El Museu Comarcal de Manresa presentarà l’exposició "1939. L’abans i el després", aquest dijous

Es tracta d’una mostra dispersa i transversal en la qual 24 museus de Catalunya exhibiran peces relacionades amb l’acabament de la Guerra Civil. L’objectiu  és afavorir la reflexió històrica sobre els precedents, esdeveniments i conseqüències de la guerra i la funció dels museus, ara i abans. La proposta és organitzada pel Museu Comarcal de Manresa i la Diputació de Barcelona (Oficina del Patrimoni Cultural) a través de la Xarxa de Museus Locals.

imagen

El proper dijous, 4 d’abril a les 6 de la tarda, tindrà lloc al claustre del Museu Comarcal de Manresa la presentació de l’exposició “1939. L’abans i el després”, que es podrà veure fins al 26 de maig en el marc de la Commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil a Manresa.

 

Es tracta d’una mostra dispersa i transversal en la qual 24 museus de Catalunya exhibiran peces relacionades amb l’acabament dela Guerra Civil.A Manresa s’exposarà una pica baptismal del s. XIV, de l’escultor Jordi de Déu que havia estat a l’església de Sant Miquel de Manresa fins a la tardor de1936. Apartir d’aquesta peça s’ensenya l’ensulsiada que en el patrimoni artístic va suposar la guerra i la funció de salvaguardar que va fer-se des del museu durant i després del conflicte.

 

L’objectiu d’aquesta proposta expositiva, organitzada pel Museu Comarcal de Manresa i la Diputació de Barcelona (Oficina del Patrimoni Cultural) a través dela Xarxade Museus Locals, és afavorir la reflexió històrica sobre els precedents, esdeveniments i conseqüències de la guerra i la funció que desenvolupen els museus, ara i abans.

 

Igualment, al voltant de la mostra es podrà gaudir d’una activitat complementària que es farà pel Dia Internacional dels Museus, diumenge 19 de maig, i serà un itinerari guiat a l’entorn de la història del Museu de Manresa i la salvaguarda del patrimoni històric en aquells anys. Des de l’Espai Manresa 1522 (Antiga església de Sant Pere Màrtir) fins a l’exposició al Claustre del Museu. Es parlarà de les esglésies enderrocades i es visitarà el magatzem del museu on es conserven elements procedents d’aquests enderrocs. També es recorrerà el carrer del Balç, que va ser utilitzat pels veïns com a refugi antiaeri.

 

Context històric

 

Els dies 21 de desembre de 1938 i 19 de gener del 1939 la població civil de Manresa va ser bombardejada per l’aviació franquista, ajudada per la de Hitler i de Mussolini, que va provocar la mort d’un mínim de 35 persones. El dia 24 de gener les tropes franquistes van entrar a la capital del Bages posant punt i final ala Guerra Civila la ciutat. Tres anys llargs d’un conflicte que van causar un gran nombre de víctimes mortals, persones desaparegudes i exiliades, por i repressió, destrucció de patrimoni i carestia general i que va donar lloc a una llarga i fosca dictadura.

 

Enguany fa 80 anys de la fi d’aquell període tràgic.

 

1939. L’abans i el després. Una mostra transversal entre 24 museus i en xarxa.

 

“1939. L’abans i el després” és una mostra que s’articula a l’entorn d’un fet històric de rellevància cabdal que assenyala els museus com a dipositaris de la seva memòria material i com a transmissors d’un llegat cultural comú.

 

Amb aquesta finalitat, els museus en xarxa presenten instal·lacions singulars que configuren un relat compartit al voltant de tres eixos temàtics: salvaguarda del patrimoni, guerra i repressió, i simbologia del canvi. El recorregut és transversal en l’espai i el temps i es podrà veure simultàniament a diferents municipis des d’inicis mes d’abril de 2019 fins al de gener de 2020 i també estarà disponible en la seva totalitat a través del web www.diba.cat/web/1939-abans-i-despres on s’ofereix la possibilitat de planificar visites, crear itineraris personalitzats i tenir a l’abast el conjunt de les activitats programades.

 

Altres projectes entorn de la Guerra Civil fets a Manresa

 

Amb la mostra “1939, l’abans i el després” també s’exposaran dos altres projectes fets a la ciutat i que contribueixen a la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil a Manresa:

 

“Guernica, Un gest per la Pau”, és una creació artística col·lectiva de joves de de 4art d’ESO de cinc centres educatius de Manresa conduïda per l’artista Txema Rico i estrenada el 30 de gener ala Plaça SantDomènec com a acte de commemoració del Dia Internacional dela NoViolència.

 

“Un gest per la Pau” és la cloenda d’un treball educatiu previ que s’ha centrat en la resolució pacífica de conflictes amb un doble objectiu: fer un reconeixement a les víctimes de les guerres i aprendre de la història per tal de prevenir-les i conèixer les causes dels conflictes actuals per tal de coresponsabilitzar-nos en la construcció de societats educadores i pacífiques.

 

Aquest projecte està impulsat per les regidories d’Ensenyament, Cultura i Cooperació i dinamitzat perla Casa FlorsSirera i s’emmarca en el Pla d’Educació per al Desenvolupament que compta amb el suport dela Diputacióde Barcelona.

 

“K.L. Reich: la veu de l’infern nazi”, que ofereix una visió de conjunt de la novel·la autobiogràfica de l’escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella, que al llarg de quatre anys i mig va patir captiveri a Mauthausen i altres camps de concentració nazis, en va sobreviure i va escriure aquella experiència del terror per a donar-la a conèixer arreu. L’exposició va ser produïda per l’Ajuntament de Manresa ila Diputacióde Barcelona, amb el suport de Memorial Democràtic, amb motiu del centenari de Joaquim Amat-Piniella.

 

En el marc d’aquesta exposició es farà la projecció contínua del documental “Entre el soroll i el silenci. Els bombardejos franquistes a Manresa (1938-1939)”, realitzat per Jorge Caballero i Laura Casaponsa sobre recerca i documentació de Joaquim Aloy i Pere Gasol, produït l’any 2005 amb la col·laboració del Departament de Relacions Institucionals i Participació, Programa per al Memorial Democràtic dela Generalitatde Catalunya.

 

El refugi antiaeri de la Renaixença i la commemoració dels 80 anys dels bombardeigs franquistes i final de la Guerra Civil a Manresa

 

Amb aquestes accions es continua el programa de la commemoració del final dela Guerracivil a la ciutat, que es va engegar el mes de desembre de 2018 i que ha comptat amb l’homenatge ala Llevadel Biberó, obres de teatre, projecció de documentals, xerrades i taules rodones, accions pedagògiques amb els centres educatius de la ciutat, etc.

 

També s’han fet diverses accions al refugi antiaeri del Grup escolar Renaixença, amb l’espectacle “Refugiar-se” i l’exposició “I la mort va caure del cel”, amb la qual el refugi va estar obert durant un mes i mig els caps de setmana per al públic en general i entre setmana amb visites concertades per a centres educatius. Les dues activitats van ser dutes a terme per l’Associació Memòria i Història de Manresa i l’Ajuntament de Manresa.

 

Entre aquestes dues accions han passat pel refugi prop de 3.500 persones, fet que mostra el gran interès que genera aquest tema entre la ciutadania.

Documents relacionats

  • imagen