El Dia Internacional de la Dona programa una quarantena d’actes i posa l’accent en la recuperació del valor històric de les dones

Activitats com un itinerari dramatitzat per Manresa, un concurs de mems adreçats a joves i adolescents, una visita a la Maternitat d’Elna, un taller d’autodefensa, xerrades i la Cursa de la Dona, seran algun dels actes estrella. El dia 11 es durà a terme l’acte institucional al Saló de Sessions.

imagen

L’Ajuntament de Manresa, a través del SIAD, en col·laboració amb el Consell Municipal de la Dona organitzen, un any més, una campanya per commemorar el 8 de març, el Dia Internacional de la Dona, que sota el lema Nosaltres també hi érem posarà l’èmfasi en el paper històric de les dones, moltes vegades infravalorat i invisibilitzat, a la vegada que es denuncia les desigualtats que encara existeixen en aquest àmbit.

 

La campanya aglutina una quarantena d’actes que es recullen en un tríptic digital conjunt, i dels quals destaquen el ja clàssic i exitós taller d’autodefensa per a dones, la Cursa de la Dona, un itinerari dramatitzat per Manresa i una visita a la Maternitat d’Elna, a més de xerrades, actuacions, i accions adreçades a joves i infants.

 

El detalls del programa els han explicat avui en roda de premsa la regidora de la Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz; la representant del Consell Municipal de la Dona, Verònica Soto; la professora de l’Institut Lluí de Peguera, Júlia Fernàndez; i l’entrenadora del Vela Club Fitness, Elena Rueda. Les acompanyava la tècnica municipal de la Dona, Carme Batista.

 

La regidora de la Dona, Crisitna Cruz ha constatat que “l’acte institucional del Dia de la Dona s’ha traslladat del 8 de març al dilluns 11, atès que el dia 8 hi ha una vaga feminista, convocada pels sindicats, i una manifestació a la tarda (a les 19 hores surt de  la Ben Plantada) organitzada pels diferents col·lectius feministes.” “Es preveu que sigui una jornada protagonitzada per les mobilitzacions i reivindicacions col·lectives de les dones i a la qual el consistori dona suport tal com es va votar en el ple d’ahir, dijous. Per aquest motiu el SIAD també tancarà”. “El llaç lila si, però que es penjarà a la façana de l’Ajuntament el dia 8 de març, com sempre”, ha reblat Cruz.

 

Acte Institucional del Dia Internacional de la Dona

 

Així, l’Acte Institucional del Dia Internacional de la Dona es celebrarà el dilluns 11 de març a les 7 de la tarda, al Saló de Sessions de l’Ajuntament i d’acord amb l’objectiu de donar visibilitat al paper històric de la dona, es durà a terme la xerrada La No historia de les dones, a càrrec d’Assumpta Montellà.

 

Durant l’acte es podrà gaudir de l’actuació Musical de Celeste Alías i Maria di Pace i la participació del Consell Municipal de la Dona. Hi haurà servei d’atenció als infants amb reserva prèvia.

 

Activitats per commemorar el Dia de la Dona

 

Verònica Soto, del Consell Municipal de la Dona ha explicat que enguany l’entitat que ella representa ha organitzat, el dissabte 9 de març, “un itinerari dramatitzat pels carrers de Manresa amb el títol Les dones també hi érem on l’historiador Francesc Comas i un grup d’actrius i  actors donaran a conèixer a diferents col·lectius de dones que malgrat l’ anonimat i des de la quotidianitat, també van  jugar un paper  important en la historia local”. Per Soto “es tracta de recuperar el paper històric de les dones a la capital del Bages”.

 

L’ itinerari, que tindrà un durada d´una hora i mitja aproximadament, començarà a la Plaça Major a les 10.30 del matí.

 

També amb l’objectiu de remembrar fets històrics on les dones van jugar un paper central, el SIAD proposa un visita a la Maternitat d’Elna que comptarà amb el guiatge de la historiadora Assumpta Montellà. Serà el diumenge 10 de març.

 

Cursa de la Dona

 

Al seu torn, l’ Elena Rueda del Vela Club de Fitness, ha convidat a totes les presents a la roda de premsa “a córrer per la igualtat en la 3a Cursa de la Dona el diumenge 17 de març. És un recorregut de 5 km que es pot fer caminant o corrent i que enguany”, ha destacat, “té com a novetat dues curses infantils, una de 600 metres pels infants nascuts als anys 2010, 2011 i 2012, i un circuit de 1,2 km pels joves nascuts als anys 2007, 2008 i 2009. L’objectiu de la cursa és superar les 840 inscripcions de l’any passat”, a comentat somrient l’atleta del Vela.

 

Les inscripcions a la cursa es poden fer de forma presencial al Vela Club de Fitness (c. Carrasco i Formiguera, 11) i online a www.cursadonamanresa.com

 

Rueda, també ha ressaltat que la prova té caràcter solidari, “atès que tot el que es reculli anirà al SIAD”. Aquí, Carme Batista ha puntualitzat que “els beneficis es repartiran entre les entitats de Manresa que lluiten en favor de la igualtat de la Dona”.

 

Al voltant de la cursa s’han organitzat un seguit d’activitats per tal que sigui una matinal festiva i alegre. Així, es comptarà amb la participació dels castellers de la colla Tirallongues, els tabalers de Xàldiga, membres de l’Escola de Dansa Roser, etc.

 

Cal destacar que, també es podrà veure l’exposició “Esportistes manresanes“, creada per l’Institut Pius Font i Quer en col·laboració amb el SIAD, i que mostra i posa en valor els assoliments de 10 atletes manresanes de diferents edats i disciplines esportives.

