La regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Manresa ha posat en marxa un programa que té per objectiu garantir el subministrament de serveis bàsics a famílies vulnerables que es troben en situació d’ocupació. El Tribunal Superior de Justícia ha dictat un aute que autoritza l’entrada a un pis per a la instal·lació d’un comptador solidari, amb la qual cosa avala la iniciativa de l’Ajuntament.
L’Ajuntament de Manresa, amb un programa de la regidoria d’Acció Social, vol garantir que les famílies vulnerables que es troben en situació d’ocupació tinguin accés al subministrament dels serveis bàsics sense haver-ne de punxar il·legalment la instal·lació. La regidoria considera que l’obligació del consistori és garantir l’accés als subministraments de manera regulada i segura per a les persones que resideixen en l’immoble. Aquesta seguretat beneficia no només a la persona ocupant sinó també la propietat de la finca i, en el seu cas, els veïns.
El programa es basa a sol·licitar als titulars dels immobles ocupats que permetin la connexió dels subministraments segurs mentre continuï l’ocupació. Aquestes altes als subministraments no tenen cap cost per a la propietat, són amb caràcter precari i es remouran tan aviat hi hagi la reubicació d’aquella família, que és l’objectiu final de l’Ajuntament. Per tant, no es produeix cap perjudici per a la propietat ni es considera una legitimació de l’ocupació.
El programa té en compte per ser aplicable que la família sigui vulnerable a criteri de serveis socials, que no hi hagi un conflicte veïnal, el pis sigui propietat d’un gran tenidor i que l’habitatge disposi de les condicions de seguretat i d’edificació necessàries per a la instal·lació dels subministraments.
Quan es donin aquestes condicions, l’Ajuntament de Manresa fa una primera mediació perquè la propietat permeti la instal·lació del comptador solidari. En el cas que no doni resposta al requeriment, se sol·licita als jutjats que autoritzin l’entrada a l’habitatge per procedir a la instal·lació. Aquesta autorització es fonamenta en la situació de pobresa energètica de la família i l’obligació de garantir la salut pública.
L’Ajuntament ja ha fet una primera acció d’aquest tipus als jutjats i el TSJC ha dictat un aute pel qual ordena que es permeti l’accés a la finca per a la instal·lació del comptador solidari d’aigua. Segons el TSJC, la instal·lació dels comptadors té un fi legítim tutelat, que és la garantia d’accés als subministraments de les persones en greu risc d’exclusió residencial, i que és una via no lesiva al dret de la propietat. Una afirmació que remet el mateix tribunal a sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans.
Amb aquesta acció es vol reforçar la protecció de les famílies vulnerables però també la seguretat de tots les persones residents a la finca i la del mateix edifici que es podria veure compromès amb subministraments irregulars. L’aute del TSJC ha ponderat la protecció d’aquests drets i ha autoritzat la instal·lació dels comptadors solidaris, decisió de la que l’Ajuntament de Manresa se sent satisfet perquè considera que amb el programa aconsegueix anar un pas més enllà del que preveia la llei de pobresa energètica.
Aquest migdia, la regidora d’Acció Social i Cooperació, Àngels Santolaria, i el cap de l’Oficina de Suport Jurídic de l’àrea de Drets i Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Manresa, Jeroni Muñoz, han explicat la iniciativa i han insistit que té per objectiu protegir la salut i garantir la qualitat de vida de les persones vulnerables mentre no es troba una solució a la seva situació, preservant alhora els drets de la propietat dels immobles.