la filla de la Seu: El Taller de Teatre dels Carlins presenta un espectacle de creació pròpia estretament lligat als personatges i els espais de l’Aixada. La història conta que el malvat Lican té tancada l'Elga, una pobra orfeneta, dins la Seu de Manresa. La noia s'enamora del Jonàs, a qui veu des de la torre i s'escapen junts. El bisbe farà el possible per recuperar-la i tornar-la a tancar, perquè diu que l'Elga es seva. Un comèdia curta i surrealista, amb pocs personatges i moltes morts, que es podrà veure matí i tarda entre plaça Sant Ignasi Malalt i plaça Europa.
- Embruixats: El Grup de dansa Cor de Catalunya recupera la figura de les bruixes, que ha format part durant molt temps del seu repertori, per presentar un conte de bruixes d’aparença amable i innocent, però astutes i ambicioses. A través del teatre i la dansa, la Guillema, la Ponça i les seves companyes tractaran amb tots els seus poders que el Quintí i la resta de camperols no les portin davant del rei per a ser ajusticiades per engany i bruixeria. Aquesta aventura es representarà, tant matí com tarda, als escenaris de plaça Major i Parc de la Seu.
- El Grup de Teatre del Casal Cultural de Dansaires Manresans que realitzarà accions itinerants i presentaran el nou espectacle “Memòries d’una dona forta”.
- L’entitat Colla Castellera Tirallongues de Manresa presentarà el seu nou espectacle “Vull tocar la lluna!!!
- El Grup Barretina i Juvenil de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages presentarà el seu nou espectacle: “Les encantades de Montserrat”.
- Komando també estrena enguany nou espectacle “Rex Puterum”
- El rei se’n va a Carlins: Finalitzat el Misteri de la Llum el poble i nobles ciutadans de Manresa oferiran al Rei Pere III i a la Reina Maria de Navarra una festa d’homenatge per fer més lleugera i càlida la seva estada a la ciutat. Aquesta activitat es realitzarà a la Sala Els Carlins i els beneficis de l’esdeveniment aniran destinats a la rehabilitació de la Sala Els Carlins.
Retabulum: El carrer del Balç es submergeix en els secrets de la pintura medieval
Després d’haver aprofundit en la indumentària medieval a través d’una mostra i la recreació històrica amb el Vestis del 2018, enguany el Carrer del Balç es submergeix en els secrets de la pintura medieval sota el nom de Retabulum.
El fil conductor de l’esdeveniment és una nova mirada a la pintura del gòtic català i al taller del pintor al segle XIV. El Carrer del Balç de Manresa farà a un viatge en el temps on es reviuran la vida i costums de l’Edat Mitjana amb la voluntat d’esdevenir un autèntic llibre d’història on es podrà passejar i conèixer com s’elaborava una pintura a l’època medieval de la mà de diversos grups de recreació històrica. Perquè, aprofundint en una temàtica diferent cada any, el carrer del Balç vol ser punt de trobada de recreadors de referència durant la Fira de l’Aixada. Així, en aquesta segona trobada de recreadors històrics, es comptarà amb la presència de cinc grups: Gesta Regnorum, Antiqva Iberia, Aliger Ferrum, Compagnia di Santo Guida i Artesania en fusta i metall, que faran possible el viatge a l’època medieval dins del carrer. Per a l’aspecte temàtic concret d’aquest any, el de la pintura i els retaules medievals, es compta amb la col·laboració de Rosa Obiols i Montart.
Retabulum es podrà visitar lliurement, en format portes obertes, d’11 a 14 h i de 16 a 20 h, tant dissabte 23 com diumenge 24, adequant-se als horaris del programa artístic de la Fira. I és una iniciativa de la Fundació Turisme i Fires de Manresa.
La imatge de la Fira de l'Aixada
En el cartell d'enguany de la Fira de l’Aixada és una col·laboració entre la dissenyadora manresana Anna Martí i el fotògraf Jordi Preñanosa. El disseny parteix d’una fotografia del fotògraf manresà, més realista i menys simbòlica o conceptual que en altres ocasions, que va semblar interessant utilitzar com a imatge, perquè és molt identificativa de l’essència de la fira. La imatge inclou uns cascos de personatges que participen a la fira, que d’alguna manera fan referència a tota la gent i entitats que la fan possible, i també dona la idea d’exposició, que fa referència als paradistes que també formen part del certamen. El cartell és molt nítid conserva, com en altres edicions, l’antic escut de la ciutat de Manresa, de l’època medieval.
Des de fa anys, Anna Martí combina la seva tasca de dissenyadora amb la tasca docent dins el mateix àmbit en l'escola d'Art de Manresa. Des dels seus inicis ha realitzat dissenys d'imatge en àmbits diversos de la ciutat com Transèquia, Festa Major i Fira de l'Aixada entre d'altres. Al llarg dels anys ha treballat en tasques de disseny col·laborant en entitats com Jove Cambra de Manresa, Amics de l'Art Romànic del Bages entre d'altres i en algunes empreses de la comarca.
Coordinació artística
La Coordinació artística Fira de l’Aixada 2019 va a càrrec de Dani Ledesma, Mireia Cirera, Ivan Padilla i Tàtels Pérez.