 

Accions adreçades a infants i joves

 

Carme Batista, per la seva banda, ha recordat que, “per tal de treballar la prevenció de les desigualtat de gènere, sempre es porten a terme accions adreçades als col·lectius més joves. Per aquest motiu, durant tot el mes de març als matins, l’alumnat de primària podrà participar en les visites dinamitzades a l’exposició El bosc de Contes on mitjançant imatges i relats es pretén trencar amb els estereotips de gènere. A les tardes la mostra estarà oberta al públic en general”.

 

Al mateix temps, els i les estudiants de secundària podran prendre part en el Concurs de Mems per la igualtat. “L’objectiu  és promoure l’ús positiu de les xarxes socials a través de la creació de mems que fomentin la igualtat de gènere”, ha assegurat Júlia Fernàndez, professora de l’institut Lluis de Peguera que ha explicat que  “s’ha treballat amb el grup d’art escènic per posar en relleu el paper de les dones en la música i la dansa que, de sempre, també ha quedat a l’ombra dels homes”.

 

L’ entrega de premis d’ aquest concurs es realitzarà el dijous 14 de març a les  6 de la tarda a la sala d’ actes de l’Institut Lluís de Peguera, on l’ alumnat d’ aquest centre oferirà un espectacle reivindicatiu sobre les desigualats que han patit les dones al llarg de la historia i que encara pateixen.

 

Actes del SIAD el Consell Municipal de la Dona

 

Durant el mes de febrer

Concurs de mems per la igualtat

Adreçat a l’alumnat de secundària

Organitza: SIAD Montserrat Roig

Col·laboren: Centres de secundària de Manresa i Consell Municipal de la Dona

 

Durant el mes de març

Exposició “Un bosc de contes”

Contes per treballar la igualtat desfent estereotips de gènere

Adreçat a les escoles

Dijous de  15 a 17 h i divendres de 15 a 21 h: Obert al públic

Lloc: Casal Cívic  Font dels Capellans

Organitza: SIAD Montserrat Roig

Col·laboren: Consell Comarcal del Bages i Casal Cívic de Manresa-Font dels Capellans

 

Dies 7, 14, 21 de març i 4 d’abril

Taller d’autodefensa per a dones

A càrrec del col·lectiu AutodefensaésActitud

Hora: de 17 a 19 h

Lloc: Casal de les Escodines, c/ Sant Bartomeu, 50

Inscripcions fins al 5 de març a siad@ajmanresa.cat o bé al tel. 93 875 23 10

Organitza: SIAD Montserrat Roig

 

Divendres 8 de març

Col·locació del llaç lila a la façana de l’Ajuntament

Organitzen: Consell Municipal de la Dona i Ajuntament de Manresa

 

Dissabte 9 de març

Itinerari dramatitzat “Les dones també hi érem”

A càrrec de Francesc Comas i la col·laboració d’actrius i actors

 

Hora: 10.30 h

Lloc de sortida: Plaça Major

Activitat gratuïta. Places limitades.

Inscripcions al SIAD abans del 8 de març al tel. 93 875 23 10 o bé a siad@ajmanresa.cat

Organitza: Consell Municipal de la Dona

 

Diumenge 10 de març

Sortida a la Maternitat d’Elna

Visita guiada per Assumpta Montellà

Es visitarà la platja de Argelers, la tomba d’Antonio Machado i la Maternitat d’Elna

 

Hora: de 8 a 19 h

Llocs de sortida: Pl. Espanya (parada autobusos) i c/ de la Pau (davant del

col·legi La Salle)

Cost: 26 € (opció de dinar amb increment de 18 €)

Inscripcions al SIAD abans del 4 de març al tel 93 875 23 10 o bé a siad@ajmanresa.cat

Organitza: SIAD Montserrat Roig

 

De l’11 de març al 15 d’abril

Taller: Cercle de dones

Espai per compartir, aprendre, escoltar  i connectar amb la nostra feminitat i saviesa interna. Conduït per Roser Farràs

 

Hora: Cada dilluns de 10 a 12 h

Lloc: SIAD Montserrat Roig, c/ Canal, 6 1r

Inscripcions al SIAD abans del 8 de març al tel. 93 875 23 10 o bé a siad@ajmanresa.cat

Organitza: SIAD Montserrat Roig

 

Dilluns 11 de març

Acte institucional del Dia Internacional de les Dones

Xerrada “La no història de les dones”, a càrrec d’Assumpta Montellà

Actuació musical de Celeste Alias i Maria di Pace  

 

Hora: 19 h

Lloc: Saló de sessions de l’Ajuntament

Amb servei d´atenció als infants. Cal demanar-lo prèviament abans del 9 de març al telèfon 938752310

Organitza: Ajuntament de Manresa

 

Dijous 14 de març

Entrega de premis del concurs de mems per la igualtat

Accions artístiques a càrrec de l’alumnat de l’IES Lluis de Peguera

 

Hora: 18 h

Lloc: Sala d’actes de l’IES Lluís de Peguera

Organitzen: SIAD Montserrat Roig i IES Lluis de Peguera

 

Diumenge 17 de març

3a Cursa de la Dona: “Juntes guanyem”

 

Lloc de sortida: Pl. de la Font de les Oques

Hora: 10.30 h

Recorregut de 5 km. Es podran fer corrent o caminant

Oberta a tothom

Inscripcions al gimnàs Vela (c/ Carrasco i Formiguera, 11) i a www.cursadonamanresa.com

Preu d’inscripció: 15 euros. Inscripció abans del 7 de març: 12 euros. Menors de 16 anys: 8 euros

Organitza: Vela Club Fitness

Col·labora: Ajuntament de Manresa

Documents relacionats

  • imagen